Το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια να στηριχθεί η Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την καγκελάριο.

Αναφέρθηκε στις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες για την παραμονή στο Ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια και επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι είναι ενεργές και θα λυθούν στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια.

Ανέφερε ότι ήδη από το 2016 διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην ΕΕ. «Έκτοτε ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα» είπε.

«Το οικοδόμημα της Ευρώπης κινδυνεύει από μορφώματα λαϊκισμού» συνέχισε ο Πρόεδρος. «Στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζετε την Ευρώπη» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της προσφώνησής του, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της ΕΕ, τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας στον Πρόεδρο. 

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός τόπος επενδύσεων. Φυσικά, ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες εποχές και ελπίζουμε ότι και η οικονομική ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο ρόλος ύπαρξης της κοινωνικής οικονομίας της χώρας» συνέχισε.

Σχετικά με το προσφυγικό, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, διαβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου στην υπόθεση των Αποζημιώσεων, η καγκελάριος είπε: «Πρέπει να πω ότι αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη, για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε. Ξέρουμε για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από πλευράς εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα. Για αυτό είναι υπόθεση 'καρδιάς' να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών, της Ελλάδας και της Γερμανίας.» 

Νωρίτερα η καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: