Τίτλοι τέλους για το Ποτάμι που διαλύθηκε κοινοβουλευτικά, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Αμυράς γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα, η φουντώνει τα σενάρια για προσχώρηση στη ΝΔ

«Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αμυράς στην επιστολή της ανεξαρτητοποίησής τους.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γρηγόρης Ψαριανός με μια ανάρτησή του στο facebook ανακοίνωσε και ο ίδιος την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι.

Πλέον, το Ποτάμι μένει με τρεις βουλευτές, που σημαίνει πως δεν υφίσταται στη Βουλή ως κοινοβουλευτική ομάδα και ο Σταύρος Θεοδωράκης χάνει τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού ενώ για να αποκτήσει και πάλι κοινοβουλευτική ομάδα, θα πρέπει να βρει 10 βουλευτές και νέο όνομα.

Για παράδειγμα όταν θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει χρόνο αγόρευσης ως κοινός βουλευτής. Επιπλέον το Ποτάμι δεν θα εκπροσωπείται με αντιπρόεδρο στο Προεδρείο της Βουλης,

Παράλληλα το κόμμα χάνει το δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ενώ παράλληλα δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο να πρέπει να απολυθούν.

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Βουλής ο Λυκούδης

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής υπέβαλε το το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σπύρος Λυκούδης στη διάσκεψη των Προέδρων, μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
Ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία, αν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αναμένεται να την κάνει δεκτή.

Ωστόσο, αν και άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζει ξεκάθαρα ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων κατανέμονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, το άρθρο 9 προβλέπει ότι η θητεία των εκλεγμένων Αντιπροέδρων διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Πιθανόν το ζήτημα να κληθεί να επιλύσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.