Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων και συζητήσεων βρίσκεται το Ποτάμι, προκειμένου να αποφασίσει αν θα στηρίξει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην κύρωση της Συμφωνίας γι αυτό και στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (στις 18:00) θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα. Μάλιστα όπως έχει γίνει ξεκάθαρο και από του αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργο Μαυρωτά, σε πρωινή του τηλεοπτική συνέντευξη η συνεδρίαση θα είναι διευρυμένη, δηλαδή δεν θα συμμετέχουν μόνο οι βουλευτές και ο επικεφαλής του κόμματος αλλά όλα τα στελέχη όπως επίσης και οι δυο ευρωβουλευτές του, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.

Εκεί λοιπόν θα συζητηθούν όλες οι πιθανές γραμμές του κόμματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές του κόμματος οι περισσότεροι υπέρμαχοι είχαν κάνει την επιλογή τους, σήμερα φαίνεται πως και οι δύο ευρωβουλευτές έκαναν τις πρώτες δηλώσεις σχετικά με τη Συμφωνία.

Μπορεί ο κ Θεοδωράκης να κρατάει μια ουδέτερη στάση σχετικά με το τελευταίο του μήνυμα από το βήμα της Βουλής που έστειλε χθες να είναι «Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» παρόλα αυτά όμως η απογευματινή συνεδρίαση θα κρίνει πολλά για την ομόνοια αλλά και το ρόλο που θα παίζει το Ποτάμια στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Οι ευρωβουλευτές

«Καμπανάκι» χτυπάει για το Ποτάμι ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Γραμματικάκης αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Γραμματικάκης τάσσεται υπέρ της κύρωσής της και κάνει έκκληση για «νηφαλιότητα». Το απόγευμα οι οριστικές αποφάσεις από τη Σεβαστουπόλεως.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών να έχει «θολώσει» εξαιτίας των εξελίξεων με τον Σπύρο Δανέλλη, όμως ο ευρωβουλευτής του κόμματος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ με συνεχόμενες παρεμβάσεις του.

Στην τελευταία του ανακοίνωση από το Στρασβούργο, ο Γιώργος Γραμματικάκης υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία».

Σημειώνει ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και, παρά τις αδυναμίες της, είναι «υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».

"Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες", τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

"Η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται", συνέχισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε: "Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δεν λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δεν μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα. Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούργιο εθνικό θέμα το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει".

Ερωτηθείς ειδικότερα για τους δυο βουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κύρκος ανέφερε, ότι και οι δυο έχουν δηλώσει, εδώ και πολλούς μήνες, ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία σε αντίθεση με την πλειοψηφία και του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που εκφράστηκε καθαρά και πολλές φορές από το Σταύρο Θεοδωράκη. Σε κάποια θέματα τα κόμματα δεν τηρούν κομματική πειθαρχία. Στο θέμα της ιθαγένειας, η ΝΔ έγινε τρία κομμάτια, χωρίς να διερωτηθεί κάποιος, τι συμβαίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης", ανέφερε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαγραφή του κ. Δανέλλη είπε ότι ο ίδιος βρέθηκε εκτός κόμματος, γιατί η στήριξη που παρείχε προς την κυβέρνηση δεν ήταν στήριξη σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για να περάσει, όπως είπε, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στήριξη για το επόμενο οκτάμηνο.

"Το Ποτάμι δε μπορεί να φορτωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους οκτώ μήνες", ανέφερε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε ότι ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός δεν πρέπει να διαγραφούν, γιατί ουδέποτε το κόμμα έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι βουλευτές

Υπενθυμίζεται πως ιδίως μετά τη διαγραφή του κ. Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα.

Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ζητήσει ξεκάθαρα όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού να καταψηφίσουν τη Συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική για τη χώρα. Αφήνουν επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο μιας μεσοβέζικης λύσης με αποχή από την ψηφοφορία.