Νίκη Κεραμέως: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια
Η συνέντευξή της στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Μας προβληµατίζει το ενδεχόµενο εµφάνισης νέας γενιάς τροµοκρατών στη χώρα µας», τονίζει στα «Π» η βουλευτής Επικρατείας και τοµεάρχης Παιδείας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νίκη Κεραµέως, που υπογραµµίζει ότι η Ν.∆. θα αναζητήσει µετεκλογικά συµπράξεις, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσµα.
Εκτιµάτε ότι η κυβέρνηση θα αντέξει µέχρι τον Οκτώβριο ή θα οδηγηθούµε σύντοµα σε πρόωρες εκλογές; Πού µπαίνει ο πήχης της επιτυχίας για τη Ν.∆. στις εκλογές αυτές;
Η εξουσιοµανία τους είναι τέτοια, που θεωρώ ότι θα προσπαθήσουν πάση θυσία να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα, αλλά και οι ενδοκυβερνητικές τριβές σε µείζονα εθνικά και άλλα θέµατα µπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης εξελίξεων. Ο πήχης για τη Ν.∆. είναι ασφαλώς η αυτοδυναµία, ώστε να υπάρχει προοπτική και σταθερότητα στην υλοποίηση του προγράµµατός µας
Με ποια ή ποιες δυνάµεις µπορεί να συµπράξει η Ν.∆. µετεκλογικά, αν είναι πρώτο κόµµα, αλλά όχι αυτοδύναµο; Σας ανησυχεί η προοπτική επαναληπτικών εκλογών;
Οποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσµα, θα επιδιώξουµε συµπράξεις εντός και εκτός Βουλής µε πολιτικές δυνάµεις που επιθυµούν να συµβάλουν στην αλλαγή πολιτικής σελίδας, που τόσο επιτακτικά έχει ανάγκη η χώρα µας. Ακόµη και οι πιο δύσπιστοι αντιλαµβάνονται, εκτιµώ, ότι η κυβερνητική πρόταση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι η µόνη που µπορεί να κινητοποιήσει τις δηµιουργικές και παραγωγικές δυνάµεις της κοινωνίας µας, ιδίως στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Και για τον λόγο αυτόν, µεταξύ άλλων, διεκδικούµε την ψήφο τους. Η προοπτική επαναληπτικών εκλογών µε απλή αναλογική µάς ανησυχεί, διότι θα οδηγήσει σε γενικευµένη αστάθεια και ακυβερνησία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ., διαβλέποντας την επερχόµενη εκλογική κατακρήµνισή της, δεν δίστασε να µεθοδεύσει την αστάθεια της χώρας στον βωµό του µικροκοµµατικού συµφέροντος. Ο κυνισµός και τα ιδιοτελή τους κίνητρα είναι άλλωστε εµφανή και από το γεγονός ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόµο επήλθαν προσχηµατικά, ενόψει επερχόµενων εκλογών και εν µέσω δηµοσκοπικής τους κατάρρευσης, και όχι βεβαίως πριν από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου 2015, παρόλο που υπήρχε ο πολιτικός χρόνος.
