Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις στους ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίς το πρωί, οι Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης δήλωσαν ανοικτά τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, για να πέσουν και οι διαγραφές. Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα για να έρθει σχεδόν άμεσα η διαγραφή της από τους ΑΝΕΛ.

Αλλά και ο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, με δήλωσή του στο onlarissa.gr αναφέρει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της. Εξήγησε μάλιστα γιατί βρέθηκε στην Κίνα:

«Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου υπουργού Γεωργίας. Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.

Αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι θα ψηφίσει τις Πρέσπες και θα παραδώσει την έδρα του. Σε ερώτηση για το αν θα πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αινιγματικός: «Όταν παραδώσεις την έδρα σου, είσαι απλώς πολίτης. Έχεις δώσει την έδρα πίσω στο κόμμα που βγήκες και καλά κάνεις. Ένας απλός πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει να κάνει.»

Σε περίπτωση που παραδώσει την έδρα (Β' Αθηνών), πρώτος επιλαχών από τους ΑΝΕΛ είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επίσης διαχώρισε τη θέση του από τον Πάνο Καμμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος θα μείνει με την Κόλλια-Τσαρουχά, τον Κ.Κατσίκη και τον Κώστα Ζουράρι, τον οποίο έχει δηλώσει ότι δεν διαγράφει, αφού είναι συνεργαζόμενος με άλλο κόμμα. Αν όμως αυτό συμβει, οι ΑΝΕΛ θα μείνουν με τέσσερις βουλευτές και απαιτούνται πέντε για την ΚΟ.

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή, που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά. «Αυτή την κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται κανένας, είναι επικίνδυνη και το
έχει αποδείξει τα 4 χρόνια που κυβερνά» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ευχήθηκε να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και πως τα Σκόπια δεν έχουν καμία σχέση με τη Μακεδονία.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Θέμα 104,6 έδωσε συγχαρητήρια στον Πάνο Καμμένο για την παραίτησή του, λέγοντας ότι «είναι προς τιμήν του που παραιτήθηκε από υπουργός. Μπορεί να μην παραιτήθηκε για αύξηση της φορολογίας αλλά όταν μιλάμε για εθνικό θέμα δεν υπολογίζεις θέσεις και αξιώματα».

Ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ: «Πρέπει να είμαστε μια γροθιά. Πολύ σωστά είπε ο κ. Καμμένος ότι δεν πρέπει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών με κάτω από 180 βουλευτές» συμπλήρωσε.