Με λιγότερη κριτική διάθεση αλλά με συγκεκριμένες, σημειολογικές καμιά φορά επισημάνσεις, ορισμένοι αρθρογράφοι ρίχνουν το βάρος τους σε θέματα, όπως π.χ. στις επανορθώσεις που ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόνιμο αίτημα των Ελλήνων αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η στήριξή της για τη συμφωνία με τα Σκόπια ήταν σαφής»

Ως απόδειξη της απόλυτης αρμονίας, ο ανταποκριτής του Spiegel στην Αθήνα περιγράφει την φωτογραφία που έβγαλε στο Instagram ο Αλέξης Τσίπρας, στην οποία δείχνει στην υψηλή προσκεκλημένη του τη «μαγευτική θέα» από την Καστέλα, όπου δείπνησαν οι δύο ηγέτες με ψάρι και ελληνικές σπεσιαλιτέ και με ελάχιστους προσκεκλημένους. Δηλώσεις στο Spiegel έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, παρών στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, στις οποίες επισημαίνει τη στήριξη της καγκελαρίου στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η στήριξή της για τη συμφωνία μας με τα Σκόπια ήταν σαφής. Η Μέρκελ μας έδωσε το μήνυμα ότι η Ελλάδα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας».

Ο αρθρογράφος συνοψίζει ως εξής τα βασικά σημεία της επίσκεψης «ήταν μια απόλυτη επιτυχία από την σκοπιά του Τσίπρα… Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, υποστήριξε το ντιλ ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι "είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα και τον Ζάεφ". Σε ένα στόχο απέτυχε ο Τσίπρας. Η Μέρκελ δεν εκφράστηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Οι Ελληνες έχασαν κάθε ελπίδα»

Αναφορές στις επανορθώσεις κάνει η Bild. «Οι αξιώσεις των Ελλήνων για αποζημιώσεις για την περίοδο της Κατοχής παραμένουν εν ισχύ και πρέπει να διευκρινιστούν ενώπιον αρμοδίου νομικού φόρουμ, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη σύντομη συνάντησή του με την καγκελάριο, και εκείνη απάντησε, ότι η Γερμανία γνωρίζει πόσα δεινά προκάλεσε η ναζιστική περίοδος στην Ελλάδα και ότι θα κάνει το παν για καλές σχέσεις με την Ελλάδα και για αμοιβαία στήριξη για το κοινό συμφέρον. Πιο συγκεκριμένη ωστόσο δεν έγινε». Για τους αναγνώστες της, η εφημερίδα κάνει αναδρομή στο επίμαχο θέμα, υπενθυμίζοντας τη συγγνώμη που ζήτησε το 2014 για πρώτη φορά ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η Neues Deutschland, όργανο του πρώην κομουνιστικού κόμματος Γερμανίας, παρατηρεί: «Οι καιροί που μια επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα συνοδεύονταν από διαδηλώσεις και σκίτσα της καγκελαρίου με ναζιστική στολή έχουν παρέλθει. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η καγκελάριος έχει γίνεται περισσότερο αποδεκτή στη χώρα αλλά γιατί οι περισσότεροι Έλληνες έχασαν κάθε ελπίδα και έχουν κουραστεί πλέον να διαδηλώνουν. Μετά από ένα αναγκαστικό πρόγραμμα λιτότητας οι επικριτές της Μέρκελ έχουν χάσει πεδίο για τις επιθέσεις τους».

Τέλος, η TAZ επιγράφει την ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τον τίτλο «Ένας φίλος, ένας καλός φίλος» που είναι και ο τίτλος γνωστού γερμανικού τραγουδιού. Ο αρθρογράφος υπονοώντας τις τεταμένες σχέσεις του πρωθυπουργού με τον εταίρο του Πάνο Καμμένο παρατηρεί: «Καμιά φορά ένας αντίπαλος βρίσκεται πιο κοντά από ότι ένας κυβερνητικός εταίρος. Πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε την Άγκελα Μέρκελ με έκδηλη φιλία. Η όψιμη συμμαχία τους υπηρετεί το κοινό συμφέρον».

Πηγή: www.dw.com