Κατά πλειοψηφία πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών. Στη Βουλή δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία αλλά πέρασε «δια βοής» καθώς 29 τάχθηκαν υπέρ και 26 κατά.

Αύριο, Τετάρτη στις 10:00, η συμφωνία των Πρεσπών φτάνει στη Βουλή και ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης – εφόσον φυσικά δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο, όπως η κατάθεση πρότασης μομφής από την ΝΔ.

Ετσι, η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί στην ολομέλεια και ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης – εφόσον φυσικά δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο, όπως η κατάθεση πρότασης μομφής από την ΝΔ.

Μάλιστα, μετά τη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με κυρίαρχες τις έντονες αντιδράσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής και για τη συνταγματικότητα του κειμένου της Συμφωνίας, σήμερα η Ν.Δ. και οι ΑΝΕΛ. εστίασαν στη χρήση του όρου nationality.

Εξάλλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Σημειώνεται πως δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό.

Στα «κάγκελα» η Νέα Δημοκρατία

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, αναφορικά με τη χρήση του όρου nationality. Η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού σχολιάστηκε και από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο..

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας σε αυτή τη συζήτηση ότι ο όρος nationality στα αγγλικά σημαίνει και τα δύο. Είναι ένας ασαφής όρος. Σημαίνει και ιθαγένεια αλλά και εθνικότητα. Όταν, λοιπόν, εντάχθηκε στο κείμενο της Συμφωνίας, θέλουμε να γνωρίζουμε αν η ελληνική πλευρά επέμεινε στο ότι θα πρέπει και ότι θα ήταν προτιμότερο το citizens ή αν αποδέχθηκε αυτόν τον ασαφή και διττής έννοιας όρο;», είπε ο τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, και πρόσθεσε: «Αν είναι αποκλειστικά ιθαγένεια, γιατί χρειάζεται ο όρος "Macedonians" δίπλα; Διότι η ιθαγένεια είναι δεσμός με το κράτος. Αφού το κράτος, βάσει της Συμφωνίας λέγεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί η ιθαγένεια δεν έγινε αποκλειστικά ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας αλλά προστέθηκε και το "Μακεδονικός"; Προφανώς γιατί η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση ήθελε ο όρος αυτός να καλύπτει και την εθνικότητα. Γι΄αυτό μπήκε και το Μακεδονία και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. επισήμανε στο σημείο αυτό: «Οι Αλβανοί των Σκοπίων επειδή ανησυχούν από τον όρο αυτό κατέθεσαν τροπολογία για να διευκρινίσουν ότι το nationality δεν σημαίνει εθνικότητα αλλά ιθαγένεια. Ποιοι; Οι Αλβανοί και όχι εμείς».

Ενστάσεις της ΔΗΣΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλήρες κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για καταψήφιση της συμφωνίας και της κύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, όταν αυτό θα έλθει στη Βουλή.

«Αν ήταν όλα τέλεια όπως ισχυρίζεστε, τότε γιατί παρέχουν συνταγματικές διευκρινήσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας οι της ΠΓΔΜ; Πρέπει να απαντήσετε αμέσως σε αυτό», είπε κατά την εισήγησή του, σημειώνοντας πως υπάρχουν προβληματικά στοιχεία των συνταγματικών τροποποιήσεων που έγιναν στην ΠΓΔΜ, όπως περιλαμβάνονται ως μέρος της ρηματικής της διακοίνωσης.