Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη ψήφιση για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

«Το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Πράγματι έπεσα έξω στις προβλέψεις μου», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Δεν ξέρω πόσο υπερήφανος αισθάνεστε που είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Το 2019 είναι έτος εκλογών και ο λαός θα σας δώσει την απάντηση που σας αξίζει.

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να παραπλανά την κοινωνία. Για να το κάνει αυτό ξέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίλογος. Μιλά για μαρτύριο της σταγόνας. Σήμερα εσείς θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Μια αλήθεια που η κοινωνία την έχει υποστεί στο πετσί της. Σήμερα μετά από 4 χρόνια η χώρα ξαναμπαίνει σε εκλογική τροχιά και το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες.», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως «έχετε καταπιεί τη φωνή σας, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο» ενώ, συνέδεσε το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων με το Σκοπιανό, τονίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν το εισιτήριο για να καταστεί εφικτή η ακύρωση του νόμου που είχε ψηφιστεί και περιελάμβανε μειώσεις στις συντάξεις από την 1/1/2019.

«Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο που ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Να σας πω και τι λένε στις Βρυξέλλες πίσω από τις πλάτες σας; Ότι κάνεις έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα και με κομπασμό ισχυρίζεστε σήμερα ότι θα φέρνετε εδώ γουλιά γοθυλία το ποτήρι της ελάφρυνσης όταν πνίγεται τους έλληνες με τα βάρη που εσέις φορτώσατε». 

Είπε επίσης ότι ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει «γιατί πολύ απλά κέρδισε αυτό που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στο παρελθόν: “Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα». «Εκεί που επί 27 χρόνια έξι Πρωθυπουργοί - Κων. Μητσοτάκης, Ανδ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς - έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι», συνέχισε ο κ. πρόεδρος της Ν.Δ. και τόνισε: «Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη διάσωση των συντάξεων. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην “Ιθάκη”.

«Έχετε καταπιεί τη μιλιά σας για τη ΔΕΠΑ»

Οσον αφορά την υπόθεση της ΔΕΠΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αφωνία " και είπε ότι το κουβάρι αυτής της υπόθεσης τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται.

«Περιμένουμε να μας πείτε μια κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ αλλά και εκεί έχετε καταπιεί τη μιλιά σας. Το κουβάρι αυτής της σκοτεινής υπόθεσης μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται», υπογράμμισε

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε πως η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός αγορών, ενώ είπε πως «στις Βρυξέλλες λένε ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση» όσο ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι δεν αναφέρεται στις προβλέψεις του «νόμου Κατρούγκαλου» για τους νέους συνταξιούχους. Επανέλαβε εξάλλου ότι είναι ένας νόμος άδικος και η Ν.Δ. θα τον καταργήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για «μαύρη» λίστα των φόρων της κυβέρνησης, την οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Η πολιτική σας δεν ήταν υπέρ κάποιων και εναντίον άλλων, ήταν εναντίον όλων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φορολογείτε όποιον βρείτε, για να τους κρατάτε ομήρους επιδομάτων. Τα υπερπλεονάσματα σας κ. Τσίπρα είναι τα ελλείμματα στην τσέπη του κάθε Έλληνα. Κάνετε τον κουβαρντά με τα λεφτά των άλλων.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τη διάσωση της περικοπής στις συντάξεις, είπε πως «λέμε ναι σε ό,τι ανακουφίζει έστω και έναν συμπολίτη μας από την καταστροφική σας πολιτική». Ωστόσο υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ήταν εκείνη που είχε νομοθετήσει την περικοπή. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «από αυτό το βήμα σας επιστρέφω τη χυδαιολογία της προπαγάνδας σας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε άδικο το νόμο Κατρούγκαλου και επανέλαβε οτι η ΝΔ θα τον καταργήσει ως κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι το μέτρο της προσωπικής διαφοράς το είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και απάντησε στην κατηγορία ότι η ΝΔ ευχόταν να εφαρμοστεί το μέτρο για να κοπούν οι συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, υπενθυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είχε πει στο Μοσκοβισί πως “δεν υπάρχει Ελληνας πολίτης που να μη θέλει να μην περικοπούν οι συντάξεις” και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι ψεύδεται συνειδητά και σκόπιμα.

Τσίπρας: Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ρώτησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν στο κάτω-κατω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους και τον κάλεσε να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ.

Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εκείνος θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, ενώ «εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις».

«Με το μυαλό», συνέχισε, «σε αυτούς που τώρα που τελειώνει ο χρόνος και ιδιαίτερα στην αρχή του νέου χρόνου, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους, με το μυαλό στα 3,5 εκατ. των συμπολιτών μας που στις 14 και στις 28 του μήνα θα δουν στον λογαριασμό τους από 200 έως 1.200 ευρώ, μέρισμα από το ποσό των 710 εκατ. που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος».

Οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στην μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής, προσέθεσε.

Μιλώντας για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «μην βαφτίσετε τον δικό σας πολιτικό κυνισμό ως επιλογή των νέων ανθρώπων». «Είναι γνωστή η ζημιά που έχετε κάνει σε μια ολόκληρη γενιά, για να μας λέτε σήμερα με θράσος να λέτε ότι οι νέοι άνθρωποι δουλεύουν ανασφάλιστοι από επιλογή», είπε.

«Όλα στο μαύρο, αλλά τελικά βγήκε κόκκινο. Σας το είχαμε πει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Μη βιάζεστε με τις συντάξεις. Βιαστήκατε, επενδύσατε τα πάντα εκεί», σχολίασε, κάνοντας αναφορά στην «επένδυση» στον κόφτη, στην κατάρρευση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, στο «αόρατο 4ο μνημόνιο». «Όταν όμως καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, γιατί είχαμε εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και το μόνο που έμενε ήταν η επιμονή του ΔΝΤ, τότε χάσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας», είπε ο πρωθυπουργός προς τον κ. Μητσοτάκη.

Προσέθεσε ότι φιλικά στη ΝΔ ΜΜΕ, έγραψαν κατά σειρά για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου, για μερική εφαρμογή, για αναβολή και για αναστολή, ότι άλλα ανακάλυψαν "φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης από το Euroworking Group, από το Eurogroup, ότι στηλώνει τα πόδια το ΔΝΤ, ότι η Γερμανία, οι θεσμοί, όλοι είναι απέναντι με μια φωνή". «Μόνοι σας τα λέγατε, μόνοι σας τα πιστεύατε», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι πήγε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο για να εκμαιεύσει μια φράση, "ένα χτύπημα στην πλάτη", κάτι που να δείχνει ότι η Γερμανία θα πιέσει για την εφαρμογή των περικοπών. «Όπως πήγατε, έτσι ήρθατε. Άδεια τα χέρια σας», σημείωσε. Θύμισε τη στάση της ΝΔ όταν ήρθε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αίθουσα της Γερουσίας και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. «Όχι σοσιαλιστή, όχι συριζαίο τον είπατε, αντάρτη στο Νεπάλ εμφανίζατε τον επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα». Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι όμως σήμερα έφτασε η μέρα που εκείνος "ξόρκιζε", «ήρθε η ώρα να ψηφίσετε με τα δυο χέρια την κατάργηση του μέτρου αυτού, να πείτε ναι σε όλα».

Δείτε live τη συζήτηση στη βουλή