Στις 10 το πρωί λήγει το τελεσίγραφο του Πάνου Καμμένου στον Θανάση Παπαχριστόπουλο για να παραδώσει την έδρα του ή αλλιώς θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα μια μηχανική βλάβη στο όχημά του, ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν θα παραδώσει την έδρα του και θα διαγραφεί.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εφόσον ο Πάνος Καμμένος διαγράψει έναν βουλευτή του θα μείνει με τέσσερις (μαζί με τον ίδιο) εκλεγέντες το 2015 με τους ΑΝΕΛ και τον Αριστείδη Φωκά που όμως το 2015 εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων. 

Με αυτό τον τρόπο διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές που να εξελέγησαν με το ίδιο κόμμα. 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση φαίνεται να αναζητούν τρόπο να μην εξαγριώσουν τον ήδη απασφαλισμένο Πάνο Καμμενο. Ο ίδιος άλλωστε έχει απειλήσει «ότι θα πίνει γκαζόζες» και «δεν θα κάνουν παρέλαση», αν του διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αργά το απόγευμα μάλιστα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που συχνά αποτελεί και τον «λαγό» του Μαξίμου (ξεχνώντας το ρόλο του) έκανε μια… αινιγματική δήλωση στους δημοσιογράφους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

«Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Για αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Με βάση τη δήλωση του κ. Βούτση, αλλά και το σκεπτικό των σεναρίων που κυκλοφορούν για την διάσωση της ΚΟ του Πάνου Καμμένου, φαίνεται ότι είναι συγκεκριμένες οι κινήσεις που μπορεί να γίνουν.

Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι ένας από τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν να επιστρέψουν πίσω στους ΑΝΕΛ. Να γίνει δηλαδή κάποια έκπληξη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1. Ο κ. Σγουρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποιοι από τους βουλευτές που είχαν φύγει.

Ο Δημήτρης Καμμένος το έχει αποκλείσει, όπως και ο Γ.Λαζαρίδης. Αυτός που μπορεί να δώσει τη λύση είναι μόνο Νίκος Νικολόπουλος που ενδεχομένως να είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Πάτρα, και να παραιτηθεί.

Έτσι η έδρα του θα πάει στον επόμενο βουλευτή που θα είναι από τους ΑΝΕΛ.

Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες. 

Με λίγες πιθανότητες εμφανίζεται το σενάριο να παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, να πάρει την έδρα ο Τέρενς Κουίκ. Θα μπορούσε ασφαλώς ο κ. Κουίκ να πορευθεί μαζί με τον Πάνο Καμμένο μέχρι τις εκλογές ή μέχρι την επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία, που θα ψηφίσει κόντρα στη γραμμή των ΑΝΕΛ. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να παραμείνει στους ΑΝΕΛ, όπως ο Κ.Ζουράρις που είναι και ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ...

Υπάρχει πάντα και η λύση ο Θ. Παπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί, αλλά και να μην τον διαγράψει το πρωί ο κ. Καμμένος.