Για φαινόμενα πρωτοφανούς θεσμικής παρακμής έκανε λόγο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δική του παρέβαση στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Πάμε για κυβέρνηση, συγγνώμη για την έκφραση, πολιτικών ρεταλιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011, λέγοντας ότι χάρη στο PSI εκείνης της περιόδου (που ο ίδιος έφερε), μπόρεσε η κυβέρνηση να οικοδομήσει όλες τις παρεμβάσεις της για τη βιωσιμότητα του χρέους, «γλείφοντας εκεί που έφτυνε».

Σχετικά με τις αναφορές αρκετών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μάχεται για να μην επανέλθει ο «όλεθρος της δεξιάς», είπε ότι «από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τις πιο ακραίες εκδοχές της δεξιάς, τις εφαπτόμενες με το βαθύ Κράτος. Υπάρχει κυνική συνεργασία της δήθεν αριστεράς με την απόλυτη έκφραση της πιο βαθιάς εκδοχής της άκρα δεξιάς».

Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε: «Ο Σαμαράς με τον οποίο συνεργαστήκατε τι είναι;» για να εισπράξει την απάντηση: «Ο Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των Λόρδων. Εσείς της Βουλής των Κοινοτήτων και θα δώσετε εξηγήσεις στην χώρα σας».

«Κοινός παρονομαστής της κυβέρνησης είναι ο ωμός κυνισμός της νομής εξουσίας και ο φόβος πριν την ήττα που συσπειρώνει συνενόχους» συνέχισε ο τεώς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σχολίαζοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ο κ. Τσίπρας είναι οπαδός της ελεύθερης επιλογής βουλευτών που σαν μελισσούλες πετούν από κομματικό λουλούδι σε λουλούδι και το λένε αυτοί που επέβαλαν τις παραιτήσεις Σακελλαρίδη και Κατριβάνου. Όσοι κατήγγειλαν με χυδαίο τρόπο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έστησαν την υπόθεση Χαϊκάλη. Αυτοί που υποδεχόντουσαν βουλευτές που διαγράφονταν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί δήθεν η συνείδηση τους τους δεν επέτρεπε να ψηφίσουν το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο αλλά τους επέτρεπε να ψηφίσουν πανηγυρικά το τρίτο και αχρείαστο.»