Η προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου, καθώς μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά για την κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά των… Πρεσπών, το «ταβάνι» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 145 ψήφοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν και εφόσον δεν υπάρξει έκπληξη τύπου Μιχελογιαννάκη.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο μόνος βέβαιος είναι ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα. Προς ψήφιση κλίνουν η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Θετικά βλέπει τη Συμφωνία και η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η «δεξαμενή» του Ποταμιού φαίνεται ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμα, αφού ο μόνος που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία είναι ο Σπύρος Λυκούδης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι πρέπει να κλείσει το θέμα με την ΠΓΔΜ, ωστόσο, αναμένει να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή:

«Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει -και σε αυτό θα επιμείνουμε- να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα.»

Αντιθέτως, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αµυράς δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία.

Με βάση τα παραπάνω, ο μαγικός αριθμός «151» που επιθυμεί ο πρωθυπουργός για την κύρωση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου βέβαιος, όσο και αν διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει «ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».