Mε τους γνωστούς πέντε «δανεικούς» βουλευτές, το Μαξίμου εξασφάλισε τους 151 «και η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε μόλις 36 ώρες, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

Επόμενος στόχος πλέον για την κυβέρνηση είναι να κυρώσει η Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τις επόμενες μέρες, όπου και εκεί ετοιμάζεται ένα «μαγείρεμα».

H επίσημη επιβεβαίωση από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι έφτασε στην Αθήνα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η ρηματική διακοίνωση, ανοίγει πλέον το παιχνίδι. Η κυβέρνηση ψάχνει τη δεύτερη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, προκειμένου να περάσει την συμφωνία χωρίς… παρατράγουδα. Πέντε έως έξι ψήφοι κρίνουν την πλειοψηφία -απόλυτη ή σχετική. Γιατί θα μπορούσε να υπάρξει και σχετική αν απείχαν κάποιοι βουλευτές. Πάντως, ακόμα και ο Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε ότι κάτω από 150 δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

Τα σίγουρα «κουκιά» για τις Πρέσπες είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης που διεγράφη από το Ποτάμι. Σύνολο 147. Σχεδόν σίγουροι θεωρούνται οι Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα, αν δεν υπάρξει κάποια δεύτερη σκέψη της τελευταίας στιγμής. Τα κουκιά ανεβαίνουν στο 149. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Κατ΄αρχάς είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού: Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης. Το Ποτάμι συνεδριάζει το απόγευμα για να πάρει τις τελικές αποφάσεις της με τις γραμμές να είναι πολλές.

Αμυράς και Ψαριανός ζητούν να καταψηφιστεί, υπάρχει το σενάριο της αποχής από τη διαδικασία, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν την απελευθέρωση των βουλευτών να πράξουν ανάλογα με τη συνείδησή τους. Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης από την ομιλία του στη Βουλή φάνηκε να «γέρνει» προς τις Πρέσπες. Αλλά και ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι έχουν ξεκαθαριστεί κάποια θέματα σχετικά με τη Συμφωνία, αλλά ακόμα αναζητούν την ισορροπία. Ο ίδιος, πάντως, είναι κοντά στο «ναι». Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα λάβει οριστικές αποφάσεις.

Οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, πάντως, τάσσονται υπέρ με φανατισμό.

Υπάρχει και η περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος θα δεσμευθεί από την απόφαση της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα ψηφίσει στην περίπτωση που η ψήφος του γίνει η κρίσιμη για το 151.

Η περίπτωση Ζουράρι απέκτησε νέο ενδιαφέρον, λόγω μιας αποστροφής του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη που έδωσε στο Βεργίνα TV. Παρόλο που δεν τίθεται θέμα διαγραφής του, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «εάν ο κ. Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Για αρκετούς εμφανίζεται ως «μπαλαντέρ» και ο Βασίλης Κόκκαλης. Διεγράφη μεν από τους ΑΝΕΛ και στήριξε την κυβέρνηση, έχει τονίσει ότι δεν ψηφίζει τις Πρέσπες, αλλά μπορεί και να αλλάξει άποψη, αν χρειαστεί.