Η επιχείρηση «άλωση του κράτους» συνεχίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε νέους φωτογραφικούς διαγωνισµούς για κορυφαίες θέσεις στο ∆ηµόσιο. Η πρώτη φάση της επιχείρησης σκόνταψε (εν µέρει) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση να µην προχωρήσει µε τους διορισµούς διοικητικών και τοµεακών γραµµατέων τετραετούς θητείας, ύστερα από κραυγαλέες «φωτογραφικού» χαρακτήρα προκηρύξεις.

Μάλιστα, η Εκθεση Συµµόρφωσης της Κοµισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση σηµείωνε ότι στις προκηρύξεις αυτές δεν υπήρξε ένα «ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων επιλεξιµότητας» και πως δεν εξασφαλίστηκε ότι όλοι οι διορισµοί θα γίνονται «µε οµοιόµορφο και αντικειµενικό τρόπο».

Η δεύτερη φάση της «άλωσης», ωστόσο, που αφορά την επαναπροκήρυξη 22 θέσεων (από τις 69 συνολικά), φαίνεται πως κινείται στην ίδια λογική. Ετσι, στην πρόσκληση εκ νέου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσης διοικητικού γραµµατέα του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών, αρκεί η καλή γνώση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας (ενώ στις περισσότερες προκηρύξεις απαιτούνται τα αγγλικά και µάλιστα µε πολύ καλή γνώση).

Ιδια πρόβλεψη υπάρχει στην πρόσκληση για την πλήρωση θέσης τοµεακού γραµµατέα της Γενικής Γραµµατείας Μεταφορών του ίδιου υπουργείου, την οποία µάλιστα αίτηση µπορούν να κάνουν µόνον οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου! Τα ίδια τυπικά προσόντα, δηλαδή απόφοιτος Πολυτεχνείου και απλά καλή γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, ζητούνται για τη θέση του τοµεακού γραµµατέα της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του ίδιου υπουργείου.

Επιπλέον, και στις τρεις προκηρύξεις, ο «διάβολος» κρύβεται στην απαιτούµενη εργασιακή εµπειρία, όπου παρατίθενται περίπου 20(!) θεµατικές ενότητες, στις οποίες ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει εµπειρία.  

ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ

Αυτήν τη φορά, βέβαια, οι κυβερνώντες ήταν κάπως πιο προσεκτικοί και δεν είδαµε προκήρυξη όπως εκείνη που είχε δηµοσιευθεί στο υπουργείο Τουρισµού, η οποία για διοικητικό γραµµατέα ζητούσε αποκλειστικά και µόνο δικηγόρο και µάλιστα µε πενταετή εµπειρία και «αποδεδειγµένη γνώση φορολογικού ∆ικαίου»! «Η κοροϊδία µε τις προκηρύξεις των γραµµατέων συνεχίζεται», τονίζει ο τοµεάρχης ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος επισηµαίνει ότι «µε τη νέα φωτογραφική προκήρυξη θέσεων γραµµατέων στα υπουργεία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εµπαίζει τους πάντες και κυρίως τους υποψήφιους γραµµατείς».

Την ίδια ώρα, για «µαγείρεµα» σε όλες τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί κάνει λόγο εµµέσως, πλην σαφώς, ο Γιώργος Μαυρωτάς.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι από τις συνολικά 69 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση 69 θέσεων διοικητικών γραµµατέων, αναπληρωτών διοικητικών γραµµατέων, τοµεαρχών γραµµατέων και ειδικών τοµεακών γραµµατέων, η διαδικασία πλήρωσης από το ΕΣΕ∆ βρίσκεται ακόµη σε εξέλιξη και δεν έχει επιλεγεί κανένας υποψήφιος», υπογραµµίζει ο βουλευτής και αντιπρόεδρος στο Ποτάµι.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 24 Νοεμβρίου, 2018