Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων δικαιώνουν όλους όσοι μιλούσαν για «στημένο» διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου. Ο υπουργός Άμυνας μπορεί να άφησε το υπουργείο Άμυνας -αφού έκανε ένα εντυπωσιακό σόου από νωρίς το πρωί της Κυριακής- ωστόσο, οι επόμενες κινήσεις δείχνουν (και θα δείξουν) πώς οι Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζουν εμμέσως να συνεργάζονται, με αμοιβαία οφέλη.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να δηλώσει ότι χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι βέβαιο ότι για να το πει, έχει προεξοφλήσει τους ελάχιστους πρόθυμους που απαιτούνται για να συμπληρωθεί το 151.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετόν» και θα δώσουν στο σύνολό τους ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο θα πράξουν, ανεξάρτητα από τη στάση Καμμένου αλλά και το αιτιολογικό με το οποίο θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Ο λόγος για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι και Ελενα Κουντουρά.

Η τελευταία, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των Παραπολιτικών, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στη συνάντηση κατέστη απολύτως σαφής η στήριξή της στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η κυρία Κουντουρά θα παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι σε προχωρημένο επίπεδο οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα προαναφερθέντα, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 4 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. φτάνουν στον αριθμό των 149. Σε αυτούς θεωρείται αυτονόητο πως θα προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αγγίζοντας, έτσι, το 150. Από εκεί και πέρα, ρόλο-«κλειδί» διαδραματίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο κ. Δανέλλης θα είναι αυτός που θα δώσει το «κλειδί» της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος -βάσει των όσων δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης- θα καταφέρει να παραμείνει αρχηγός... κόμματος με Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Λέμε 'όχι' όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας τίθεται μόνο για όσους ανταλλάξουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα, «φωτογραφίζοντας» την Κουντουρά και τον Κόκκαλη (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).

Έτσι, ακόμα και αν διαγράψει τους δύο από το κόμμα, θα παραμείνει με τέσσερις βουλευτές, άρα μαζί με τον ίδιο, θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Δεν μπορώ να είμαι αυστηρός με όσους πράξουν κατά συνείδηση» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, δεν θα διαγραφούν ακόμα και αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άλλωστε, ο Κώστας Ζουράρις αποτελεί ουσιαστικά συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ. 

Το σύνολον: Πάνος Καμμένος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Κόλλια-Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης.