Προανάκρουσµα εσωκοµµατικού πολέµου, µε τρόπαιο τον έλεγχο της κατάστασης στον χώρο της Αριστεράς την επόµενη ηµέρα των εθνικών εκλογών, συνιστούν οι παρασκηνιακές διαφωνίες ανάµεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτο, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το τελευταίο δεκαήµερο υπήρξε κλιµάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο ανδρών, µε εκατέρωθεν απειλές και επιθετικές προειδοποιήσεις.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που έλαβε χώρα λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισµού στη Βουλή από τον Γ. Χουλιαράκη, τελικά, και όχι τον υπουργό Οικονοµικών, ο Ευ. Τσακαλώτος, σύµφωνα µε απολύτως έγκυρες πηγές, έφτασε στο σηµείο να απειλήσει µε παραίτηση επειδή δεν µπορούσε να διαχειριστεί µε δηµοσιονοµική συνέπεια και τεκµηρίωση το κρεσέντο παροχών που ήθελε το «σύστηµα» του Μαξίµου να συµπεριληφθεί σε αυτόν. «∆εν µπορώ να συνεχίσουµε έτσι. Πού θα τα βρω; Οι δανειστές µάς παρακολουθούν», φέρεται να είπε ο Ευ. Τσακαλώτος στον Αλ. Τσίπρα, προκαλώντας τον εκνευρισµό του τελευταίου, επειδή θεώρησε πως µε την αρνητική του στάση επιχειρεί να υπονοµεύσει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. ∆ηλαδή, το δόγµα «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». «Μη θέτεις συνεχώς προσκόµµατα. Αν δεν το αντέχεις, µπορείς να παραιτηθείς», φέρεται να του ανταπάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Η ένταση στη συζήτηση εκείνης της ηµέρας προέκυψε όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ευ. Τσακαλώτο να εξασφαλίσει κονδύλι για την παροχή του κοινωνικού µερίσµατος ύψους 720 εκατ. ευρώ, µε τον «τσάρο» της ελληνικής οικονοµίας να ισχυρίζεται πως για να καλυφθεί αυτή η δαπάνη πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ακόµη. Το σίριαλ µε τη σχέση σε «τεντωµένο σχοινί» µεταξύ των δύο ανδρών, που ανάγκασε τον Ευ. Τσακαλώτο να βγει µε τους δικούς του όρους απέναντι στο κλειστό σύστηµα διακυβέρνησης του Μεγάρου Μαξίµου, ξεκινά το περασµένο καλοκαίρι, όταν από συγκεκριµένα κανάλια επικοινωνίας διοχετεύονταν πληροφορίες περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονοµικών από το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά. Στον ανασχηµατισµό του περασµένου Αυγούστου ο Ευ. Τσακαλώτος παρέµεινε στο πόστο του, σε πείσµα των υπονοµευτικών εισηγήσεων που γίνονταν στον Αλ. Τσίπρα για να τον θέσει εκτός κυβερνητικού σχήµατος. Σε µια επίδειξη ισχύος µάλιστα ο Ευ. Τσακαλώτος φέρεται ότι ενεργοποίησε και τους εκπροσώπους των θεσµών, οι οποίοι ενήργησαν καταλλήλως τη στιγµή που έπρεπε, διαµηνύοντας στην Αθήνα την επιµονή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους µε τον νυν επικεφαλής του οικονοµικού επιτελείου.

Στα τέλη της προηγούµενης εβδοµάδας εξάλλου, και ενώ στο Μαξίµου πληροφορήθηκαν ότι το θέµα του Ευ. Τσακαλώτου θα πάρει διαστάσεις εξαιτίας και της επιλογής του τελευταίου να µην καταθέσει ο ίδιος στον πρόεδρο της Βουλής τον Προϋπολογισµό, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να συναντήθηκε εκ νέου µαζί του, για να «κοντρολάρει» την κατάσταση και να προλάβει στο µέτρο του δυνατού την επαναφορά στο προσκήνιο νέων αρνητικών δηµοσιευµάτων.

Ωστόσο, τα συµπτώµατα της ανταγωνιστικής τους σχέσης δεν κατέστη δυνατόν να εξαφανιστούν, καθώς την Τετάρτη το πρωί ο Ευ. Τσακαλώτος επεφύλαξε µία ακόµη έκπληξη στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίµου. Ανακοίνωσε ο ίδιος την κατάθεση της επίµαχης τροπολογίας για το κοινωνικό µέρισµα λίγες ώρες νωρίτερα πριν κάνει τη σχετική εξαγγελία ο πρωθυπουργός από το βήµα της Βουλής.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει η προετοιµασία ανάµεσα στις αντιµαχόµενες πλευρές για την επόµενη ηµέρα των εθνικών εκλογών. Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει καλά τις συζητήσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο, κυρίως στην οµάδα των «53+», της οποίας άτυπος ηγέτης είναι ο Ευ. Τσακαλώτος, αναφορικά µε το τι θα πρέπει να γίνει στο κόµµα και στην Κ.Ο. σε περίπτωση βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει επίσης ότι, εκτός από τους «53+», στις σχετικές συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις έχουν εµπλακεί και ιστορικά στελέχη της Κουµουνδούρου, όπως οι Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης, οι οποίοι «πουσάρουν» το σενάριο της δυαρχίας στην κοµµουνιστική της εκδοχή. ∆ηλαδή, ένας «ελεγχόµενος» επικεφαλής της Κ.Ο. στη Βουλή και ένας πανίσχυρος γραµµατέας στο κόµµα.

Για να αποτραπεί µια τέτοια εξέλιξη την εποµένη των εκλογών, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ως θέµα θα τεθεί έπειτα από αίτηµα για έκτακτο συνέδριο, ο Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισµένος να τα δώσει όλα για να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα στις εκλογές, ώστε πέραν των άλλων να µη βρεθεί υπό οµηρία και αµφισβήτηση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018