«Πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη πριν ξεκινήσουμε τον διάλογο. Να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Οι Τούρκοι πρέπει να είναι ισότιμοι στην Κύπρο, είναι μια βασική παράμετρος», ανέφερε ο Ερντογάν, κατά τις κοινές δηλώσεις Τύπου που κάνουν οι δύο αρχηγοί.   Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν για άλλη μια φορά, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως αναζητεί τον διάλογο, αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας και ζήτησε και πάλι πίσω τους 8 στρατιωτικούς, τους οποίους αιφνιδιαστικά επικήρυξε σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, είχε την ευκαιρία, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού να ρίξει τα βέλη του για μια ακόμη φορά στην Ευρώπη κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

«Έχουμε υπερβολικό φόρτο στο μεταναστευτικό. Υπογράψαμε συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις αλλά η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς εμάς. Εμείς θέλουμε και η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ευρώπη και στο Μεταναστευτικό.

Και συνέχισε: «Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν καλώντας ουσιαστικά τον Τσίπρα για την επιστροφή των «8».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε την δική του ξεκάθαρη απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας, αλλά και όσα είχε δηλώσει κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα: «Η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για τους 8» σημειώνοντας πως «η χώρα μου καταδικάζει κάθε μορφή πραξικοπημάτων». Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.  

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».