Η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι θα αφήσει αναλλοίωτο το σημάδι της στην ελληνική Βουλή όχι μόνο για τη λήξη του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που ουσιαστικά σηματοδοτεί αλλά και για το… καθάρισμα που επιφυλάσσει στα κόμματα του κοινοβουλίου.

Και αυτό είναι ξεκάθαρο βλέποντας την πορεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του Ποταμιού. Δυο κόμματα τα οποία φαίνεται να έχει τραυματίσει η συμφωνία και ουσιαστικά να κρατούνται με «νύχια και με δόντια» ως κοινοβουλευτική ομάδα με βασικότερο λόγο τα… μπρος πίσω στη γραμμή που θα κρατήσουν.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Τα μπρος πίσω των ΑΝΕΛ είναι πλέον αναρίθμητα. Η στοχοποίηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από τον Πάνο Καμμένο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία έφερε ο πρώτος έφερε την αρχή του τέλους για το κόμμα της Χαροκόπου.

Ο κ. Καμμένος μπορεί να κέρδισε τη μάχη με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά το γεγονός πως ενώ στα λόγια δεν στήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά στην πράξη ψήφισε αρνητικά στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση γεγονός που ήταν το μοναδικό που θα μπορούσε να σταματήσει την εν λόγω συμφωνία έφερε τον Πάνο Καμμένο ενάντια στις ίδιες του τις πράξεις.

Στην ίδια ψηφοφορία ξεκινά να φυλλοροεί το κόμμα από σημαντικά στελέχη αφού χάνει τον βουλευτή, Δημήτρη Καμμένο αλλά λίγο μετά και την εκπρόσωπο Τύπου, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Όσο όμως κι αν προσπαθεί ο Πάνος Καμμένος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Οι εκλογές πλησιάζουν και οι σημερινοί βουλευτές των ΑΝΕΛ που ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν με τη σημαία του Πάνου Καμμένου, αρχίζουν πλέον και κοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν κρύβει τις προθέσεις του, τα ίδια φαίνεται να ισχύουν και για τον Τέρενς Κουίκ, ενώ, παρά τη σιωπή της, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι και η Έλενα Κουντουρά θα βρει θέση σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη των ΑΝΕΛ με κυβερνητικό πόστο, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα όσες εντολές κι αν δώσει ο υπουργός Άμυνας. Αφήνοντας πλέον τον Πάνο Καμμένο μόνο με δύο πιστούς βουλευτές.

Το Ποτάμι

Σύγχυση αλλά και τριχοτόμηση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα γραφεία της Σεβαστουπόλεως σχετικά με την πολυσυζητημένη συμφωνία αλλά και στη σωστή (για το ίδιο το κόμμα) στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση.

Αν και τον τελευταίο καιρό όλα έδειχναν πως το Ποτάμι θα κρατήσει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τις όποιες αποφάσεις της, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του περισσότερο μπέρδεψε όσους την παρακολούθησαν και διάβασαν τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις του επικεφαλής και των βουλευτών της, παρά τους έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις.

Μάλιστα ακόμη και ανάμεσα στα έξι μόλις μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού υπάρχουν τρεις διαφορετικές απαντήσεις. Το «ναι», το «όχι» και το «ίσως».

«Όχι» στις Πρέσπες αλλά και σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λένε σίγουρα ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Από τη δική του πλευρά ο Σπύρος Δανέλλης εδώ και καιρό βρίσκεται σταθερά στο «Ναι» στις Πρέσπες αλλά πλέον όλα δείχνει πως στο «Ναι» ποντάρει και για την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά οι πιο θεσμικοί Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης αλλά φυσικά και ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης λένε μάλλον «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών για κανένα λόγο όμως δεν στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πέρα λοιπόν από την όχι και τόσο… δημιουργική πολυφωνία το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν κυρώσεις στον κ Δαννέλη. Γιατί εάν συμβεί οτιδήποτε που τον οδηγήσει στην έξοδο του κόμματος αυτόματα το Ποτάμι θα βρεθεί και με το όριο των «5» βουλευτών.

Τέλος το ζήτημα της συνεργασίας είτε με την αριστερά είτε με τη δεξιά παράταξη – παρά την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου να είναι αυτόνομη πολιτική δύναμη – καλά κρατεί με την προαναφερθείσα πολυφωνία να φουντώνει ακόμη περισσότερο.

Συνοπτικά λοιπόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ποτάμι κινδυνεύει να χάσει από έναν έως τρεις βουλευτές ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτική της πορεία τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες κάλπες.