Η Pizzazz Limited, η offshore του Kύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου που είχε ως μοναδική δραστηριότητα «συμβουλές για λιπάσματα», δεν είναι η μόνη που φέρεται να εμπλέκεται στην «υπόθεση ELFE». Το Protagon αποκαλύπτει στοιχεία για μία ακόμα offshore καθώς και για δύο τραπεζικούς λογαριασμούς που «καίνε».

To Protagon αποκάλυψε τη σχέση του Αρτεμίου με εταιρείες που συνδέονταν με την ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη και εμπλέκονταν στην υπόθεση δανείων της Proton Bank. Σημαντικό ρόλο στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων για το νήμα που ξεκινάει από το Μαξίμου, περνάει από τον Μανώλη Πετσίτη και φτάνει έως το δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο φέρεται να παίζει η Pizzazz Limited, μία offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία εμφανιζόταν να ανήκει στον κ. Αρτεμίου και να έχει μοναδική δραστηριότητα την παροχή συμβουλών σε σχέση με προϊόντα λιπασμάτων.

Στο κάδρο των αποκαλύψεων τώρα μπαίνει και δεύτερη offshore, η Elazzoulian Limited, επίσης με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Όπως φαίνεται στην διαρροή των Panama Papers, η Elazzoulian εμφανίζεται να έχει «βίους παράλληλους» με την Pizzazz, καθώς και αυτή κατείχε τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, ο οποίος έκλεισε ακριβώς την ίδια ημερομηνία με αυτόν της Pizzazz.

Από τα στοιχεία της διαρροής προκύπτει ότι οι δύο offshore πέρασαν στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου το φθινόπωρο του 2015, ενώ είχε τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ELFE μέσω νέων κυπριακών εταιρειών.

Όπως αναφέρθηκε στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, με την αναδιάρθρωση αυτή η ELFE κατέληξε ένα κουφάρι άδειο από περιουσιακά στοιχεία. Την περίοδο που λειτουργούσαν οι λογαριασμοί των Pizzazz και Elazzoulian, την εποπτεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου Λάρνακας είχε αναλάβει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Μη εκτελεστικό μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, του ανώτατου διοικητικού της οργάνου, ήταν ο Λάμπρος Πιερή, συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες.

Από τα έγγραφα της Elazzoulian που εντόπισε το Protagon στην διαρροή των Panama Papers φαίνεται ότι στην offshore υπήρξε ένας και μοναδικός μέτοχος, ο Σωτηράκης Παναγιώτου, o οποίος συνδέεται με τον Αρτέμη Αρτεμίου μέσω εταιρείας του κυπριακού δικηγορικού γραφείου στην οποία εμφανίζεται ως διευθυντής.

Έγγραφα από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας που δείχνουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Elazzoulian και Pizzazz έκλεισαν την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 20 Απριλίου 2017

Κατά την πρότασή του τον Ιανουάριο του 2012 για τη δίωξη του κ. Λαυρεντιάδη, ο τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου –και μετέπειτα επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος- Παναγιώτης Νικολούδης είχε υιοθετήσει το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, που έδειχνε ότι το «προϊόν του δανείου» είχε μεταφερθεί σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr ο Μανώλης Πετσίτης, ο φίλος του Νίκου Παππά ο οποίος μισθοδοτούνταν από την ELFE και μπαινόβγαινε στην ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», εκπροσωπούσε στην Ελλάδα τους κ.κ. Παναγιώτου και Πιερή.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία στη διαρροή για την Elazzoulian των Βρετανικών Παρθένων Νήσων φαίνεται ότι ως αντικείμενο της offshore είχε αρχικά δηλωθεί η κατοχή μετοχών άλλων εταιρειών καθώς και οι επενδύσεις και το εμπόριο. Αργότερα δηλώθηκε ότι οι δραστηριότητες της offshore ήταν η παροχή «υπηρεσιών μεσάζοντα», ενώ ως τόπος δραστηριότητας είχε οριστεί η Κύπρος και το ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειριζόταν έως 250.000 δολάρια.

Τα κεφάλαια της εταιρείας, σύμφωνα με το γραφείο Αρτεμίου που συμπλήρωσε τα σχετικά στοιχεία, προέρχονταν από «δάνειο». Αντίθετα, τα κεφάλαια της Pizzazz, όπως είχε δηλωθεί, προέρχονταν από «προσωπικές επενδύσεις του πραγματικού ιδιοκτήτη».

Σε αρχείο της Mossack Fonseca, της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, ως πραγματικοί ιδιοκτήτες της Pizzazz εμφανίζονται να δηλώνονται οι Αρτέμης Αρτεμίου και Λάμπρος Πιερή.

Σε άλλο αρχείο της διαρροής, ως πραγματικός ιδιοκτήτης της Elazzoulian εμφανίζεται να δηλώνεται ο Σωτηράκης Παναγιώτου, ο οποίος επίσης συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου. Εάν ίσχυαν όμως αυτά, πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε ανακοίνωσή του μετά την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για την επίσκεψη του «κύπριου δικηγόρου των Panama Papers» στο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2016 ο Αρτέμης Αρτεμίου δήλωσε ότι οι offshores «συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών του»;

Η απάντηση είναι απλή: ενδέχεται αυτοί που είχαν δηλωθεί ως «πραγματικοί ιδιοκτήτες» στα αρχεία της Mossack Fonseca, να μην ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των offshores – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανονισμούς και τις οδηγίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Το παραπάνω σενάριο ενισχύεται από το γεγονός ότι το Protagon εντόπισε στη διαρροή μήνυμα από το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου προς την Mossack Fonseca, με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2017, όπου αναφέρεται:

«Σχετικά με τις Elazoullian και Pizzazz παρακαλώ σημειώστε ότι οι πελάτες επιθυμούν να κλείσουν τις εταιρείες επειδή δημοσιεύθηκαν τα αρχεία σας. Παρακαλούμε γνωστοποιήστε μας τη διαδικασία για τη λύση τους».

Τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών των offshore θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να συνδέονται και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ποια ήταν τα ποσά που πέρασαν από αυτούς, για λογιαριασμό ποιων διακινήθηκαν και πού κατέληξαν; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ενδέχεται να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση που ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των Panama Papers με τα ονόματα των offshores και τις συνδέσεις τους με πρόσωπα είχαν δημοσιευθεί από τον Μάιο του 2016. Μία εβδομάδα μετά το παραπάνω μήνυμα προς την Mossack Fonseca, στις 8 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε η έφοδος της Oικονομικής Aστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των χρεών της ELFE.

Πηγή: Protagon.gr