Πώς αντιµετωπίζετε τη στήριξη που προσφέρει σύσσωµη σχεδόν η διεθνής κοινότητα στη Συµφωνία των Πρεσπών;
Σύµµαχοι, εταίροι και λοιποί µπορεί να έχουν τη δική τους οπτική, σταθµίζοντας τις συγκυρίες µε βάση τα δικά τους, επιµέρους συµφέροντα. Η δική µας, ωστόσο, στάση δεν µπορεί παρά να υπαγορεύεται από το εθνικό συµφέρον. Και βάσει αυτού κινούµαστε στη Νέα ∆ηµοκρατία. Η Συµφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήµια, διότι, ανάµεσα σε άλλα, δεν εµπεριέχει διασφαλίσεις για οριστική επίλυση του ζητήµατος και εκχωρεί «µακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, στοιχεία που εξηγούν σε µεγάλο βαθµό και την αρνητική στάση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων. Η Ν.∆. έχει διαµηνύσει σε όλους τους τόνους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι θα καταψηφίσει τη συµφωνία αυτή, οποτεδήποτε και αν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Σας προβληµατίζει το ενδεχόµενο εµφάνισης νέας γενιάς τροµοκρατών στη χώρα µας;
Ασφαλώς και µας προβληµατίζει. Γι’ αυτό και πρεσβεύουµε τη µηδενική ανοχή στη βία και την ανοµία, από όπου και αν αυτές προέρχονται. Αντιθέτως, η κυβερνητική επίδειξη σκανδαλώδους ανοχής στην παραβατικότητα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση µήνυµα ασυδοσίας και διευκολύνει την εκδήλωση φαινοµένων εκτροπής. Ας µην υποτιµάµε τη σηµειολογία αυτή. Βιώνουµε, δε, καθηµερινά τις καταστροφικές συνέπειες του Νόµου Παρασκευόπουλου, ο οποίος άνοιξε ουσιαστικά τις πόρτες των φυλακών και διευκόλυνε τη χορήγηση αδειών σε τροµοκράτες.
Συµφωνείτε µε την εισαγωγή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση µόνο µε το απολυτήριο Λυκείου;
Εκτιµώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό επί του παρόντος. Τουλάχιστον όχι µε όρους που να διασφαλίζουν την αδιαβλητότητα, την αντικειµενικότητα και την αξιοπιστία του συστήµατος. Ο συνυπολογισµός, σε κάποιο ποσοστό, της επίδοσης του µαθητή κατά τα τρία χρόνια φοίτησης στο Λύκειο, προκειµένου αφενός να αξιολογείται συνολικά η µαθητική του πορεία και όχι µόνο η επίδοσή του στις Πανελλαδικές και αφετέρου να ενισχυθεί ο αυτόνοµος παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος του Λυκείου, είναι ενδεχοµένως µια λύση, που θα µπορούσε να επέλθει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις.
Θα βοηθήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήµια τη δηµόσια ανώτατη εκπαίδευση; Εχει συµβεί αλλού;
Η δηµιουργία µη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστηµίων, την οποία η Νέα ∆ηµοκρατία υποστηρίζει σθεναρά, πιστεύουµε ότι θα εισαγάγει έναν θεµιτό και υγιή συναγωνισµό µε τα δηµόσια πανεπιστήµια, που θα ωθήσει προοπτικά σε βελτίωση του επιπέδου της παρεχόµενης εκπαίδευσης για όλους. Ενα επιτυχηµένο παράδειγµα είναι αυτό της Κύπρου, όπου η εκπαίδευση συµβάλλει πλέον στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας. Το κανονιστικό πλαίσιο της Κύπρου, το οποίο επιτρέπει τη συνύπαρξη δηµόσιων και ιδιωτικών ιδρυµάτων, ευνοεί την προσέλκυση ακαδηµαϊκών και ερευνητών διεθνούς κύρους, την αριστεία και την καινοτοµία. Και από το περιβάλλον αυτό επωφελήθηκε πρώτιστα το δηµόσιο Πανεπιστήµιο Κύπρου. Ενδεικτικά, από τα 12 έργα κύρους του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Ερευνας που απονεµήθηκαν στην Κύπρο, τα 10 εξασφάλισαν ερευνητές του δηµόσιου Πανεπιστηµίου Κύπρου. Ο δε συναγωνισµός για εξασφάλιση θέσης στο Πανεπιστήµιο Κύπρου είναι πλέον πολύ έντονος: η αναλογία υποψηφίων - εισαγοµένων είναι περίπου 1 προς 4. Το δηµόσιο πανεπιστήµιο και στην Ελλάδα µόνο να ωφεληθεί µπορεί από τη συνύπαρξη µε το ιδιωτικό και χωρίς να συνυπολογίζονται τα άµεσα αναπτυξιακά και οικονοµικά οφέλη από το να καταστεί η χώρα µας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 4 Ιανουαρίου 2018.