Εάν υπάρχει ένα άρθρο στον Κανονισμό της Βουλής που έχει καταλύσει δεκάδες φορές μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., αυτό είναι το άρθρο 87, που αναφέρεται στον τρόπο κατάθεσης των τροπολογιών.

«Οι τροπολογίες βουλευτών και υπουργών θα πρέπει να κατατίθενται τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια», σημειώνεται σχετικά, ενώ λίγο παρακάτω τονίζεται ότι αυτές δεν μπορούν να είναι άσχετες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ξεκάθαρη η απαίτηση του νομοθέτη, τον οποίον όμως οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα φαίνεται ότι έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, καθώς από την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, με τον ίδιο τρόπο, έχουν κατατεθεί περί τις 900 τροπολογίες.

Ανέκαθεν υπήρχαν ανάλογα φαινόμενα καταπάτησης του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα κρεσέντο κατάθεσης τροπολογιών της τελευταίας στιγμής από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν αργά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών.

Με δεδομένο το γεγονός ότι θα έκλεινε η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα κυβερνητικά στελέχη κατέθεσαν προς ψήφιση 22 τροπολογίες! Ενδεικτική είναι η φωτογραφία του Γρηγόρη Ψαριανού να κρατάει μια τεράστια στοίβα χαρτιών και να την επιδεικνύει στο προεδρείο, αδυνατώντας να πιστέψει ότι καλείται να διαβάσει όλα αυτά μέσα στα επόμενα λεπτά και να αποφανθεί εάν θα πρέπει να τα επιψηφίσει ή όχι.  

ΕΥΘΥΝΗ  

Ενα μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτή την κατάσταση, που έχει επαναληφθεί πάμπολλες φορές από το 2015, καταλογίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, που εδώ και καιρό μένει μονάχα στα ευχολόγια, δηλώνοντας σε συνεντεύξεις του ότι το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να σταματήσει. Στην πράξη, όμως, επιτείνεται.

Οπως σχολίαζαν δηκτικά βουλευτές της αντιπολίτευσης, «προκειμένου να καλύψει τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του, ο Βούτσης είναι ικανός να προγραμματίσει συνεδρίαση και παραμονή της Πρωτοχρονιάς».

Στο παρασκήνιο, βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ίδιος είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση που επικρατεί και αναζητεί τρόπο να συνετίσει τους υπουργούς, θεωρώντας ότι, έτσι όπως κινούνται, εκθέτουν και το προεδρείο της Βουλής και την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι και πέρυσι τέτοιον καιρό είχε καταγραφεί ανάλογο φαινόμενο. Αργά τη νύχτα της 20ής Δεκεμβρίου του 2017 κατατέθηκαν συνολικά 33 πολυσέλιδες εκπρόθεσμες τροπολογίες διαφόρων υπουργείων σε άσχετα νομοσχέδια, μέσω των οποίων ρυθμίζονταν ποικίλα ζητήματα, ακόμα και για τη λειτουργία των φαρμακείων ή τη χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω κουπονιών. Από τότε, προφανώς και δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο νομοθέτησης.    

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Αυτή που είχε επιχειρήσει να βάλει τάξη στο απαράδεκτο κοινοβουλευτικά φαινόμενο ήταν η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οταν, για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2015, μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, διαπίστωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. επιχείρησε να καταθέσει στην Ολομέλεια μαζεμένες έξι τροπολογίες που ήταν άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο, αντέδρασε σθεναρά.

Ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την επανάληψη του φαινομένου κατάθεσης επειγουσών τροπολογιών και το ίδιο είπε και σε σχετική συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Και πράγματι, πρόσκαιρα είχε μπει μια τάξη. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όμως, οπότε ορκίστηκε πρόεδρος του Σώματος ο κ. Βούτσης, η βροχηδόν κατάθεση τροπολογιών ήταν και πάλι οργιώδης.

H ειρωνεία είναι ότι, εάν κάποιος μπει στην ιστοσελίδα του κ. Βούτση, θα δει ότι, μεταξύ άλλων, έχει αναρτηθεί ένα τρίλεπτο βιντεάκι από τις 4 Φεβρουαρίου 2014, όταν μιλούσε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και έβλεπε να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Τότε αναρωτιόταν με νόημα: «Πώς είναι δυνατόν να μπουν στην ελάχιστη βάσανο της συζήτησης καθεμία από αυτές τις τροπολογίες; Ποια είναι η δική μας δυνατότητα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση; Γουρούνι στο σακί θα ψηφίσουμε; Δεν είναι δυνατόν να διεξάγεται έτσι η συζήτηση στη Βουλή. Είναι σοβαρό αυτό το θέμα».  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