Πολλοί γνωστοί διανοητές της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αριστεράς κατά το παρελθόν είχαν μιλήσει με θερμά λόγια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

"Τα σημάδια αισιοδοξίας στην Ευρώπη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos", έλεγε ο Νόαμ Τσόμσκι το 2015. "Προφανώς και συμπαθώ τον ΣΥΡΙΖΑ!", τόνιζε την ίδια περίοδο ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού.  

Τώρα, πια, όμως, όχι απλά του έχουν γυρίσει την πλάτη, αλλά στρέφονται δημόσια εναντίον του, με πολύ σκληρές μάλιστα εκφράσεις. Με κείμενο που συνυπογράφουν στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο Τσόμσκι, ο Μπαντιού, ο γνωστός συγγραφέας Τάρικ Αλί και άλλοι διανοούμενοι, αλλά και πολιτικοί όπως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και βουλευτές του γερμανικού Die Linke, απευθύνουν "έκκληση κόντρα στην καταπάτηση των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα".  

"Επιπλέον της λιτότητας που έχει επιβληθεί στους Έλληνες εδώ και οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα, καταστέλλοντας (τη δράση) πολιτικών και ακτιβιστών", διαβάζουμε στην εισαγωγή της ανοιχτής επιστολής.

"Όσοι αντιτίθενται στις πολιτικές των μνημονίων έρχονται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη καταστολή", συνεχίζει η επιστολή και συμπληρώνει ακόμα πιο εμφατικά: "Σε συνέχεια των εντολών των δανειστών της Ελλάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει εντείνει σημαντικά, την περίοδο των δύο τελευταίων ετών, την πίεση στους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες, για να βοηθήσει τις ιδιωτικές τράπεζες να πάρουν πίσω τα δάνειά τους".  

Οι ξένοι διανοητές και πολιτικοί, μάλιστα, συγκρίνουν εμμέσως τις μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνες της χούντας, σημειώνοντας σχετικά: ''Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας που ένας επικεφαλής (σ.σ. ο Παναγιώτης Λαφαζάνης) ενός δημοκρατικού πολιτικού κόμματος γίνεται αντικείμενο δικαστική δίωξης για την ακτιβιστική δράση του".  

Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής καταλήγει ως εξής: "Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες στην Ελλάδα. Ζητούμε να σταματήσουν οι διώξεις απέναντι στους ακτιβιστές του κινήματος κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με όλους τους Έλληνες που έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή για τις ενέργειές τους υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων".