Η πολυδιαφημισμένη -από τον ΣΥΡΙΖΑ- αναθεώρηση του Συντάγματος με καινοτόμες ιδέες, όπως εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε... έξι μήνες, γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου και αποκάλυψε το πραγματικό σχέδιο: Να χρησιμοποιηθεί η κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία για μικροκομματικά οφέλη εν όψει των εκλογών. 

Η κυβερνητική τακτική φάνηκε μέσα στο Κοινοβούλιο. Η συζήτηση ήταν fast track στην Επιτροπή, χωρίς προσπάθεια να υπάρξουν συναινέσεις ή κοινές προτάσεις σε ώριμα ζητήματα.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επεδίωξε να φτάσουμε σε ψηφοφορία χωρίς μεγάλες πλειοψηφίες, απλώς και μόνο για να μπορεί η τωρινή κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή.

Και εκεί έπεσε στην παγίδα της: Αρχικά ήταν η ομολογία της κυβέρνησης ότι μπορεί και να μην ψηφίσει τη δική της πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς επειδή διαπίστωσε ότι συμφώνησε η ΝΔ, άρα η επόμενη Βουλή θα εγκρίνει το σχετικό άρθρο με 151 ψήφους, επομένως δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το 2020 το παιχνίδι του 2014, διαλύοντας τη Βουλή. Θεωρώντας δηλαδή δεδομένο ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το ομολόγησε ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενώπιον βουλευτών και κοινοβουλευτικών για να μιλήσει μετά για fake news

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κάνει ρελάνς, μιλώντας σε άδεια έδρανα, για επανεκλογή του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου το 2020. Μάλιστα, κατηγόρησε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ότι στήνουν σκηνικό εκλογής του... Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας...

Η ΝΔ διά του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε μια ξεκάθαρη πρόταση προς την κυβέρνηση: «Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς ως αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς τις δικές σας προτάσεις» είπε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων 16 (λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων) και 25 (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) ως άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας και κατέθεσε  και μία… εναλλακτική πρόταση στον κ. Τσίπρα: «Αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτε λοιπόν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 25».

Όσο για τη ρελάνς Τσίπρα με Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μόνο το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου δεν μου ζητήσατε». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε θέση για το όνομα του κ. Παυλόπουλου, που πρότεινε ο ίδιος. 

«Γνωρίζετε καλά ότι με τον κ. Παυλόπουλο έχουμε μια άριστη σχέση και εκτιμώ ότι είναι άψογος στα καθήκοντά του» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, άλλα έσπευσε να υπογραμμίσει: «Οι εκλογές θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα διατυπωθούν οι προτάσεις μας, είτε εκλεγούμε εμείς, είτε εσείς».

Έκλεισε ωστόσο με αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας: «Εκτός αν σχεδιάζετε τίποτα άλλα κολπάκια. Αν σχεδιάζετε να αποσύρετε καμιά 40αρια βουλευτές σας…»

Η θεσμική ακροβασία με την Αναθεωρητική Βουλή

Όμως τα παιχνίδια του Μαξίμου δεν τελείωσαν με τις φήμες ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε καν τα δικά τους άρθρα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να προσδώσει κοινοβουλευτικό μανδύα στην κομματική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεθόδευση του Μαξίμου που επιθυμεί η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στην αυστηρή γραμμή που θα καθορίσει η παρούσα, έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία διά εγέρσεως.

Η σχετική πρόταση δε, πέρασε με την σχετική πλειοψηφία καθώς ο Σταύρος Κοντονής διαφωνεί με την δεσμευτικότητα που επιχειρεί να εισάγει το κόμμα του, ωστόσο, από την ψηφοφορία δήλωσαν ότι απέχουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Στην πράξη η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια, όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν να αναθεωρηθεί, αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίζουν τόσο για το άρθρο όσο και για το περιεχόμενό του.

Διαβάστε επίσης: Επτά συνταγματολόγοι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για τη δέσμευση

Πάντως, ο κ. Βούτσης απέφυγε να μιλήσει για αυστηρή δεσμευτικότητα και έκανε λόγο για «σχετική», ενώ μετά το τέλος της ψηφοφορίας είπε «θα παρεμβληθεί ο λαός και η επόμενη Βουλή θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την αναθεώρηση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (με την ιδιότητα του συνταγματολόγου) αποδόμησε τις απόψεις τις πλειοψηφίας εξηγώντας: «Ας δεχθούμε ότι η πρώτη Βουλή δεσμεύει την δεύτερη ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η δεύτερη Βουλή αναθεωρεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Τι θα γίνει τότε; Θα προσβληθεί η εκλογή του ΠτΔ από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο; Φαντάζεστε να έχουμε ένα Σύνταγμα και έναν ΠτΔ αμφισβητούμενης συνταγματικότητας; Οδηγούμε την χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων. Όλα κρίνονται από την δημοκρατική αρχή. Κρίνει ο λαός και η επόμενη Βουλή αποφασίζει. Αν ήταν διαφορετικά τότε θα είχαμε τον παραλογισμό: η πρώτη Βουλή με 151 ψήφους δεσμεύει την επόμενη που μπορεί να αποφασίσει με 180 και ενώ έχει αποφασίσει ο λαός. Είναι δυνατόν τέτοια ασέβεια; Εάν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύονται οι συναινέσεις.»

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η συζήτηση που κάνουμε τώρα αφορά τον τρόπο οργάνωσης της ψηφοφορίας. Το πρακτικό ζήτημα είναι τι θα τεθεί σε ψηφοφορία. Πρέπει να τεθεί σύμφωνα με το 110 του Συντάγματος η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιορισμένων άρθρων του Συντάγματος χωρίς προσδιορισμό σε κατεύθυνση. Αν η πλειοψηφία της Ολομέλειας θελήσει να βάλει άλλη διαδικασία, εμείς δεν θα μετέχουμε σε προκαταρκτική διαδικασία που παραβιάζει το 110 του Συντάγματος και 119 του ΚτΒ. Δεν μετέχουμε σε ψηφοφορία ως προς την κατεύθυνση. Θα μετέχουμε στην τελική ψηφοφορία αλλά δηλώνουμε ότι δεν ψηφίζουμε κατευθύνσεις.»

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας μίλησε για «ψευδοπροβλήματα» που θέτει η πλειοψηφία και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα δεσμεύσεως της αναθεωρητικής Bουλής από την προτείνουσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει δεσμεύσεις λόγω της πολιτικής τoυ ανασφάλειας προκειμένου να ναρκοθετήσει την επόμενη Βουλή, στην οποία γνωρίζει ότι θα είναι νοκ άουτ. Αντί να παραδεχθούν ότι η επόμενη Bουλή θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των διατάξεων, εφεύραν τα περι δεσμευτικότητας».

Δείτε επίσης: Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για την Αναθεώρηση