Παροχές, αθρόες προσληψεις, «δόγμα Πολάκη» στη Δικαιοσύνη, εύρωστη οικονομία με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και πολλή δουλειά με προοπτική τετραετίας. Αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου -με τον δεύτερο να δηλώνει μονίμως έτοιμο να παραιτηθεί για τα εθνικά θέματα και τη Μακεδονία.

Αυτό το αφήγημα όμως δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία. Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ δείχνει διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση των μεγάλων ποσοστών στην παράσταση νίκης για την Αξιωματική Αντιπολίτευση ή σχετικά με τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, μετά από καιρό η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι και πάλι διψήφια (αναγωγή επί των έγκυρων).

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%),  το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).

 

Με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Μολονότι η έρευνα διεξήχθη ενώ προωθείται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.