Στους στόχους της περαιτέρω αποδόµησης της κυβερνητικής ρητορικής, αλλά και της προσέγγισης µε κοινωνικές οµάδες στις οποίες βάσει των δηµοσκοπήσεων υπάρχουν περιθώρια αύξησης των ερεισµάτων της Ν.∆. επικεντρώνεται η «γαλάζια» στρατηγική για το πρώτο διάστηµα του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς θα αναδείξει ακόµα περισσότερο τα ψέµατα του διδύµου Τσίπρα - Καµµένου και τις σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες εµπλέκονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να επενδύει στο επιτυχηµένο -όπως το χαρακτηρίζουν στενοί συνεργάτες του- µοντέλο των προσωπικών επαφών µε τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο µέτωπο, η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει βάλει στο µικροσκόπιο εννέα υπουργούς, προκειµένου να διερευνηθεί η εµπλοκή τους σε υποθέσεις όπως της ∆ΕΠΑ και του περιβόητου Πετσίτη, της εξαγοράς από τη ∆ΕΗ της προβληµατικής εταιρείας του προέδρου των Σκοπίων, της χρονικής παράτασης της σύµβασης για την εκµετάλλευση του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», της διαχείρισης των κονδυλίων για το Προσφυγικό ή ακόµα και του θέµατος της πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, σε µια προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος της επιχειρηµατολογίας της κυβέρνησης περί εξόδου από τα Μνηµόνια, αλλά και η όποια επιρροή µπορεί να έχουν σε επίπεδο κοινωνίας η επιδοµατική πολιτική και η ακατάσχετη παροχολογία του Μεγάρου Μαξίµου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερθεµατίσει σε αναφορές στις τραγικές συνέπειες του πρώτου διαστήµατος της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και στο γεγονός ότι επί της ουσίας όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι µηδαµινής αξίας µπροστά στη ζηµιά που έχουν υποστεί οι πολίτες την τελευταία τετραετία. Φυσικά, θα υπάρξουν συνεχείς αναφορές σε ό,τι έχει να κάνει µε τις υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και στη διαρκή υπαναχώρηση από τις αρχικές θέσεις τους. «Χρειάζεται αποτελεσµατικό πλάνο ανάπτυξης και µείωσης της φορολογίας. Η στηµένη και µίας χρήσεως ελεηµοσύνη δεν είναι αρκετή για να κοροϊδέψει τους πολίτες», επισηµαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δίνοντας το στίγµα της Πειραιώς.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθεί να εκπέµπει κατ’ ιδίαν το θετικό µήνυµα του κόµµατός του στις περιοχές και τις πληθυσµιακές οµάδες που θεωρούνται κλειδιά για την επίτευξη της αυτοδυναµίας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η απόφασή του να περάσει το βράδυ των Χριστουγέννων µε άτοµα που εξήλθαν από τα κέντρα απεξάρτησης, καταδεικνύοντας µε τον τρόπο αυτόν τις προτεραιότητές του στο κοινωνικό πεδίο, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι του σχεδίου του για την επόµενη µέρα. Τις αµέσως επόµενες εβδοµάδες θα επαναλάβει αντίστοιχες επισκέψεις είτε στις ευαίσθητες περιοχές του λεκανοπεδίου είτε ακόµα και σε κοινωνικές δοµές ή κρατικούς φορείς προκειµένου να συνοµιλεί απευθείας µε τους πολίτες. Ανάµεσα σε αυτούς τους «µυστικούς προορισµούς» θα είναι, µεταξύ άλλων, και τα νοσηλευτικά ιδρύµατα της πρωτεύουσας και άλλων µεγάλων πόλεων που αντιµετωπίζουν σοβαρά καθηµερινά προβλήµατα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών. «Οπως ο πατέρας του, έτσι κι ο Κυριάκος θα περπατήσει µέχρι τις εκλογές κάθε σπιθαµή της χώρας», προαναγγέλλουν στελέχη της Πειραιώς.

Ενδεικτική της πολυεπίπεδης κινητικότητας που θα αναπτυχθεί µε την είσοδο του 2019 είναι η προγραµµατισµένη παρουσίαση των προτάσεων για την Υγεία, η σταδιακή ανακοίνωση των νέων υποψήφιων βουλευτών, η εκδήλωση της Γραµµατείας Στρατηγικού Σχεδιασµού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις 10 Ιανουαρίου, καθώς και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ηράκλειο για τη στήριξη της υποψηφιότητας Μαρκογιαννάκη για την Περιφέρεια Κρήτης στις 18 Ιανουαρίου.

Νέα δεδομένα

Στο µεταξύ, νέα δεδοµένα δηµιουργούν οι κυβερνητικές διαρροές για ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Στη Ν.∆. αναµένεται να εντείνουν τις προεκλογικές προετοιµασίες, αφού είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διάλυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει των δηλώσεων του υπουργού Αµυνας ότι θα αποσύρει τη στήριξή του στο υπάρχον κυβερνητικό σχήµα.

Μάλιστα, σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για χρησιµοποίηση του όπλου της πρότασης µοµφής πριν την ψηφοφορία, προκειµένου να αναδειχθεί σε όλο της το µεγαλείο η θεσµική υποκρισία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η διαρκής ανακολουθία του Πάνου Καµµένου. «Από τη µια, ένας δήθεν Μακεδονοµάχος που έδωσε τη δυνατότητα να υπογραφεί η Συµφωνία των Πρεσπών µε το επιχείρηµα ότι δεν θα περνούσε από τα Σκόπια και, από την άλλη, ένας πρωθυπουργός που επιθυµεί να την περάσει µε κάθε τρόπο και να παραµείνει στην καρέκλα του, ανεξαρτήτως των συνθηκών που θα έχουν διαµορφωθεί, έστω και χωρίς επίσηµο κυβερνητικό εταίρο. Αυτό το στηµένο παιχνίδι είναι πρωτοφανές στη Μεταπολίτευση και δεν θα το επιτρέψουµε», τονίζουν κορυφαίοι «γαλάζιοι» κοµµατικοί παράγοντες. Σταθµός αναφορικά µε το ακριβές πλαίσιο που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία µέχρι το Κοινοβούλιο αναµένεται να είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που προέκυψε από το τελευταίο Τακτικό Συνέδριο και η οποία έχει προγραµµατιστεί στις 10 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/12/2018