Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που παραχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας επισήμως το όνομα «Μακεδονία», στην ΠΓΔΜ. 

Νωρίτερα, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν και σήμερα άγριο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αποκαλώντας την συμφωνία εθνική ήττα. 

Βορίδης: Το «δώρο» σας στο λαό είναι το ξεπούλημα της Μακεδονίας

Κυβέρνηση «εθνικής μειοδοσίας», γιατί κινήθηκε εκτός της εθνικής γραμμής, αναγνώρισε γλώσσα, εθνότητα και λαό και «ξεπούλησε τη Μακεδονία μας», χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

«Συμπληρώνονται σήμερα 4 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό, τάζοντάς του ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα επαναφέρετε τη 13η σύνταξη και τη 14η, ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό. Οι Έλληνες σας πίστεψαν, οι Έλληνες σας εξέλεξαν γι' αυτό, δεν πήραν τίποτα, τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, τσακίσατε όλες τις παραγωγικές τάξεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά τι τους δίνετε για δώρο που σας πίστεψαν, την τετραετία; Το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας τους δίνετε! Αυτή είναι η πραγματικότητα!» ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε ένας, ούτε ένας ο οποίος να ευχόταν ή να ευχήθηκε, οποιαδήποτε στιγμή, την επίλυση του θέματος αυτού με παραχώρηση της Μακεδονίας μας! Ούτε ένας! Ούτε ένας! Αλλά εσείς είστε υπερήφανοι, μας είπατε εδώ ότι είστε περήφανοι που πορευτήκατε, θέλοντας μια λύση με το όνομα Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε σύνθετα, ούτε τίποτα. Περήφανοι δεν είστε; Θέλατε λύση με το Μακεδονία σκέτο».

Γεννηματά: «Go back κ. Τσίπρα, τέσσερα χρόνια είναι αρκετά»

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Αναφερόμενη στις επιθέσεις που γίνονται εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τις καταδίκασε απερίφραστα, προσθέτοντας όμως απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Εντυπωσιαζόμαστε με τον τρόπο που λέτε τα ψέματα. «Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε κ. Τσίπρα ο τόπος χάνει. Για εμάς είναι πράξη εθνικής ευθύνης η καταψήφιση της Συμφωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σταμάτης: «Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση» ανέφερε ο Δ. Σταμάτης

«Έχουν μιλήσει όλοι. Πρέπει να μιλήσει ο πρώτος Έλληνας» ανέφερε, πριν από λίγο στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας επί κυβέρνησης Σαμαρά, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να λάβει θέση επί της ουσίας και επί του τελικού κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο βουλευτής της ΝΔ επικαλέστηκε και το άρθρο 42 του Συντάγματος, που δίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να αναπέμψει νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η Βουλή.

«Ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση. Έχουμε πάρει θέση όλοι. Κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές. Για ένα ζήτημα τέτοιας μεγάλης σημασίας, πρέπει ο πρώτος Έλληνας να πάρει θέση. Το έχει κάνει στο παρελθόν για το ίδιο ζήτημα πολλές φορές. Έχει παρέμβει άλλοτε δηλώνοντας ότι είναι περίπου καλή η συμφωνία και άλλοτε στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στον Ζάεφ. Τώρα έχουμε το τελικό κείμενο. Επί του τελικού κειμένου και επί της ουσίας τι έχει να πει;» σημείωσε ο κ. Σταμάτης.

Σύγκρουση Βορίδη –Χριστοδουλοπούλου για την «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας»

Η φράση του Μάκη Βορίδη για κυβέρνηση εθνικής μειοδοσία προκάλεσε τον έντονο διαξιφισμό του με την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Ξεπουλήσατε τη Μακεδονία μας. Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας. Η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς» είπε ο κ. Βορίδης προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εθνική μειοδοσία στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2019; Μας γυρίζει στη μετεμφυλιακή περίοδο» είπε η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ από το έδρανο του Προεδρείου η κ. Χριστοδουλοπούλου ακούστηκε να λέει: «Βγήκαν οι σκελετοί από τις ντουλάπες».

Νεύρα και προκλητικές δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου σε Δένδια - Βορίδη

Την έκρηξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ακραία και εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα τοποθέτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στη Βουλή, που εκτόξευσε απίστευτη επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι αφίσες που στοχοποιούν τους βουλευτές μας και οι επιθέσεις στα σπίτια των βουλευτών μας συντονίζονται από τη Νέα Δημοκρατία» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μας στοχοποιείτε όπως μας στοχοποιούσαν στον εμφύλιο», συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο η κα Χριστοδουλοπούλου, που έφτασε ακόμα και στο σημείο να πει ότι οι Νεοδημοκράτες «είναι οι σύγχρονοι κουκουλοφόροι» και ότι η Νέα Δημοκρατία νομιμοποίησε τη Χρυσή Αυγή!

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η φράση για τους κουκουλοφόρους, αλλά δεν είπε λέξη για τα υπόλοιπα ακραία που είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Ελέγχθησαν βαρύτατα πράγματα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας που κάλεσε την κα Χριστοδουλοπούλου να ανακαλέσει, κάτι που αρνήθηκε να κάνει. «Δεν ανεχόμαστε μάρτυρας υπερασπίσεως της τρομοκρατίας να έρχεται και να μας κουνάει το χέρι», είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας καταχειροκροτούμενος από τα «γαλάζια» έδρανα.

Οι «πρόθυμοι» που θα ψηφίσουν η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην τέταρτη επέτειο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και οι 145 βουλευτές του παρέα με τουλάχιστον επτά ή οκτώ ακόμα «πρόθυμους» από άλλα κόμματα, αναμένεται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 14:30.

Τα «κουκιά» διαμορφώνονται ως εξής:

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ, ο οποίος κατά δηλώσεις του, θα παραδώσει και την έδρα) και ο Σπύρος Δανέλλης, οι βουλευτές της πρώην Κ.Ο. του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που διαγράφηκε από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας Κατερίνα Παπακώστα.

Σύνολο 153 βουλευτές.

Στην αντίθετη πλευρά αναμένεται να συνταχθούν 147 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και ορισμένους ακόμα ανεξάρτητους.