Μέρες Δεκεμβρίου 2014, όταν τα κόμματα μετρούσαν και ξαναμετρούσαν τους βουλευτές για να δουν αν υπάρχουν ή όχι οι 180 βουλευτές για να εκλέξουν τον κ. Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζει το πολιτικό σκηνικό. Τα πράγματα, πλέον, είναι ακόμα πιο οριακά, καθώς αυτή τη φορά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν οι 151 βουλευτές για να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών για να υπάρξει κύρωση της συμφωνίας. Το θέμα εν προκειμένω είναι αμιγώς πολιτικό και όχι μόνον αριθμητικό, καθώς οι πάντες συμφωνούν ότι δεν «στέκεται» η κυβέρνηση αν η συμφωνία συγκεντρώσει κάτω από 151 βουλευτές.

Το κλίμα έχει φορτιστεί έτι περαιτέρω λόγω και των αλλεπάλληλων δηλώσεων του κ. Ζάεφ περί ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και «Μακεδόνων» που καταπιέζονται στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που κάνουν δικαιολογούν τον πρωθυπουργό της FYROM, πως οι δηλώσεις του γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και προκειμένου να έχουν πάτημα οι βουλευτές να ψηφίσουν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Η στάση αυτή, βεβαίως, αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δηλώσεις που κάνει ο πρωθυπουργός της FYROM λειτουργούν ακόμα πιο πιεστικά για τους ΑΝ.ΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνει όλες τις τελευταίες ημέρες πως η συμφωνία είναι τελειωμένη και μάλιστα από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει από αυτά που λέει ο Ζάεφ. Εκτός αν έχει κάνει άλλη συμφωνία με τον Κοτζιά, κάτω από το τραπέζι». Οι ΑΝ.ΕΛ., άλλωστε, είναι στην πιο δύσκολη θέση, εξ ου και οι συνεχείς ταλαντεύσεις αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία. Επ’ αυτού, ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Εάν η συμφωνία έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία».

Από τις δηλώσεις, ωστόσο, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος αλλά και των βουλευτών, δεν είναι σαφές τι στάση θα κρατήσουν αν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταθέσει πρόταση μομφής. Εστω και έτσι, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν ότι τουλάχιστον τρεις από τους επτά βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Αναφέρονται στην Ελενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Αν θεωρήσουμε ότι το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι 145 βουλευτές, θα στηρίξουν τη συµφωνία, φτάνουµε στους 148 βουλευτές. ∆εδοµένη πρέπει να θεωρείται και η ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα. Αρα φτάνουµε στο οριακό νούµερο των 149 βουλευτών. Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, φαίνεται πως ο Χάρης Θεοχάρης παίρνει σταδιακά αποστάσεις από την κυβέρνηση και µάλιστα στους συνοµιλητές του λέει πως δεν θα δώσει καµία στήριξη σε µια κυβέρνηση που είναι καταστροφική για την οικονοµία. Σε ό,τι αφορά στη συµφωνία, θα περιµένει το τελικό πλαίσιο, αν υπάρχει περιθώριο διορθώσεων στα ζητήµατα που έχουν αναδειχθεί από τον κ. Ζάεφ, και ακολούθως θα πράξει. Εκτιµάται, πάντως, πως έτσι όπως έχουν διαµορφωθεί τα πράγµατα δύσκολα θα ψηφίσει υπέρ της συµφωνίας.

Ενδιαφέρον έχουν οι διεργασίες που γίνονται στο Ποτάµι, το οποίο είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της συµφωνίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν αλλάζει θέση ως προς την ανάγκη να υπάρξει συµφωνία µε τους γείτονες, ωστόσο αναφέρει πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM έχουν δηµιουργήσει σηµαντικά θέµατα, άποψη που συµµερίζεται και ο βουλευτής του κόµµατος Σπ. Λυκούδης. Εκτιµάται, όµως, ότι στο τέλος τόσο ο κ. Στ. Θεοδωράκης όσο και οι κ. Σπ. ∆ανέλλης και Γ. Μαυρωτάς θα ψηφίσουν τη συµφωνία, κάτι που είναι πιθανό να πράξει και ο κ. Λυκούδης. Αντιθέτως, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν οι κύριοι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αµυράς. Κατά συνέπεια, µε τις ψήφους των τεσσάρων βουλευτών του Ποταµιού µπορεί να φτάσουµε τους 153 βουλευτές, αριθµός που µπορεί να φτάσει µάξιµουµ τους 154 µε την ψήφο του βουλευτή του Κινήµατος Αλλαγής και προέδρου της ∆ΗΜ. ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Είναι σαφές, συνεπώς, ότι, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγµατα, η Συµφωνία των Πρεσπών και κατ’ επέκταση ο βίος της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα σε πολύ µεγάλο βαθµό εξαρτάται από τις αποφάσεις του επικεφαλής του Ποταµιού.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 15/12/2018