Σε εκρηκτικό κλίμα και με φόντο τα πρωτοφανή «μαγειρέματα» για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία από ένα κόμμα που είναι πλέον μειοψηφία, συνεχίζεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία θα κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η ατμόσφαιρα ήταν από την πρώτη στιγμή ηλεκτρισμένη με τις ενστάσεις επί διαδικαστικών θεμάτων να πέφτουν βροχή. Με φόντο τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αποφάσισε σχεδόν πραξικοπηματικά να ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη ως ανεξάρτητο στην Επιτροπή, ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα να γίνει τελικά κλήρωση. Οι «κενές» θέσεις καλύφθηκαν από τους Σπ. Δανέλλη και Γ. Μαυρωτά, αμφότεροι υπέρ της Συμφωνίας.

Δεύτερο «διαδικαστικό» ζήτημα ετέθη κυρίως από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα εθνικό ζήτημα, δίχως να έχουν τεθεί υπόψη των βουλευτών όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κυρίως δε το πλήρες κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, ο «μεταμορφωμένος» και «απελευθερωμένος», όπως είπε, Πάνος Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη συγκυβέρνηση:

«Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας». Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη) υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

«Ημέρα πένθους για την Ελλάδα η σημερινή» τόνισε ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι δίδεται στους κατοίκους της μικρής αυτής χώρας το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ψηφίσει τη Συμφωνία και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. 

«Δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση για να το ψηφίσετε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ποτέ δεν σας ένοιαξε τίποτα απ’ όλα αυτά αφού την παράταξη θα την ένοιαζε ποτέ το ζήτημα της ονομασίας και ο δεύτερος λόγος είναι διότι ποτέ δεν είπατε στον ελληνικό λαό ότι ζητάτε την ψήφο του για να κάνετε αυτό το πράγμα. Νομοθετείτε με έξι αποστάτες βουλευτές ένα θέμα για το οποίο δεν λάβατε δημοκρατική νομιμοποίηση με 500.000 λαού στους δρόμους ενώ εσείς έχετε πει ότι 500.000 υπογραφές και πάνω μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Γιατί δεν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα τώρα που συγκεντρώθηκαν 500.000 άνθρωποι έξω από τη Βουλή;»

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη πως η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν ήθελε σύνθετη ονομασία στην ονομασία των Σκοπίων και πως αν θα κατέληγε σε κάτι τέτοιο, θα ήταν αποτέλεσμα εθνικού συμβιβασμού που θα το δέχονταν με πολύ μεγάλο πόνο.

Στο τραπέζι και η πρόταση μομφής

Και ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Επιτροπή, η Νέα Δημοκρατία κρατά «ζεστά» όλα τα κοινοβουλευτικά της όπλα για να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη Συμφωνία.

Εφόσον, κατατεθεί η πρόταση μομφής, σταματά η συζήτηση στην Ολομέλεια για τις Πρέσπες. Όπως αναφέρει ο Κανονισμός, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως προκυπτει, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να πάρει την οριστική του απόφαση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας.