Παροχές και προσλήψεις έκαναν και πάλι διψήφια τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Δεν πείθει το αφήγημα της κυβέρνησης, οι πολίτες ανησυχούν για την οικονομία, φοβούμενοι νέα κρίση
Παροχές, αθρόες προσληψεις, «δόγμα Πολάκη» στη Δικαιοσύνη, εύρωστη οικονομία με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και πολλή δουλειά με προοπτική τετραετίας. Αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου -με τον δεύτερο να δηλώνει μονίμως έτοιμο να παραιτηθεί για τα εθνικά θέματα και τη Μακεδονία.
Αυτό το αφήγημα όμως δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία. Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ δείχνει διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση των μεγάλων ποσοστών στην παράσταση νίκης για την Αξιωματική Αντιπολίτευση ή σχετικά με τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, μετά από καιρό η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι και πάλι διψήφια (αναγωγή επί των έγκυρων).
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).
Με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.
Μολονότι η έρευνα διεξήχθη ενώ προωθείται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.
Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.
Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.
Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.