Με το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ να διαγράφεται στον ορίζοντα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το μέλλον των σχέσεών του με τον κυβερνητικό του εταίρο. 

Τα μηνύματα που έστειλε εν όψει του και του ραντεβού που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή ήταν ξεκάθαρα: Ή μένεις στην κυβέρνηση ή στηρίζεις εμμέσως το σχέδιο της ΝΔ για εκλογές. Διευκρίνισε μάλιστα πως αν δεν λάβει 151 ψήφους, τότε θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνω» και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες. Άλλαξε θέση και σε αυτό το ζήτημα: Μέχρι πριν από μία εβδομάδα μιλούσε -διά του κυβερνητικού εκπροσώπου- για κυβέρνηση ανοχής, στα πρότυπα της Ισπανίας.

«Είναι πατριωτικό καθήκον μας η Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την «συμφωνία» που είχε με τον Πάνο Καμμένο ότι θα έρθει το Μάρτιο. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν περάσει η Συμφωνία θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς»... 

Το μήνυμα προς Καμμένο ήταν σαφές: Αν φύγει, «θα μετρηθούμε στη Βουλή». Ουσιαστικά τον εκβίασε, λέγοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ -όσοι έμειναν- δεν είναι καν μαζί με τον πρόεδρό τους... 

Αναφορικά για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είναι δα και μεγάλη κυβερνητική κρίση, όπως το περιγράφετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί σε κάποιο νομοσχέδιό μας. Δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο, αλλά απέναντι σε εθνικά θέματα, καλούμαστε να παίρνουμε θέση. Ο Πάνος Καμμένος, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας, αγάπησε και αγαπά αυτό που κάνει. Έχει μία διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. Είχε διαφωνήσει και για το Βουκουρέστι. Από το 1992 μέχρι το 2007, οι διπλωματικές διεργασίες δεν δούλευαν. Μάλιστα, είχε διατυπωθεί ως 'Μακεδονία'. Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό, είχε πει ότι καταγράφει τη διαφωνία του, αλλά με βάση το 1992, τότε που δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί το όνομα της Μακεδονίας.  Ο Πάνος Καμμένος έχει πει δημόσια, οι ΑΝΕΛ καταγράφουν τη διαφωνία τους - η θέση του είναι ότι έπρεπε να είχαμε μείνει στο 1992, να μην είχαμε πάει στο 2007. Εχει πει δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει έτσι καμία κυβερνητική κρίση. Υπάρχει αν αλλάξει θέση. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο του κ.Μητσοτάκη. Δεν θα συναινέσει και αυτό θα του ζητήσω και στη συνάντησή μας, την Παρασκευή. Θα έρθει μεθαύριο στο Μαξίμου και θα πάρει σαφή στάση και δεν θα άρει την εμπιστοσύνη. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε θα αναμετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν πιστευω ότι θα το κάνει.»  

«Εκλογές τον Οκτώβριο, εκτός αν...»: Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν Οκτώβριο, καθώς εκτιμά ότι ο κυβερνητικός του συνέταιρος τελικά θα πεισθεί να αλλάξει και πάλι γνώμη και να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου και είναι στοιχείο σταθερότητας μίας χώρας.

Ο Οκτώβριος είναι ο στόχος μου και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ.Τσίπρας μάλιστα, χαρακτήρισε «αντιφατική» τη συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το Σκοπιανό,  την οποία μάλιστα απέδωσε σε «μικροκομματικό όφελος».

«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε τίποτα από όλα αυτά, αλλά είναι η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Με δεδομένο ότι θα έπρεπε να είχε γίνει δημόσια συζήτηση και σε διάλογο αρχηγών...

«Εντός δέκα ημερών»: Αναφερόμενος στο θέμα της πρότασης δυσπιστίας ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα το πράξει. «Δεν πιστεύω ότι θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση δυσπιστίας, από άγχος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάει σε εκλογές πριν ψηφιστεί η Συμφωνία. Αυτά που λέει εδώ, δεν μπορεί να τα πει έξω. Ψηφοθηρεί με λαϊκίστικο τρόπο».  

Ερωτηθείς για το χρόνο που προβλέπει να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν οι προαναφερόμενες πολιτικές εξελίξεις, απάντησε «εντός δέκα ημερών».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνέντευξη Τσίπρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε δηκτικά: «Θα χρειασθεί εξειδικευμένο συνεργείο για να ξεκολλήσει τον κ. Τσίπρα και το θίασό του από τις καρέκλες τους» λέει χαρακτηριστικά η ΝΔ ενώ συμπληρώνει πως «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Και αυτά τα εγγυάται η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές που δεν θα αργήσουν».

Το ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Παρακολουθήσαμε απόψε έναν αδύναμο πρωθυπουργό σε αποδρομή, ικέτη του ακροδεξιού εταίρου του», συμπληρώνοντας ότι «παίζουν τα ρέστα τους σε ένα αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας».