Στη Μακεδονία και τη Θράκη τα στελέχη της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός είναι ανεπιθύμητοι, όπως έχει φανεί εδώ και πολλούς μήνες. Αντίθετα, στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η υποδοχή ήταν θερμή. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στα Σκόπια στις 10:40 με τον Αλέξη Τσίπρα να κατεβαίνει χαμογελαστός και να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε για τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, μπήκε στο κτίριο της κυβέρνησης η πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν από τα πρώτα από τα οποία είχε αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τελικά η πινακίδα με τη νέο ονομασία τοποθετήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Κάτι περισσότερο από θερμό ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τον Ζόραν Ζάεφ στο προεδρικό μέγαρο των Σκοπίων λίγο μετά τις 11:15. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους ενώ κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.

Αποκορύφωμα του θερμού κλίματος ανάμεσα σε Τσίπρα-Ζάεφ ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει δύο selfies με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο στην πρόσκλησή του αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη επίσκεψη μετά τη «Συμφωνία των Πρεσπών», και όπως αναφέρει το Μαξίμου, στόχος είναι η απευθείας ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο: Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Μαζί του και αρκετοί επιχειρηματίες, ωστόσο, ηχηρό ήταν το «όχι» που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν 40 ισχυροί επιχειρηματίες, ενώ οι προσκλήσεις ήταν σε περίπου 70.

Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το μακεδονικό εμπορικό σήμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα κορυφαία ζητήματα, η υπόθεση των κρασιών. Στην πρόσφατη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, ο γνωστός οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου έδειξε στον Τσίπρα κρασιά με τον Μέγα Αλέξανδρο στην ετικέτα τους, που διαφημίζονται ως «Μακεδονικά».

Οι επιχειρηματίες εξήγησαν στον πρωθυπουργό ότι παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως έγινε στη διεθνή έκθεση κρασιού Prowein.

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Φέρτε τα! Τα θέλω! Αυτά είναι ντοκουμέντα ότι παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Καλά κάνατε και τα φωτογραφίσατε. Αυτά θα μας βοηθήσουν. Δυστυχώς πρέπει να παίξουμε λίγο και τον χωροφύλακα τώρα».