“Έρχεται η αλλαγή για την οποία διψάει η κοινωνία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, με την οποία έκλεισαν σήμερα το μεσημέρι οι εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. “Ξέρω ότι θα είστε όλοι παρόντες στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Ξέρετε πως θα νικήσουμε αλλά ότι αυτό δεν φτάνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει η χώρα να νικήσει τα εμπόδια που συσσωρεύθηκαν και να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις”.

Βάζοντας το κόμμα σε πλήρη εκλογική εγρήγορση, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης θα παραμείνει στη θέση του για λίγους μήνες ακόμα ως τις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές θα εκλεγεί νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα από τις 10 Ιανουαρίου, την Τρίτη επέτειο της εκλογής του στην προεδρία, η ΝΔ θα αρχίσει να ανακοινώνει “τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Θα αποτελούνται από ένα συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον.” Θα πρόκειται όπως είπε για “δεκάδες καινούρια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεο-εισερχόμενοι στην πολιτική. Συμβολίζουν ατομικά ο καθένας και η καθεμία, αλλά και συλλογικά όλοι μαζί, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους και για τη συμμετοχή τους και έδωσε το σύνθημα της νίκης για τις εκλογές του 2019: “Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα. Θα είναι η χρονιά που, όλοι μαζί ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας”.

Το 12ο συνέδριο της ΝΔ, όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, έδειξε ότι το κόμμα είναι ενωμένο, οπλισμένο με πρόγραμμα και έτοιμο να κυβερνήσει. Αφού ευχαρίστησε τον Μάνφρεντ Βέμπερ – ένα σταθερό και ειλικρινή σύμμαχος της Ελλάδας – όπως είπε, για την παρουσία του, έκανε λόγο για “σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους” που επίσης συμμετείχαν και μίλησαν στο συνέδριο, κάτι που όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό κόμμα και ένας ζωντανός οργανισμός που συζητά, επεξεργάζεται και παράγει νέες ιδέες.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια σύγκριση του συνεδρίου με την συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε ως “αντισυγκέντρωση”. “Όλοι είδαν τις διαφορές ανάμεσά στην ατμόσφαιρα του Συνεδρίου μας και στη θλίψη και τη μιζέρια της αντισυγκέντρωσης που έστησε ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια ένα ανοιχτό συνέδριο κι από την άλλη μια αστυνομοκρατούμενη κλειστή εκδήλωση όπου οι ένστολοι ήταν περισσότεροι από τους κομματικούς. Η κοινωνία όμως ήταν απούσα από τη συγκέντρωση του κ.Τσίπρα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για “ευτέλεια της διακυβέρνησης της χώρας από το παρακμιακό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου”.

Κάνοντας προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό και στη στάση του στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: “Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από το Μαξίμου γίνεται ολοένα και πιο νευρικός. Δεν θα ασχοληθώ, ωστόσο, περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί στον ίδιο του τον βάλτο. Γιατί τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα γνωρίζει.. Αν συγκινήθηκε ποτέ, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που έκαναν την Μακεδονία ελληνική και την Ελλάδα αυτή που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την Μακεδονία. Κύριε Τσίπρα, δεν σώσατε καμία Μακεδονία. Το μόνο που κάνατε είναι να δώσετε Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας. Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν όχι”.

Η κριτική του στην κυβέρνηση δεν περιορίστηκε βέβαια μόνο στη συμφωνία των Πρεσπών. “Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει γιατί πήγε τον τόπο πολλά χρόνια πίσω”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Γιατί εκτός από πρωτοφανείς εθνικές υποχωρήσεις, διέλυσε τη μεσαία τάξη, άλωσε το κράτος, και εξασθένισε τη δημοκρατία μας. Υπονόμευσε το τέλος του 2ου Μνημονίου, έφερε ένα βαρύτερο 3ο πρόγραμμα και τώρα εφαρμόζει ένα άτυπο 4ο. Στοίχισε περισσότερα από 100 δις. Διέλυσε τις τράπεζες και φόρτωσε με 29 νέους φόρους τους πολίτες. Διπλασίασε τα χρέη των πολιτών στο κράτος και ανατίναξε το Ασφαλιστικό με 17 παρεμβάσεις σε βάρος των συνταξιούχων. Πάγωσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και δέσμευσε τη χώρα σε βαριά πλεονάσματα που σημαίνουν λιτότητα διαρκείας. Από την άλλη πλευρά, εισέβαλε με στρατιές κομματικών διορισμών στο κράτος, αυξάνοντας κατά 2 δις. το κόστος του”.

Είπε επίσης ότι η δικαιοσύνη και θεσμοί πολιορκούνται -με πρόσφατα θύματα την Εκκλησία, αλλά και τις Ανεξάρτητες Αρχές, “εκεί όπου, με θράσος πλέον «φυτεύονται» σύμβουλοι του κ. Τσίπρα”, μια σαφέστατη αιχμή για τη Βασιλική Θάνου

Στο κομμάτι των σκανδάλων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το κουβάρι μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, ενώ υπογράμμισε πως δεν αρκεί η ΝΔ να καταγγέλλει αυτά που βιώνει ο λαός. “Πρέπει να του εξηγήσουμε και τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Να αναδείξουμε με στοιχεία τους αληθινούς υπεύθυνους γι’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο. Να αποκαλύψουμε την ανικανότητα, την υποκρισία και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα και του ανεκδιήγητου συνεταίρου του στην εξουσία, του κ.Πάνου Καμμένου. Και, χωρίς να αρνούμαστε και δικές μας αδυναμίες, να τον πείσουμε πως πρώτοι εμείς ξέρουμε πώς να τις ξεπεράσουμε”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε έξι βασικούς στόχους για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

1. Μια Κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.

2. Μια ανοιχτή Οικονομία με επενδύσεις και νέες δουλειές.

3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.

4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον, πάντα σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.

5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.

6. Μία Ελλάδα ισχυρή, ισότιμη εταίρο, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

“Για να επιτευχθούν όλα αυτά μία είναι η κινητήρια δύναμη: Η μεγάλη μεσαία τάξη του τόπου μας. Αυτή που ανέστησε την Ελλάδα από τα ερείπια του Εμφυλίου. Που την οδήγησε στη δημοκρατία και στην ανάπτυξη. Και που δίδαξε τις αρχές της προσωπικής προκοπής και το στόχο κάθε γενιά να παραδίδει μια καλύτερη πατρίδα στην επόμενη.

Αυτή την μεσαία τάξη πρέπει να την αναδημιουργήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας και την βασική εκλογική και πολιτική στόχευση της ΝΔ.

Βάζοντας το δίλημμα των εκλογών, είπε ότι στις επόμενες κάλπες, δεν θα αναμετρηθούν, απλώς, διαφορετικά κόμματα. Αλλά δύο κόσμοι: “Από την μία πλευρά, η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο. Και από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός. Θα συγκρουστούν οι αρχές της Ευρώπης, της Δημοκρατίας και του νέου Πατριωτισμού με τα πειράματα της δήθεν αριστερής ιδεοληψίας, του αυταρχισμού και άκρατου λαϊκισμού. Και θα αναμετρηθούν τα ρεαλιστικά σχέδια για προκοπή και ανάπτυξη με τα συνθήματα της καθήλωσης και της μιζέριας. Θα αναμετρηθούν όμως και πρόσωπα. Ηγετικές ομάδες αλλά και αρχηγοί. Αν πιστεύετε όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα αλλά μπορούμε πολύ καλύτερα από την σημερινή παρακμή, δώστε μου τη δύναμη να ηγηθώ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας να αλλάξουμε τη χώρα μας”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε σε συστράτευση “όλους τους παλαιούς συμμαχητές που για κάποιους λόγους μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ζητώ από τους χιλιάδες που απογοητευμένοι γύρισαν την πλάτη στην κάλπη, να σκεφτούν ότι η δική τους αδράνεια αποθρασύνει τους εχθρούς της δημοκρατίας”. Απευθύνθηκε επίσης “στους ψηφοφόρους και των άλλων δημοκρατικών κομμάτων για να τους πω ότι οι διαφορές μας είναι πολύ μικρότερες από την κοινή απειλή της οικονομικής καταστροφής, από τη σκιά του κυνισμού κι από την παρακμή όπου οδηγεί τη χώρα η πολιτική της χυδαιότητας. Και, βέβαια, δίνω το σύνθημα της κινητοποίησης σε όλους εμάς”.

