Στα κάγκελα συνεχίζουν να βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την εκχώρηση της θετικής ψήφου τους στα νομοσχέδια της κυβέρνησης από τους έξι βουλευτές που είχαν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - κουρελού. 

Πρόκειται για τους βουλευτές Κώστα Ζουράρι, Έλενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα και Βασίλη Κόκκαλη.

Η ΝΔ έκανε λόγο τη Δευτέρα για κοινοβουλευτική ντροπή χωρίς προηγούμενο κάνει λόγο, το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι ο «Σύριζα, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί», ενώ η Ένωση Κεντρώων τόνισε ότι «Η κυβέρνηση στηρίζεται σε περιμαζώματα και αυτό δεν περιποιεί τιμή στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σήμερα με τον Λευτέρη Αυγενάκη να μιλάει για εκβιασμό του κ. Τσίπρα από τον κ. Καμμένο που έχει, όπως υποστήριξε, καταλήξει να κηλιδώνει τη συνταγματική λειτουργία της Βουλής, τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για σύνδρομο  διχασμένης πολιτικής προσωπικότητας ο Κανονισμός δεν προβλέπει και τη βουλευτή της ΝΔ Νίκη Κεραμέως λόγο για έναν  πρωτοφανή ευτελισμό βασικών συνταγματικών αξιών.

Σφοδρή επίθεση Αυγενάκη για τα έξι δεκανίκια του Τσίπρα

«Το χθεσινό πληρεξούσιο ευτελίζει στην ουσία την ελεύθερη βούληση των βουλευτών. Δεν νοείται βουλευτής να χαρίζει εν λευκώ και προκαταβολικά την ψήφο του. Τίθεται θέμα ηθικής τάξης και συνταγματική εκτροπής», δήλωσε ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «ANT1» ανέφερε ότι «ένα πληρεξούσιο έξι αλά-καρτ βουλευτών, τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα, καταργούν κάθε λέξη και έννοια του Συντάγματος. Στην αγωνία τους να κρατήσουν όρθια την κυβέρνηση δίνουν λευκή επιταγή στο κ. Τσίπρα» προσέθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Κεραμέως: Προσβολή στον κοινοβουλευτισμό οι επιστολές των «6»

«Μιλάμε για έναν πρωτοφανή ευτελισμό βασικών συνταγματικών αξιών. Μιλάμε για μια βαριά προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και το εκλογικό σώμα που ανέδειξε αυτή τη Βουλή», τόνισε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το θέμα με τις επιστολές των έξι βουλευτών, οι οποίοι ζητούν η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Λοβέρδος: Σύνδρομο διχασμένης πολιτικής προσωπικότητας ο Κανονισμός δεν προβλέπει

Με σχόλιο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθυμίζει τι αναφέρει το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, λέγοντας ότι κάθε Boυλευτής μπoρεί να ανήκει σε μία μόνo Koινoβoυλευτική Oμάδα, Ως εκ τούτου σύνδρομο διχασμένης πολιτικής προσωπικότητας ο Κανονισμός δεν προβλέπει». «Ξεκάθαρα πράγματα» τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Θεοδωράκης: Πραξικόπημα αν αλλάξουν τον κανονισμό της Βουλής

«Δεν μπορεί η επιστημονική επιτροπή να κάνει αυτό το πραξικόπημα, θα είναι πραξικόπημα. Δεν θα το δεχτώ. Μπορεί να μη με συμφέρει αλλά το λέω. Δεν γίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με 3 βουλευτές», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στον Antenna.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ντροπή τις μεταγραφές των βουλευτών,λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα δεχόταν βουλευτή από άλλο κόμμα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με εκείνους που έφυγαν από το κόμμα του, οι οποίοι κατά τη γνώμη του: «Πήραν εντολή από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν».

Τζαβάρας για έξι βουλευτές: Φαινόμενο κοινοβουλευτικού εξανδραποδισμού

Ο εξευτελισμός της βουλευτικής αξιοπρέπειας και η παραβίαση του Συντάγματος στον πυρήνα του, δηλαδή στη λειτουργία του βουλευτή ως ελεύθερου να δίνει γνώμη και ψήφο όταν του ζητείται, σε ψηφοφορία, όχι γενικά και εκ των προτέρων, είναι πρωτάκουστα”.

 “Ο εξευτελισμός της βουλευτικής αξιοπρέπειας και η παραβίαση του Συντάγματος στον πυρήνα του, δηλαδή στη λειτουργία του βουλευτή ως ελεύθερου να δίνει γνώμη και ψήφο όταν του ζητείται, σε ψηφοφορία, όχι γενικά και εκ των προτέρων, είναι πρωτάκουστα”.

Κακλαμάνης: Πρωτοφανής ευτελισμός της Βουλής τα όσα συμβαίνουν

Για ευτελισμό της Βουλής με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

«Είναι απίστευτη η εικόνα που δείχνει ο κοινοβουλευτισμός τις τελευταίες εβδομάδες. Από αυτή την ιστορία κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου δεν βγαίνει κερδισμένο παρά μόνο ένα που δεν θέλω να πω καν το όνομα του που ούτως ή άλλως αυτή την άποψη έχει για τη Βουλή. Ήμουν πάντα συγκρατημένος όταν το κόμμα μου ζήταγε επιμόνως να γίνουν εκλογές ως προς το αίτημα αυτό τώρα όμως σας λεω ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ο ευτελισμός της Βουλής πλέον, είμαι από το 1990 στη Βουλή αλλά τέτοιες ιστορίες δεν θυμούμαι να έχουν ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκαναν τη Βουλή επικυρωτήριο των επιλογών Τσίπρα

«Αυτό που συμβαίνει στη Βουλή είναι προσβλητικό για τη Δημοκρατία που έχει καταλυθεί» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωσταντοπούλου.

Σημείωσε πως το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να είναι ο ναός της Δημοκρατίας και έχει καταντήσει -όπως είπε- επικυρωτήριο των επιλογών του κ. Τσίπρα.

Είπε πως η επιστολή Τσίπρα προς την πρόεδρο της βουλής είναι μια ομολογία ότι παρεμβαίνει ευθέως για εξυπηρετήσεις μέσω των αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής.