Πολιτική νομιμοποίηση στη θεσμική αυθαιρεσία που θέλει την παρούσα Βουλή να δεσμεύει την επόμενη αναθεωρητική και ως προς το περιεχόμενο των υπό τροποποίηση διατάξεων του Συντάγματος επιχείρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Διαβάστε επίσης: Επτά συνταγματολόγοι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για τη δέσμευση

Όλο αυτό στη δεύτερη μέρα συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία διεξάγεται στη σκιά του σάλου που δημιουργήθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε αλχημείες, ακριβώς επειδή διαπίστωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει (έστω και αν έχει αντιρρήσεις σε διάφορα ζητήματα) την πρότασή του για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν με τη θέση που διατύπωσε η ΝΔ να υπερψηφίσει το άρθρο 32 του ΣΥΡΙΖΑ περί αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και αυτό, διότι κατάλαβαν ότι εάν η επίμαχη διάταξη λάβει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην παρούσα Βουλή, θα διευκολύνει την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε να προχωρήσει στην αναθεώρηση της επίμαχης διάταξης κατά το δοκούν, και μάλιστα με 151 βουλευτές.

Οι νέες αυθαιρεσίες

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να προσδώσει κοινοβουλευτικό μανδύα στην κομματική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την σχετική μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου που επιθυμεί η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στην αυστηρή γραμμή που θα καθορίσει η παρούσα, έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία διά εγέρσεως.

Η σχετική πρόταση δε, πέρασε με την σχετική πλειοψηφία καθώς ο Σταύρος Κοντονής διαφωνεί με την δεσμευτικότητα που επιχειρεί να εισάγει το κόμμα του, ωστόσο, από την ψηφοφορία δήλωσαν ότι απέχουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Στην πράξη η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν να αναθεωρηθεί, αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίζουν τόσο για το άρθρο όσο και για το περιεχόμενό του.

Πάντως, ο κ. Βούτσης απέφυγε να μιλήσει για αυστηρή δεσμευτικότητα και έκανε λόγο για «σχετική», ενώ μετά το τέλος της ψηφοφορίας είπε «θα παρεμβληθεί ο λαός και η επόμενη Βουλή θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την αναθεώρηση».

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος (με την ιδιότητα του συνταγματολόγου) αποδόμησε τις απόψεις τις πλειοψηφίας εξηγώντας: «Ας δεχθούμε ότι η πρώτη Βουλή δεσμεύει την δεύτερη ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η δεύτερη Βουλή αναθεωρεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Τι θα γίνει τότε; Θα προσβληθεί η εκλογή του ΠτΔ από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο; Φαντάζεστε εν έχουμε ένα Σύνταγμα και έναν ΠτΔ αμφισβητούμενης συνταγματικότητας; Οδηγούμε την χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων. Όλα κρίνονται από την δημοκρατική αρχή. Κρίνει ο λαός και η επόμενη Βουλή αποφασίζει. Αν ήταν διαφορετικά τότε θα είχαμε τον παραλογισμό: η πρώτη βουλή με 151 ψήφους δεσμεύει την επόμενη που μπορεί να αποφασίσει με 180 και ενώ έχει αποφασίσει ο λαός. Είναι δυνατόν τέτοια ασέβεια; Εάν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύονται οι συναινέσεις».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «Η συζήτηση που κάνουμε τώρα αφορά τον τρόπο οργάνωσης της ψηφοφορίας. Το πρακτικό ζήτημα είναι τι θα τεθεί σε ψηφοφορία. Πρέπει να τεθεί σύμφωνα με το 110 του Συντάγματος η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιορισμένων άρθρων του συντάγματος χωρίς προσδιορισμό σε κατεύθυνση. Αν η πλειοψηφία της Ολομέλειας θελήσει να βάλει άλλη διαδικασία εμείς δεν θα μετέχουμε σε προκαταρκτική διαδικασία που παραβιάζει το 110 του Συντάγματος και 119 του ΚτΒ. Δεν μετέχουμε σε ψηφοφορία ως προς την κατεύθυνση. Θα μετέχουμε στην τελική ψηφοφορία αλλά δηλώνουμε ότι δεν ψηφίζουμε κατευθύνσεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας μίλησε για «ψευδοπροβλήματα» που θέτει η πλειοψηφία και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα δεσμεύσεως της αναθεωρητικής βουλής από την προτείνουσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει δεσμεύσεις λόγω της πολιτικής οτυ ανασφάλειας προκειμένου να ναρκοθετήσει την επόμενη Βουλή στην οποία γνωρίζει ότι θα είναι νοκ άουτ. Αντί να παραδεχθούν ότι η επόμενη βουλή θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των διατάξεων εφεύραν τα περι δεσμευτικότητας».

Ο κ. Βούτσης εξήγησε ότι το τελικό ψηφοδέλτιο θα είναι ένα έντυπο 10 σελίδων με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και εξήγησε ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία το αν τα κόμματα θα μπορούν αν αναγράφουν στα ψηφοδέλτιά τους και την κατεύθυνση της αναθεώρησης ή ακόμα και το νέο περιεχόμενο». Εξήγησε ωστόσο ότι οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμα και τα δύο ψηφοδέλτια.