Συμπληρωματικό ποσό, ύψους 15 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους της επιδότησης πετρελαίου το 2017, ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.  

Η κυρία Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι το επίδομα «θα είναι αυξημένο στην Α΄ Ζώνη και λιγότερο στις υπόλοιπες, επειδή στην Α΄ Ζώνη, τις πιο βόρειες και κάποιες ορεινές περιοχές, είναι πιο μεγάλες οι ανάγκες. Το συγκεκριμένο ποσό θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου, ήδη από εμάς υπογράφεται πολύ άμεσα η απόφαση».  

Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση  

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για το επίδομα πετρελαίου 2018-2019 και διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα μπουν στις σελίδες της ΑΑΔΕ και θα υποβάλουν αίτηση, με βάση την κατανάλωση πετρελαίου, για την επόμενη χρονιά και θα πάρουν την επιδότηση πετρελαίου (σε δύο δόσεις, έως 31/1 και έως 30/6) που παίρνουν κάθε χρόνο ή από φέτος αν είναι νέοι δικαιούχοι.    

Περισσότεροι δικαιούχοι και αυξημένο ποσό   Με τον «Κλεισθένη Ι» και τις αλλαγές στους ορεινούς Δήμους, που είναι και περισσότεροι από αυτούς που όριζε ως τέτοιους ο «Καλλικράτης», όπως είπε η κ. Παπανάτσιου «πλέον θα έχουν τα προνόμια των ορεινών Δήμων μία σειρά ακόμη από Δήμους. Αυτό σημαίνει ότι αν σε κάποια ζώνη (από τις τέσσερις) υπάρχει δήμος που είναι ορεινός, θα μεταφερθεί στην παραπάνω ζώνη, όπου η επιδότηση είναι μεγαλύτερη».  

«Έτσι, φέτος, περισσότεροι Δήμοι θα έχουν αυξημένα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. "Θα δοθεί επίσης αύξηση στο ποσό του επιδόματος, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου».  

ΕΝΦΙΑ με βάση την ατομική ιδιοκτησία, όχι το ακίνητο  

«Έχουμε την δυνατότητα φέτος, προϋπολογισμένα, να μειώσουμε το συνολικό ποσό που βεβαιώνουμε και εισπράττουμε από ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ. Ξεκινάει αυτό που λέγαμε ότι πάμε σταδιακά σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αρχίζουμε να μειώνουμε. Τώρα, με το 10% του ποσού το οποίο εισπράττουμε. Θα είναι 30% το 2020. Αρχίζουμε να δίνουμε την μείωση, πρώτα από όλα στην μικρή περιουσία, όσους κατέχουν περιουσία ως 60.000 ευρώ», είπε η κ. Παπανάτσιου, διευκρινίζοντας ότι το μέγεθος αφορά την ατομική ιδιοκτησία κάθε υπόχρεου και όχι την συνολική αξία του ακινήτου. «Αυτή την περιουσία έχει, είναι χαμηλή περιουσία, θα πάρει έκπτωση 30% -και αν έχει χαμηλά εισοδήματα θα πάρει και την έκπτωση του 50% μετά». Διευκρίνισε επίσης ότι «η περιουσία των 60.000 ευρώ είναι χαμηλή περιουσία, αλλά ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται έχει διαφορετικό ΕΝΦΙΑ», ωστόσο «και εκείνος που είναι στα βόρεια προάστια θα δει την μείωση του 30% για περιουσία που είναι κάτω των 60.000 ευρώ».  

Η εύνοια προς τις «φτωχές γειτονιές και συνοικίες», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου, αφορά το κομμάτι πάνω από τις 60.000 ευρώ, «όπου θα είναι σταδιακή η μείωση ... μέχρι 200.000 ευρώ, θα πάρουν κάποια μείωση ... μία οικογένεια που έχουν από μισό σπίτι, θα δουν σημαντική μείωση ... θα δούμε για περιουσίες άνω των 60.000 ευρώ στις λαϊκές γειτονιές την έκπτωση του 30%».  

Όσον αφορά την σύνδεση με τις αντικειμενικές αξίες και μία πιθανή μεταβολή τους το 2019, η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε ... αν θα γίνει αναπροσαρμογή μέσα στο 2019 ... μέχρι το 2020, σίγουρα θα γίνουν αναπροσαρμογές», αλλά δεν έχει προσδιοριστεί «πόσα θα ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 και πόσα για το 2020, όταν θα έχουμε και τις μεγαλύτερες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ».  

Αναφέρθηκε εξάλλου στην «μείωση φορολογικών συντελεστών για κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα για νομικά πρόσωπα και οντότητες, από το 29% σε 25% για εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και επόμενα ... κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, ξεκινώντας από το 2019», δηλαδή μείωση περίπου 3,5% ... «μιλάμε για μεγάλα ποσά, δεν είναι τόσο μικρή ... έχουμε και την μείωση της προκαταβολής «Μαζί με την μείωση του ΕΦΚΑ ... θα δουν μίαν ανάσα και οι επιχειρήσεις».