Θα είχε, ίσως, σημασία αν τα δημοσκοπικά στοιχεία που αναλύονται για να δείξουν τη μη αναστρέψιμη διαφορά που έχει η Ν.Δ. από το κυβερνών κόμμα θα περιελάμβαναν και τις εκτιμήσεις των πολιτών για το τελευταίο φιάσκο της κυβέρνησης στην υπόθεση του χρυσού. Και αυτό διότι είναι παγιωμένες στη συνείδηση της κοινής γνώμης τρεις πεποιθήσεις που μεγαλώνουν την απόσταση της κοινωνίας από την κυβέρνησή της: Πρώτον, ότι για να αναδειχθεί ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ακολουθείται η τακτική της σπίλωσης, στη λογική «άσκησε δίωξη και θα τα βρει η Δικαιοσύνη». Δεύτερον, ότι επιχειρείται, όπως έχουν καταγγείλει και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστικών λειτουργών, να ασκηθεί πίεση στη δικαστική εξουσία. Με σαφείς τις κυβερνητικές τάσεις να προκαταλάβουν, διά προαναγγελίας, δικαστικές αποφάσεις. Τρίτον, ότι οι τύχες της ελληνικής κοινωνίας έχουν εναποτεθεί σε χείρες ανικάνων και ερασιτεχνών.

Και όλα αυτά είναι φυσικό να φοβίζουν την κοινή γνώμη. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δυόμισι χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2016 -όταν είχαν αρχίσει ήδη οι αμφιβολίες για τις ικανότητες των κυβερνώντων-, μέχρι σήμερα, οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Από 7% έχουν φτάσει σήμερα ακόμα και το 17% (αναλόγως προς τις εταιρείες ερευνών και τη χρονική στιγμή). Ηδη υπό μια γενική οπτική αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται ότι τον έχει εγκαταλείψει περίπου το 30% των ψηφοφόρων του, ενώ εξ αυτών ένα 17% κατευθύνεται προς τη Ν.Δ.

Ακόμα, έχει ενδιαφέρον η εξής εξειδικευμένη αναφορά: Εχει καταδειχθεί ότι από τους ευρισκομένους στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» αναποφάσιστους, οι οποίοι, όμως, χαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στον κεντρώο χώρο, η Ν.Δ προσελκύει τους 6 στους 10. Δηλαδή, το 60% αυτών. Με την τάση, μάλιστα, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, να φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας η σημερινή κυβέρνηση, η προσέλκυση των αναποφάσιστων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αυξηθεί. Αλλωστε, την τάση αυτή την αποκαλύπτει και το γεγονός ότι πλέον είναι πλειοψηφική η λαϊκή βούληση στις δημοσκοπήσεις για τη διενέργεια εκλογών, όταν στο παρελθόν η άποψη της κοινής γνώμης ήταν να εξαντλήσει τη θητεία της η κυβέρνηση.

Η κορύφωση

Ηδη από τα μέσα του 2016 είχε αρχίσει η διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία. Με κορύφωση το τελευταίο τετράμηνο. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι η παρουσία Τσίπρα στην Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία πολλά στήριζαν στο Μαξίμου, είχε τελικώς αρνητικό αποτέλεσμα. Ετσι, οι διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ -οι οποίοι βεβαίως προέκυψαν το 2015 ως αντιμνημονιακό ρεύμα, προερχόμενοι από άλλα κόμματα- εμφανίζουν την ακόλουθη εικόνα:

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έρευνα της εταιρείας Marc εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση μόλις στο 46% και παρατηρούσε ότι ένας στους 4 παλαιούς ψηφοφόρους του (και συγκεκριμένα το 25,5%) έχει μετακινηθεί από το κόμμα αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδοκά σε ανατροπή ακόμα και στην περίπτωση που θα πετύχαινε να κερδίσει την ψήφο όλων όσοι έχουν πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας αναποφάσιστοι ή αποχή. Με άλλα λόγια, ακόμα και ο επαναπατρισμός αυτών που αποτελούν την προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ «γκρίζα ζώνη» δεν επαρκεί για να ανατρέψει τα υπέρ της Ν.Δ. δεδομένα.

Εναν μήνα αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο δηλαδή, έρευνα της εταιρείας Pulse ανέβαζε τους αναποφάσιστους που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα στο 30% και τους μετακινούμενους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία στο 17%.

Σε άλλη έρευνα της Marc, τον Οκτώβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε μια συσπείρωση κοντά στο 50%, δηλαδή κατόρθωνε να συγκρατήσει το ήμισυ των ψηφοφόρων του του Σεπτεμβρίου του 2015. Ομως είχε αυξηθεί σε 30,3% το ποσοστό αυτών που εγκατέλειπαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με το 16% αυτών να κατευθύνεται απευθείας στη Ν.Δ. Παρατηρούσε, δε, η εταιρεία ότι η πορεία των αναποφάσιστων των προερχομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε πως το κυβερνών κόμμα χάνει τη δυνατότητα να αντλήσει ψηφοφόρους από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Εναν μήνα μετά, τον Νοέμβριο, έρευνα της εταιρείας Pulse ανέβαζε κι άλλο το ποσοστό της «γκρίζας ζώνης» που προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 32%. (Συνολικά 25% προς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., Χ.Α.). Με απευθείας μετακίνηση προς τη Νέα Δημοκρατία ενός ποσοστού 15%.

Σε σχέση με τη σταθερότητα που καταγράφεται στις μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. -με τάση αυτές να αυξηθούν, δεδομένης της συνήθους βούλησης του εκλογικού σώματος για κυβερνητική σταθερότητα, πολύ δε περισσότερο, σήμερα, για κυβερνητική αλλαγή-, έχουν σημασία για την ερμηνεία των μετακινήσεων αυτών τα εξής στοιχεία:

Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Public Issue, μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους έπεσε κατά μία ποσοστιαία μονάδα ο ΣΥΡΙΖΑ (από το 19% στο18%) στην εκτίμηση των πολιτών ως μια κυβέρνηση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου και ανέβηκε στην αντίστοιχη απάντηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από το 35% στο 36%) η Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι είναι παγιωμένη πλέον η αντίληψη για την αναγκαιότητα μιας κυβερνητικής αλλαγής, που συμβάλλει και στη ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. Για την ακρίβεια, επανάκαμψη ψηφοφόρων αστικών κομμάτων που είχαν παραπλανηθεί το 2015 από τη λαϊκιστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την πλειοψηφική κρίση των πολιτών (51%), η λειτουργία του κράτους έχει χειροτερεύσει σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Επομένως, αναζητούν κυβέρνηση που να επαναφέρει μια κανονικότητα στη λειτουργία του κράτους. Πέραν, όμως, των ερευνών, την εκτίμηση ότι πλέον οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται αμέσως στη Ν.Δ. έχει διατυπώσει και ο προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιηθείς ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη που είχε δώσει (Liberal, T. Ευαγγελίου), είπε τα εξής: «Οφείλω να σημειώσω ότι, τελικά, όπως προκύπτει πάντα από τις δημοσκοπήσεις, αυτό που καταγράφεται δεν είναι μια ροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθείαν στη Ν.Δ.».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/12/2018