Μια υψηλή προσκεκλημένη, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ακόμα να έχει φιξαριστεί η ημερομηνία της άφιξής της στην Αθήνα. Η οριστικοποίηση του ταξιδιού έγινε πριν από περίπου δέκα ημέρες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ.

Τα γραφεία των δύο ηγετών είναι σε συνεννόηση προκειμένου να βρουν τον κατάλληλο χρόνο της επίσκεψης. Και αυτό γιατί υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να ταυτιστεί πλήρως το ταξίδι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη FYROM που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Αγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες θα κορυφώνονται οι διεργασίες στα Σκόπια με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Οι ημερομηνίες αυτές, ωστόσο, ούτε επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται από το υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον μήνα Ιανουάριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ενημέρωση που έκανε την Πέμπτη στους διπλωματικούς συντάκτες ανέφερε ότι έως το τέλος του Ιανουαρίου είναι πιθανό να έχει έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η συμφωνία. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η άποψη αυτή δεν είναι αυτή την ώρα κυρίαρχη στην κυβέρνηση, με την οριστική απόφαση για τον χρόνο να τη λαμβάνει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, το επικείμενο ταξίδι θα γίνει σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία, καθώς είναι δεδομένη η βούληση της κ. Μέρκελ να υπερψηφιστεί η συμφωνία και ακολούθως να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει συναντήσεις της κυρίας Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά κυρίως σε μία δήλωση της κυρίας Μέρκελ που θα αποσυνδέει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Εκτιμούν ότι μια τέτοια αναφορά θα είναι η καλύτερη απάντηση στη σχετική κριτική που έχει ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα από βήματος του Κοινοβουλίου.

Χωρίς επιχειρηματίες

Παραλλήλως, περιμένουν θετικές αναφορές για την πορεία της χώρας αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν η Ανγκελα Μέρκελ θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και αν το ταξίδι της στην Αθήνα θα συνδυαστεί με την υπογραφή πρωτοκόλλου οικονομικών συνεργασιών. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει αντιπροσωπία επιχειρηματιών. Κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο οποίος έως και χθες δεν είχε αναλυτική ενημέρωση για το ταξίδι.

Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ανοίξουν ζητήματα που σχετίζονται με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Εκτιμούν ότι το θέμα αυτό, που είναι πολύ λεπτό για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, θα τεθεί με διακριτικό τρόπο από τον κ. Παυλόπουλο στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζουν το παραμικρό για το ταξίδι και η ενημέρωσή τους εξαντλείται στα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό», από την Πειραιώς υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχτούν την παραμικρή πίεση από την κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφή σε όλα τα διεθνή φόρα την κατηγορηματική αντίθεση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσθέτουν, δε, ότι θα συναντηθεί με πολλή χαρά με την κ. Μέρκελ, με την οποία, όπως λένε, έχει τακτική επαφή. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι στις 3 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρεθεί στο Βερολίνο και είναι πολύ πιθανό και τότε να έχει απευθείας επαφή με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/12/2018