«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς ως αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε κι εμείς τις δικές σας προτάσεις» επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε για άλλη μια φορά τον κ.Τσίπρα να αποδεχθεί τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μέσα από την διαδικασία της Αναθεώρησης, να διαχειριστεί την επικείμενη ήττα του.

Χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων 16 (λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων) και 25 (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) ως άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας και κατέθεσε  και μία… εναλλακτική πρόταση στον κ. Τσίπρα: «Αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτε λοιπόν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 25».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επέδειξε για μία ακόμη φορά μία άγνοια» και ότι επεχείρησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ.

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του για το Σύνταγμα, σκεφτόμουν: Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι τα οικονομικά και όχι τα συνταγματικά», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης.  

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε των σημείων και των συνταγματικών διατάξεων που προτείνει το κόμμα του προκειμένου να αναθεωρηθούν, ενώ υποστήριξε την ορθότητα της πρότασης της ΝΔ για την διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Εάν δεν φοβάστε την ψήφο του λαού, τότε δεν θα πρέπει να φοβάστε και την πρότασή μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε  απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα «ευτυχώς που λέτε ότι το «ατού» σας είναι τα οικονομικά και όχι τα Συνταγματικά». 

 

«Έχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα»

 Ο Κυριάκος Μητσοστάκης υπογράμμισε πως «η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι ακραίες αντιπαραθέσεις», ενώ κατήγγειλε πως «βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με αξιώματα», συμπληρώνοντας «ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν αποκαλούμε την κυβέρνησή του κουρελού, αλλά πως αλλιώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς μια πραγματικότητα όπου υπάρχουν βουλευτές όπου στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλά έχουν εκχωρήσει εν λευκών την ψήφο τους στη κυβέρνηση Τσίπρα»,  συμπληρώνοντας σε μια αποστροφή του λόγου του:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Καυστικός ήταν ο Πρόεδρος της ΝΔ για την διαδικασία της αναθεώρησης, και τις πρακτικές της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε «βιασμό» της διαδικασίας: «Σε καιρούς πολιτικής ομαλότητας η Αναθεωρήσεις είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση την επανέφερε μόνο όταν την εξυπηρέτησε πολιτικά.

Ο κ. Τσίπρας την έφερε 31 μήνες αφότου ξεκίνησε τη συζήτηση. Επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα από τα βάρη που φόρτωσε στην κοινωνία. Επιβεβαίωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Συνταγματική αλλαγή, την έφερε σε συνθήκες που πιθανώς να καταστεί ατελέσφορη», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε:  

«Οι συνεδριάσεις ήταν λίγες. Οι προηγούμενες διαδικασίες είχαν κρατήσει πάνω από πέντε μήνες. Τώρα σε μόλις 18 συνεδριάσεις εξετάστηκαν πάνω από 80 άρθρα. Με άλλα λόγια οι βουλευτές καλούνται να συζητήσουν για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα έπρεπε να συνιστά ευκαιρία για θεσμική επανεκκίνηση της χώρας. Αλλά αυτός ο βιασμός της διαδικασία αποκαλύπτει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία σημαντική πολιτική οπισθοχώρηση, γιατί το πολιτικό σύστημα είχε καθιερώσει ότι οι Συνταγματικές Αναθεωρήσεις θα εκφεύγουν από την πολιτική αντιπαράθεση».

O κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αλλοίωση «και του πνεύματος και του γράμματος» του Συντάγματος σε σχέση με το τι αυτή επιβάλλει για τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και επικαλέστηκε εκ νέου τις απόψεις των επτά συνταγματολόγων με τους οποίους είχε πρόσφατα συνάντηση. 

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις προτάσεις της ΝΔ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνοντας: «Θέλουμε σταθερό εκλογικό κύκλο και ναι αποσυνδέουμε την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την πολιτική σταθερότητα. Κύριε Τσίπρα συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο για να μην διαλύετε η Βουλή αν δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Εμείς εισηγούμαστε ότι ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών αν αποτύχει μετά από κάποιες φορές».

«Πληρωμένη» απάντηση για Παυλόπουλο

«Μόνο το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλο που δεν μου ζητήσατε», ήταν η αγανακτισμένη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία του, όταν ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να εμφανιστεί με κάποια επίφαση ενότητας, έκανε την παρατήρηση στον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε θέση για το όνομα του κ. Παυλόπουλου, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Γνωρίζετε καλά ότι με τον κ. Παυλόπουλο έχουμε μια άριστη σχέση και εκτιμώ ότι είναι άψογος στα καθήκοντά του» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε την σπουδή του πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι εκλογές θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα διατυπωθούν οι προτάσεις μας, είτε εκλεγούμε εμείς, είτε εσείς». Έκλεισε ωστόσο με αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας: «Εκτός αν σχεδιάζετε τίποτα άλλα κολπάκια. Αν σχεδιάζετε να αποσύρετε καμιά 40αρια βουλευτές σας»…

Εκλογές στις 26 Μαΐου

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε εκλογές στις 26 Μαΐου.

«Στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές σίγουρα και οι πολίτες θα δουν ποιος είναι με μια προοδευτική συνταγματική αντίληψη του κράτους δικαίους και ποιος συντάσσεται με μια στασιμότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στη ζυγαριά οι πολίτες θα βάλουν κι όλα όσα έζησαν την τελευταία 4ετία, τις περικοπές στις συντάξεις, τις κατασχέσεις, τις μειώσεις μισθών. Μπορεί σε όλα αυτά η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια, ωστόσο στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές δεν φέρνουν μόνο λύση και κάθαρση, αποκαθιστούν και την πολιτική τάξη. Από κάθε κάλπη εκείνη την ημέρα οι Έλληνες θα στείλουν το μήνυμα για μια καλύτερη ζωή, με ένα καλύτερο Σύνταγμα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.