Επιχείρηση-διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ: Τα σενάρια για να γλιτώσουν τις γκαζόζες Καμμένου
Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής - Πώς ο άλλοτε συγκυβερνήτης δεν θα μείνει χωρίς προνόμια, υλοποιώντας τις απειλές για γκαζόζες
Με τον γνωστό τραγελαφικό τρόπο, πήρε παράταση το αλαλούμ με την παράδοση της έδρας του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ενώ πηγαινοέρχονται τα σενάρια προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Με τον Πάνο Καμμένο να συνεχίζει τις απειλές κατά του Μεγάρου Μαξίμου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου να στήνει σκηνικό «αντάρτικου» εν όψει ανασχηματισμού, σπάζοντας το εμπάργκο στον «Σκάι» και προτρέποντας «αν θέλουν ας με διαγράψουν», η εικόνα που διαμορφώνεται για την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας.
Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση, τη Δευτέρα, της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Αν και στην ατζέντα θεμάτων της συνεδρίασης προς τα κόμματα δεν περιλαμβάνεται κάποια πρόταση αλλαγής του Κανονισμού που να αφορά το επίμαχο ζήτημα του στάτους ύπαρξης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης μπορεί να εισηγηθεί σχετικά.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε τον Νίκο Βούτση να μην ενδώσει στον εκβιασμό Καμμένου-Τσίπρα.
Αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός για την εικόνα του παζαριού στην Ολομέλεια: «Δυστυχώς από το κοινοβούλιο αυτές τις μέρες τολμώ να πω ότι αναδύεται μία δυσωδία» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες συζητήσεις που γίνονται για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. «Αυτά τα οποία έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και τις τελευταίες βδομάδες μόνο αηδία προκαλούν στους πολίτες» κατέληξε.
Ορθάνοιχτο αφήνουν το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα τελευταία σενάρια περί αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να χορηγηθεί καθεστώς πολιτικού αρχηγού στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αλλαγή Κανονισμού
Αν τελικά τεθεί θέμα αλλαγής του Κανονισμού, ως επικρατέστερες εκδοχές ακούγονται οι εξής: να προταθεί η αλλαγή του άρθρου 15 που προβλέπει ότι ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται είναι 10 και να περιοριστεί σε 5, ενώ να μην υπάρχει η προϋπόθεση που ορίζει η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου ότι οι βουλευτές αυτοί πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο.
Σε αυτήν την περίπτωση διασώζεται ο Καμμένος, ενώ μπορούν και ανεξάρτητοι βουλευτές να συγκροτήσουν ΚΟ, κάτι που θα αφορούσε θεωρητικά και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αν και ο ίδιος σε ανάρτησή του σχολίασε ότι: «Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Οπως δεν μπορεί να συγκροτούνται ΚΟ με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».
Μια ακόμα εκδοχή είναι να διατηρηθούν τα προνόμια του προέδρου της ΚΟ (συμμετοχή σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, γραφεία, υπάλληλοι κ.λπ.) και ας διαλύεται αυτή. Οποια λύση και να προκριθεί, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για θεσμικές φωτογραφικές παρεμβάσεις στο έργο της Βουλής προκειμένου να διασώσει τον πρώην εταίρο της. Παράλληλα, φαίνεται ότι επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο.