Μια πολιτική «παγίδα» ετοιμάζεται να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία, μέσω της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, που εξαρχής βέβαια την αξιοποιεί για τους δικούς του σχεδιασμούς και για μικροκομματικά οφέλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι το κόμμα του βάζει ως ελάχιστο όριο στη διαδικασία της αναθεώρησης να συμπεριληφθούν σε αυτή το άρθρο 16 (για την Παιδεία) και το άρθρο 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος).

Οι διατάξεις που έχει προτείνει η Πειραιώς ως αναθεωρητέες είναι πολύ περισσότερες, αλλά θεωρεί ότι κατ’ ελάχιστον πρέπει αυτά τα δύο άρθρα να κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές.

Ετσι, η επόμενη Βουλή, σε αυτή την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, θα μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων, το οποίο κατά τη Ν.Δ. πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (για το 16) και να αφήνει το περιθώριο για μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική (για το 24).

Στην κυβέρνηση είδαν τη διάθεση αυτή από πλευράς της Ν.Δ. για συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση με αυτό το ελάχιστο προαπαιτούμενο ως ευκαιρία να εργαλειοποιήσουν τη διαδικασία, προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη. Ετσι, στην εισήγηση προς την Ολομέλεια, που κατέθεσε προ ημερών η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, προτείνεται να μην αναθεωρηθεί κανένα από τα δύο άρθρα!

Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών, ώστε να καταργηθούν οι προνομιακές προβλέψεις σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους. Με αυτόν τον «πονηρό» τρόπο, το Μαξίμου θέλει να οδηγήσει τη Ν.Δ. στο να μη συμπράξει στη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να την κατηγορήσει στη συνέχεια ότι το κάνει αυτό γιατί δεν θέλει να αλλάξει το «αμαρτωλό» άρθρο 86! Σε συνδυασμό με την ανακίνηση εκ νέου του θέματος της Novartis, ο συνολικός σχεδιασμός των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα -που φυσικά καθόλου δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος- είναι να προσπαθήσουν να φέρουν και πάλι στην επιφάνεια το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, έστω και με αυτά τα τερτίπια.

Ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εν γνώσει της Πειραιώς, η οποία σε πρώτη φάση, αυτή την Τρίτη δηλαδή, θα προσέλθει συγκροτημένα και θεσμικά στην Ολομέλεια και θα εξηγήσει γιατί πρέπει η κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να γίνει με την απαιτούμενη συναίνεση και τον απαραίτητο σεβασμό. Στη συνέχεια, θα περιμένει να δει αν το Μαξίμου θα ξεδιπλώσει πράγματι αυτόν τον σχεδιασμό και... «έχουν γνώση οι φύλακες».