Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης: Μπήκαμε σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Φάνηκε ξεκάθαρα από την τροπή που πήρε η συζήτηση στη Βουλή για την μη περικοπή των συντάξεων -που ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν να κοπούν.

Από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου δόθηκε το περίγραμμα της τακτικής που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες. Νωρίτερα, βέβαια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε δώσει τη γνωστή παράσταση με τον ίδιο σε ρόλο «μακεδονομάχου», επαναλαμβάνονας ότι θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας έδωσε αρχικά μία ακόμα παράσταση με παροχές και χιλιάδες προσλήψεις, για να επιτεθεί στα ΜΜΕ εγκαλώντας τα για fake news. «Κύριε Μητσοτάκη αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας» ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας.

Ήταν φανερή η αμηχανία του πρωθυπουργού, καθώς δεν ήθελε να δώσει απαντήσεις σε κανένα από τα ερωτήματα που τίθενται εδώ και καιρό. Αλλωστε, μιας και μίλησε για συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού, ουδέποτε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις και για την υπόθεση της εταιρείας των αδερφών Τσίπρα και για την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα που είχε κατατεθεί στο όνομα του εξαδέρφου του, Γιώργου Τσίπρα. Ούτε βεβαίως έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί δεν υπήρξε ποτέ δίωξη για πλαστογραφία.

Ο πρωθυπουργός, όπως και ο Νίκος Παππάς κάνουν ότι δεν γνωρίζουν, δεν άκουσαν, και δεν είδαν απολύτως τίποτε σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του κ. Πετσίτη. Δεν απάντησαν επί της ουσίας για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και της υπόθεσης της εταιρείας του ομίλου Λαυρεντιάδη, ELFE, ούτε και για τις καταγγελίες που έχει κάνει ένας «δικός τους» άνθρωπος, ο Θ. Κιτσάκος. Και δεν απάντησαν για το ρόλο του Πετσίτη στην υπόθεση της ευνοϊκής μεταχείρισης με τα τεράστια χρέη της ELFE.

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε... τηλεμαχία.

Τη σκυτάλη πήρε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εισέπραξε την αδιαφορία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας ανέβαινε στο βήμα για να πάρει τον λόγο, προτίμησε να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Διαβάστε: Η απάντηση των Παραπολιτικών σε Τσίπρα και Καμμένο

Φυσικά, στα fake news του κ. Τσίπρα απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Προτίμησε τα γεγονότα. Έτσι, εξέθεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το περίφημο κυβερνητικό αφήγημα του «νέου στην πολιτική», καταθέτοντας στα πρακτικά την «εικόνα του νέου», αναφέροντας εκείνους τους βουλευτές και τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Στην εικόνα μάλιστα  απεικονίζονται ακόμα περισσότερα στελέχη.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό το γεγονός. Κατέθεσε στη Βουλή και ένα ακόμα που αφορά όλους τους πολίτες: Τη μαύρη λίστα των φόρων που επιβλήθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αύξηση ΦΠΑ, μετάθεση προϊόντων στον αυξημένο συντελεστή, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση έκπτωσης φόρου για μισθωτή εργασία, αύξηση συντελεστών για εισόδημα από τα ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση συντελεστή πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, αύξηση φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, επιβολή φόρου στο κρασί και στον καφέ.»

Μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Έχετε καταπιεί τη φωνή σας, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο» ενώ, συνέδεσε το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων με το Σκοπιανό, τονίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν το εισιτήριο για να καταστεί εφικτή η ακύρωση του νόμου που είχε ψηφιστεί και περιελάμβανε μειώσεις στις συντάξεις από την 1/1/2019.

«Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο που ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Να σας πω και τι λένε στις Βρυξέλλες πίσω από τις πλάτες σας; Ότι κάνεις Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα και με κομπασμό ισχυρίζεστε σήμερα ότι θα φέρνετε εδώ γουλιά-γουλιά το ποτήρι της ελάφρυνσης όταν πνίγετε τους Έλληνες με τα βάρη που εσείς φορτώσατε». 

Είπε επίσης ότι ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει «γιατί πολύ απλά κέρδισε αυτό που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στο παρελθόν: 'Μακεδονική' γλώσσα και εθνότητα. Εκεί που επί 27 χρόνια έξι πρωθυπουργοί -Κων.Μητσοτάκης, Ανδ.Παπανδρέου, Κ.Σημίτης, Κ.Καραμανλής, Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαράς- έλεγαν 'όχι', εσείς είπατε 'ναι'» κατέληξε.