Καταιγιστικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις μετά την έλευση του 2019. Και την ευθύνη φυσικά δεν έχει ο νέος χρόνος, αλλά μετά την αιφνίδια σύρραξη που προκάλεσε ο Νίκος Κοτζιάς με τα όσα «έσουρε» στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εταίρος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πολιτικό διαζύγιο με τον πρωθυπουργό.

Βέβαια αυτό μπορεί να ήταν απλώς η αφορμή αλλά δεν ήταν καν η μοναδική.

Από το βράδυ της Κυραικής πρώτα στα parapolitika.gr διαβάσαμε για τις οριακές σχέσεις που βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας Πανό Καμμένο, με τους δυο άνδρες να έχουν αποφύγει την απευθείας επικοινωνία. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός πως οι δύο άνδρες φαίνεται πως τα τελαυταία 24ωρα συνομιλούν αποκλειστικά με sms.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την στιγμή που προέκυψε το θέμα με τη συνάντηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστοπουλου με τον πρωθυπουργού, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα, πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, έχουν ανταλλάξει αρκετά sms. Μάλιστα ο κ. Καμμενος δείχνει να έχει ενοχληθεί από την συμπεριφορά του συγκυβερνήτη του, αφού θεωρεί ότι έχει αθετήσει την συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ των δυο ανδρών.

Από το περιβάλλον του προέδρου των ΑΝΕΛ προεξοφλούν εξελίξεις εντός της βδομάδας που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην αποχώρηση του συγκυβερνώντος κόμματος από την κυβερνητική συμμαχία. Με δεδομένη την στάση Καμμένου, ο κ. Τσιπρας έχει εξουσιοδοτήσει τις τελευταίες ώρες δυο υπουργούς που διατηρούν καλές σχέσεις με τον υπουργό άμυνας, προκειμένου να τον πείσουν να μην διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Σε ρόλο μεσολαβητή βρίσκονται ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχαλης Καλογηρου και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολακης, οι οποίοι μέχρι στιγμης δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον κ. Καμμένο να μην υλοποιήσει την απειλή του. Πάντως το γεγονός ότι οι κύριοι Τσιπρας και Καμμενος συνομιλούν μόνο με sms δείχνει πολύ περισσότερα απ αυτά που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Καμμένος VS Σκουρλέτη

Οι σκληρές αναφορές του Πάνου Καμμένου για «αποστασίες» και «εκβιασμούς» όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες αλλά έτυχαν απάντησης σε δύο επίπεδα, από τον πρωθυπουργό άλλα και το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Την εκτίμηση ότι μπαίνουμε σε καλύτερη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9.84".

"Βλέπω ήδη τα πρώτα σημάδια μιας μεγαλύτερης χειραφέτησης των αυτοδιοικητικών σχημάτων έναντι της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αυτό το θεωρώ ένα στοιχείο θετικής ωρίμανσης. Αν εξαιρέσει κανείς τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όπου με έναν «βάναυσο» τρόπο ορίζει υποψηφίους, στους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς χώρους υπάρχουν θετικές διεργασίες όπου όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρωτίστως πρέπει να μιλάνε για τα προγράμματα που αφορούν τον δήμο τους και την περιφέρειά τους και όχι να εξυπηρετούν κάποιες κεντρικού χαρακτήρα πολιτικές και στρατηγικές", είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο διαμήνυσε στον εταίρο του ότι (υπάρχουν τα κουκιά) και δε θα διστάσει λόγω πολιτικού κόστους να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά χρησιμοποίησε και μια λέξη-κλειδί, το «ρίσκο» για να διαμηνύσει επίσης στον Πάνο Καμμένο ότι επίσης δε θα διστάσει να ρισκάρει ακόμα και την υπόσταση της συγκυβέρνησης...

Μάλιστα με αυτή την αναφορά πέταξε –εμμέσως- το γάντι σε όποιον επιθυμεί να τον ρίξει, δηλώνοντας αποφασισμένος.

Πολιτική Γραμματεία με φόντο τον «πόλεμο» με Καμμένο

Συνεδριάζει σήμερα στις 12 και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την κρίση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνος Καμμένο. Πέρα από το ζήτημα αυτό, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της Συμφωνίας από τη Βουλή αλλά και η «επόμενη μέρα».

Το βέβαιο είναι πως οι τελευταίες αναρτήσεις του Πάνου Καμμένου έχουν προκαλέσει "συναγερμό" τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου που επιχειρούν παρ' όλα αυτά να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Μαξίμου -παρά τις ρουκέτες Καμμένου- δεν δείχνει να αλλάζει τη στάση του.

Η «πίκρα» Κοτζιά και η εκδίκησή του

Τα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς ήταν πάντως το στοιχείο που λειτούργησε ως «πυροκροτητής» για την έκρηξη Καμένου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται να μην ξεχνά ότι λόγω Καμμένου βρέθηκε εκτός κυβέρνησης και τώρα σέρβιρε «κρύο πιάτο» στον επικεφαλής των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι ο ΥΠΕΘΑ δεν ρίχνει την κυβέρνηση όχι επειδή δεν το θέλει, αλλά επειδή δεν έχει πια τους βουλευτές.

Το ότι κάποιοι εκ των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο είναι γνωστό σε όλους. Πολύ περισσότερο για τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο, ο οποίος τους τελευταίους μήνες όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει δημόσια ότι έχει ξεχωρίσει τη θέση του και θα ψηφίσει τις «Πρέσπες» όταν έρθουν στη Βουλή.

Άρα προς τι η απόδοση της οργής Καμμένου στη συνάντηση του Παπαχριστόπουλου με τον Τσίπρα έστω και για ευχές; Το ενδεχόμενο η τάση Παπαχριστόπουλου να πάρει διαστάσεις και πολλοί εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ να αφήσουν μόνο του τον Πάνο Καμμένο φαίνεται ότι ήταν το στοιχείο, που έβαλε φωτιά. Πόσο μάλλον που λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος είχε κάνει λόγο για συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα να μην «τσιμπολογήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές του.

Το ύφος του Κοτζιά που εμφανίστηκε περίπου να «τρολάρει» τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι οι περισσότεροι εκ των ΑΝΕΛ δεν θα τον ακολουθήσουν στάθηκε αρκετό για τα «οργισμένα τιτιβίσματα» του υπουργού Αμύνας.