Τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα χάλασαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και του Πάνου Καμμένου για το θέμα των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανήλθε στη γνωστή ρητορική του περί «μακεδονικής γλώσσας» και ενώ η όλη διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει μπει στην τελική ευθεία.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ είπε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται η αξιοπρέπεια της χώρας και πως πλέον κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε την γλώσσα της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα βρεθούν οι 80 βουλευτές που απαιτούνται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι οι τελικές συζητήσεις ξεκινούν στην Βουλή της ΠΓΔΜ ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου 2019.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, υπό το φόβο της πολιτικής του εξαφάνισης, συνεχίζει να παίζει το ρόλο του «μακεδομάχου», προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει ότι οι Πρέσπες παράγουν ήδη αποτελέσματα. Σε αυτό έχει και ο ίδιος ευθύνη, αφού η μόνη περίπτωση να μην είχε υπογραφεί η Συμφωνία ήταν η υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το καλοκαίρι η ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Άμυνας έσπασε το «σιωπητήριο», αυτή τη φορά από την Κύπρο: «Αν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών, εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από την κυβέρνηση. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς» είπε στην ομιλία του.

Αλλά και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, δήλωσε στον Νews24/7: «Με το που θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το deadline είναι όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τότε τελειώνουν τα πάντα για εμάς σε σχέση με αυτή την κυβέρνηση που έχει κάνει σπουδαίο έργο. Έχουμε πρωθυπουργικό σύστημα και επομένως ο πρωθυπουργός έχει διάφορες επιλογές για το πώς θα συνεχίσει μετά τη δική μας αποχώρηση.»

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές διπλωματικές πηγές, η Συμφωνία των Πρεσπών και οι σχετικές συνταγματικές τροπολογίες θα περάσουν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ακολούθως οι διαδικασίες εντός της Ελλάδας. Ενδεχομένως και εντός Ιανουαρίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανησυχεί για την κυβερνητική πλειοψηφία, άλλωστε πρόσφατα άδειασε με μεγαλοπρεπέστατο τρόπο τον συγκυβερνήτη του: «Πού να πάει ο Καμμένος» είπε σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή: «Εντός, εκτός και επί τα αυτά» γράφει με μια φωτογραφία του ανθρώπου που έκανε πρωθυπουργό τον Τσίπρα να φορά το γνωστό στρατιωτικό τζάκετ. 

Για την εφημερίδα δεν υπάρχει καμία ανησυχία στο Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναδεικνύει τις εισηγήσεις που γίνονται στον Τσίπρα να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων ακόμα και εντός Ιανουαρίου.

Πάντως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται η είδηση ότι εντός Ιανουαρίου ενδεχομένως να έρθει στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ. Η ημερομηνία του ταξιδιού (εφόσον τελικά κλειδώσει) είναι 10-11 Ιανουαρίου και έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι για την οικονομία αλλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένθερμη υποστηρίκτρια της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η καγκελάριος, θέλει προφανώς να ασκήσει όποια επιρροή έχει στην ελληνική πολιτική σκηνή προκειμένου να περάσει από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος, αλλά και πλήθος άλλων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων επισκέφθηκαν τα Σκόπια την περίοδο πριν το δημοψήφισμα, ώστε να πιέσουν με τον τρόπο τους την κοινή γνώμη και να ψηφίσει υπέρ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι γνωστό. Όπως και όσα έγιναν στα Σκόπια και πλέον ολοκληρώνονται...