Αφού έκανε ξεχωριστή αναφορά στις μάχες των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για “την μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών”, λέγοντας πως “θα είναι λυτρωτική για την Ελλάδα και νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά το μέγεθος αυτής της νίκης βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Κάντε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Και μετατρέψτε την τωρινή απογοήτευση της κοινωνίας σε κύμα ελπίδας, αισιοδοξίας, δουλειάς και προόδου. Ελλάδα, μαζί μπορούμε”.

Περιγράφοντας την επερχόμενη προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “στο δρόμο προς τις κάλπες θα δεχτούμε ύπουλες επιθέσεις, την ώρα που η κυβέρνηση θα προσπαθεί να αποκρύψει τα σκάνδαλα, τις αστοχίες και τις αποτυχίες της. Η προπαγάνδα και η συκοφαντία θα είναι στην ημερήσια διάταξη, μαζί με καινούργιες απόπειρες να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη και να υπηρετήσει παιχνίδια εντυπώσεων. Το απαράδεκτο σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» θα επιστρατευτεί ξανά για να διχάσει. Και είναι βέβαιο ότι ένα νέο δίχτυ από ψεύτικες υποσχέσεις θα τυλίξει και πάλι τους πολίτες, καθώς κομματικά ρουσφέτια θα ανοίξουν νέες πληγές στο πολύπαθο Δημόσιο”, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να γίνουν και οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το Μάιο, “ποντάροντας στη σύγχυση μπροστά στις τέσσερις κάλπες ή ελπίζοντας να μοιράσουν την κατακραυγή”, για να τονίσει: “Μάταιος κόπος! Η Νέα Δημοκρατία θα είναι εδώ για να αποκαλύπτει το αληθινό κυβερνητικό πρόσωπο, πίσω από τους ρόλους και τα προσωπεία, που θα αλλάζει. Θα δείχνει τις βαθιές ρυτίδες του χθες, πίσω από τη μάσκα του δήθεν νέου. Θα αποδεικνύει την ανικανότητα όσων μιλούν πολύ και εργάζονται λίγο. Και θα εκθέτει αυτούς που μιλούν για αξιοπρέπεια, αλλά πράττουν ως πρόθυμοι να αποδεχθούν ό,τι τους ζητηθεί. Αυτούς που επικαλούνταν ένα τάχα «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο κάθε μέρα συντρίβεται πάνω στον κυκεώνα που παράγει η παρέα του Μαξίμου”.

Κλείνοντας εν μέσω επευφημιών από τους 3.000 συνέδρους την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα της νίκης:

“Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν και να αλλάξουμε το μέλλον. Έτοιμοι να πάρουμε το τιμόνι της χώρας με πυξίδα το εθνικό συμφέρον, με σκαρί μας την κοινωνία και με τον άνεμο της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης στα πανιά μας. Είμαστε έτοιμοι, με την ψήφο των πολλών, να κάνουμε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με τους πιο άξιους. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, ας φτάσει παντού. Είμαστε πανέτοιμοι για τη μεγάλη μάχη, μαζί με όλους τους Έλληνες. Για μια μεγάλη νίκη και για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα θα πάει, επιτέλους, μπροστά. Μαζί, μπορούμε! Ελλάδα, μπορούμε!”