Το βιβλίο «Ο Γρίφος των 100 ετών», με συγγραφείς τους καθηγητές του London Business School Λίντα Γκράτον και Άντριου Σκοτ, διάβασε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και – όπως είπε ο ίδιος – το συστήνει ανεπιφύλακτα.

«Σημειώνεται σε αυτό το βιβλίο ότι ένα παιδί το οποίο γεννιέται σήμερα στον δυτικό κόσμο έχει πάνω από 50% πιθανότητα να περάσει τα 100 χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας του κόμματος, με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη στη διακυβέρνηση».

Συνέχισε δε αναφερόμενος στα παιδιά του, Κωνσταντίνο και Σοφία: «Σκεφτόμουν ότι τα δικά μου παιδιά, τα 2 μεγάλα παιδιά, έχουν γεννηθεί το 1997 και το 1998, αν είναι τυχερά και υγιή και έχουν πάρει τα γονίδια του παππού τους θα μπορέσουν ενδεχομένως να ζήσουν σε 3 αιώνες. Αυτό τι σημαίνει όμως; Ότι ο παραδοσιακός κύκλος των 3 φάσεων, εκπαίδευση-εργασία-σύνταξη τελειώνει. Θα ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου θα αλλάζουμε δουλειές πιο συχνά. Που θα πρέπει μονίμως να ενισχύουμε τις δεξιότητες μας και να προσαρμοζόμαστε σε μια αγορά εργασίας η οποία θα πρέπει και αυτή να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών.»

Ιδού πως περιγράφεται το περιεχόμενο του βιβλίου στο οπισθόφυλλό του:

«Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν πάνω από 50% πιθανότητα να φτάσουν την ηλικία των 105 χρόνων. Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται παντού, κι αυτό συνεπάγεται ραγδαίες αλλαγές στη ζωή μας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Γρίφος των 100 Χρόνων εξηγεί πώς το μοντέλο της ζωής των τριών φάσεων (εκπαίδευση, καριέρα, συνταξιοδότηση) φτάνει στο τέλος του. Η αντικατάστασή του από μια πιο ευέλικτη και πλούσια ζωή θα είναι αναπόφευκτη.

Πόσα χρόνια θα χρειάζεται να δουλεύουμε;

Τι είδους επαγγέλματα θα πρέπει να προτιμούμε; Πώς θα επανεκπαιδευόμαστε κατά τη διάρκεια της καριέρας μας; Πότε θα μπορούμε να συνταξιοδοτηθούμε -και πώς πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό;

Μέσα από αναλυτικά παραδείγματα οι συγγραφείς παρουσιάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον. Προσφέρουν, έτσι, ένα πολύτιμο εργαλείο για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά.»