Στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) δεν κατάφερε να µπει στη Βουλή για ελάχιστες ψήφους, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 2,86%. Το ψυχοφθόρο όριο του 3% παραµένει και σήµερα το ζητούµενο για µια σηµαντική µερίδα στελεχών που κινούνται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αδύνατα σηµεία είναι βεβαίως η πολυδιάσπαση του χώρου και η δυσκολία συνεννόησης. Το γεγονός αυτό, από τη µία, έχει να κάνει µε τις πολιτικές διαφορές, ενώ, από την άλλη, µε τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι χαρακτήρες των εµπλεκόµενων προσώπων, αλλά και τα γεγονότα του παρελθόντος.

Τα πράγµατα είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά το κραταιό ΚΚΕ, το οποίο δεν µπαίνει σε συζητήσεις µε άλλες δυνάµεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ο Περισσός επί της αρχής αρνείται να συνοµιλήσει µε πρόσωπα που αποχώρησαν από το ΚΚΕ, ιδίως την περίοδο του 1991 και κατά το 13ο συνέδριο του κόµµατος. Στην κατηγορία αυτή είναι πρώτιστα τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, µετά τη µνηµονιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Το ίδιο, αλλά για διαφορετικούς λόγους, ισχύει και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία ταυτόχρονα δεν προχωρά σε διάλογο µε τη Λαϊκή Ενότητα. Στο σχήµα αυτό δεν είναι κυρίαρχη η αντίληψη της κοινοβουλευτικής παρουσίας. Περισσότερο κινούνται µε όρους κινηµατικής παρουσίας και παρέµβασης.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τη στιγµή που η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία το 2015 ήταν υποψήφια µε τη ΛΑΕ, έχει προχωρήσει στην ίδρυση δικού της φορέα, της Πλεύσης Ελευθερίας. Και µάλιστα σε όλους τους τόνους έχει διαµηνύσει την πρόθεσή της να κατέβει αυτόνοµα στις εκλογές, απευθυνόµενη σε ευρύτερα ακροατήρια και όχι µόνο σε αυτά της Αριστεράς. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «εµείς, ως Πλεύση Ελευθερίας, δεν µιλάµε στο όνοµα της Αριστεράς µόνο. Μιλάµε στο όνοµα της κοινωνίας και γι’ αυτό απευθυνόµαστε στην κοινωνία µε το σύνθηµα: ∆εν κοιτάµε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Κοιτάµε µπροστά».

Στον αντίποδα, κορυφαίοι παράγοντες του χώρου, όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, θεωρούν ότι προϋπόθεση για να έχει επιτυχία ένα σχήµα είναι η ενότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «υπάρχει µια σύγκλιση. Είµαστε στη φάση των ζυµώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει µια ενωτική παρουσία, που δεν θα περιορίζεται στον χώρο των οργανώσεων των κινηµάτων της Αριστεράς». Επί της ουσίας, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του «Σχεδίου Β’» υποστηρίζει ότι θα πρέπει στις εκλογές να κατέβει ένα «µετωπικό» σχήµα, στο οποίο να µετέχουν, µεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Νάντια Βαλαβάνη κ.λπ. Η θέση αυτή του κ. Αλαβάνου φαίνεται πως είναι κυρίαρχη και στα ηγετικά κλιµάκια της ΛΑΕ, παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις για την περίπτωση του κ. Βαρουφάκη και του τρόπου µε τον οποίο πολιτεύεται. Αντιθέτως, αυτό που λένε πολλά στελέχη της ΛΑΕ είναι ότι µε την κυρία Κωνσταντοπούλου βρίσκονται σχεδόν πάντα στην «ίδια όχθη» και φέρνουν το παράδειγµα της κοινής παρουσίας στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασµών. Στη ΛΑΕ είναι κυρίαρχη η θέση πως θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο µέτωπο όλων των αντιµνηµονιακών δυνάµεων, αναφέροντας ότι στο σχήµα αυτό χωρούν και πρόσωπα από τον πατριωτικό χώρο. Για παράδειγµα, επισηµαίνουν την αντίθεση της ΛΑΕ στη Συµφωνία των Πρεσπών και στους σχεδιασµούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Την ίδια στιγµή, κινητικότητα υπάρχει και σε πρόσωπα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ακολούθησαν τη ΛΑΕ.

Το επόµενο Σαββατοκύριακο θα γίνει συνάντηση στελεχών, µεταξύ των οποίων θα είναι ο πρώην γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, οι πρώην βουλευτές Ηρώ ∆ιώτη και ∆ανάη Τζήκα, ο πρώην γραµµατέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Χρονόπουλος, ο Γιάννης Αλµπάνης, ο Κώστας Μαρµατάκης, ο Κώστας Φουρίκος (ΝΑΡ) κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, στην πορεία προς τις κάλπες θα γίνουν αρκετές ζυµώσεις µε στόχο τη µέγιστη δυνατή ενότητα του χώρου. Οι πιο πραγµατιστές υποστηρίζουν ότι οι δηµοσκοπήσεις θα λειτουργήσουν πιεστικά για όλες τις πλευρές, δεδοµένου ότι κανένα σχήµα δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να µπορεί να πετύχει αυτόνοµα την είσοδό του στη Βουλή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018