Συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις, αλλά και «µαχαιρώµατα» κυριαρχούν στον χώρο πέραν της ∆εξιάς, που προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκτήσει ενιαία έκφραση και να διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή. Ο ∆ηµήτρης Καµµένος έδωσε προ ηµερών το «σύνθηµα» της ένωσης των διάφορων σχηµατισµών που κινούνται στα δεξιά της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά, από ό,τι φαίνεται, βιάστηκε. «Ο Καρατζαφέρης, ο Βελόπουλος, ο Κρανιδιώτης και η αφεντιά µου», είπε ο πρώην βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αναφερόµενος σε µια πολιτική συνεργασία που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν είχε «κλειδώσει». «Οσα λέει ο ∆. Καµµένος για κόµµα µε εµάς, τον ίδιο, Βελόπουλο και Καρατζαφέρη είναι παπάτζες», έγραψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης στο Τwitter, διαψεύδοντας εν τη γενέσει σχεδόν το εγχείρηµα για τον νέο δεξιό συνασπισµό.

Την εποµένη, ωστόσο, ακύρωσε και τη συµφωνία για σύµπραξη της Νέας ∆εξιάς, του κόµµατος δηλαδή που έχει ιδρύσει, µε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, κάτι που είχαν ανακοινώσει και οι δύο! «Ο Βελόπουλος προχθές υπαναχώρησε (σ.σ.: από τη συµφωνία τους για συνεργασία), ζήτησε διάλυση και ένταξη. Ητοι να ξεπουλήσω την προσπάθειά µας, τους συναγωνιστές µου και να µπούµε απλά υποψήφιοί του, χωρίς καµία γραπτή δέσµευσή του, χωρίς βέτο κ.λπ. Φυσικά, του είπα να κόψει ρόδα µυρωµένα», έγραψε ο δικηγόρος και πρώην πολιτευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέµα, που, δυστυχώς, κάποιοι το χειρίζονται χωρίς τη δέουσα σοβαρότητα και αυτό µε απογοητεύει», δήλωσε στα «Π» ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σχετικά µε τις διεργασίες ενοποίησης του χώρου δεξιότερα της Ν.∆. και τις εξελίξεις των τελευταίων ηµερών. «∆εν βλέπω καµία σοβαρή αντιµετώπιση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Ολοι συνοµιλούν µε όλους», ήταν η λακωνική απάντηση που µας έδωσε ο Τάκης Μπαλτάκος, συνιδρυτής της ∆ύναµης Ελληνισµού µε τον ∆ηµήτρη Καµµένο, σχετικά µε τις ζυµώσεις για τη δηµιουργία ενός νέου δεξιού συνασπισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», στις συνοµιλίες που έχουν ανάψει τις τελευταίες εβδοµάδες συµµετέχουν ο Κυριάκος Βελόπουλος, που βρίσκεται πιο κοντά από όλους στην αυτόνοµη είσοδο στη Βουλή, οι κ. Μπαλτάκος και Καµµένος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος και ο ευρωβουλευτής (εκλεγµένος µε τη Χρυσή Αυγή) Ελευθέριος Συναδινός.

Οι δύο τελευταίοι, µαζί µε τον ανεξάρτητο βουλευτή Μεσσηνίας, ∆ηµήτρη Κουκούτση, επίσης εκλεγµένο µε τη Χρυσή Αυγή, έχουν ιδρύσει την Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση. Αγνωστες παραµένουν προς το παρόν οι προθέσεις του Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία τον περασµένο χειµώνα στη Θεσσαλονίκη. Ο επίτιµος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, µιλώντας προ ηµερών στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές, χωρίς να δώσει λεπτοµέρειες.

Τα βασικά σηµεία της µέχρι στιγµής διαφωνίας, που εµποδίζουν την όποια σύµπραξη, είναι δύο: Πρώτον, ποιος θα ηγείται της νέας παράταξης και, δεύτερον, πώς θα µοιραστεί η κρατική χρηµατοδότηση. Ο ίδιος ο κ. Κρανιδιώτης αποκάλυψε ότι το µοίρασµα της πίτας ήταν ένα από τα ζητήµατα που είχαν απασχολήσει τις διαπραγµατεύσεις που έκανε µε τον κ. Βελόπουλο. «∆έχτηκα, µετά την επιτυχία, κατανοµή της επιχορήγησης 80% στην Ελληνική Λύση και 20% στη Νέα ∆εξιά», έγραψε χαρακτηριστικά. Ενα τρίτο σηµείο διαφωνίας είναι η ενδεχόµενη µετεκλογική συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, εφόσον φυσικά το υπό διαµόρφωση κόµµα καταφέρει να µπει στη Βουλή. Αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν τη συµµετοχή σε κυβέρνηση συνασπισµού µε τη Ν.∆., ενώ άλλοι δεν συζητούν την προοπτική αυτή.

Προς το παρόν, πάντως, το σενάριο που µοιάζει το πιο πιθανό είναι η κοινή κάθοδος στις εκλογές του ΛΑΟΣ και της ∆ύναµης Ελληνισµού.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018