Η αδιέξοδη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και τα ασφυκτικά δημοσκοπικά ευρήματα για το ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασαν τους «σοφούς» του Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να επιχειρήσουν τον διπλό διεμβολισμό σε ΑΝΕΛ και ΚΙΝΑΛ προκειμένου να εξασφαλίσουν την διατήρησή τους στην εξουσία, αλλά και την πολιτική τους επιβίωση στη συνέχεια.

Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ που επισφραγίστηκε και με την νέα σύνθεση της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε σήμερα, όπου πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοποιήθηκαν για να εξυπηρετήσουν το αριστερό άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνουν την ανάγκη της επέλασης που επιχειρεί το Μαξίμου στην Κεντροαριστερά, αλλά και την παραδοχή, ότι στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς, είναι πιο «πολύτιμα» απ’ ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στα αζήτητα για χάρη της πολιτικής επιβίωσης.

Στελέχη των ΑΝΕΛ, του άλλοτε ακροδεξιού, όπως χαρακτηρίζονταν, κυβερνητικού του εταίρου, αλλά και του παλιού ΠΑΣΟΚ, κρατούν ζωντανή την κυβέρνηση και υπό αυτούς τους πολιτικούς όρους ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, αφήνοντας έξω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου του κόμματος.    

Ομολογία ήττας

Με τις τακτικές αυτές ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν ομολογεί ότι η διαχείριση της επόμενης ημέρας από τον ίδιο και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατη. Η πολιτική του ήττα αντανακλάται στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του. Για τον Αλέξη Τσίπρα προφανώς δεν υπάρχουν ικανά στελέχη στο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό απεύθυνε  την πρόσκλησή του στο παλιό ΠΑΣΟΚ, στο Γιώργο Παπανδρέου και στην Παπακώστα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αρχικά είχε κάνει με τους κ.κ. Κουρουμπλή, Σπίρτζη, Τζάγκρη, Χρυσόγονο, Σακοράφα, Μητρόπουλο, και συνέχισε με την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την οποία τοποθέτησε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι επιχειρεί και τώρα με Θάνο Μωραϊτη και Άγγελο Τόλκα, αλλά και με Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Παπαχριστόπουλο, Κουίκ, Κουντουρά,  να παραμείνει συνδεδεμένος με το… οξυγόνο της πολιτικής του επιβίωσης.

Αποτελούν ωστόσο και  τα αναγκαία, αλλά και πρόθυμα πάνω απ’ όλα «δεκανίκια» και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που του επιτρέπουν να επιβιώνει πολιτικά μεν, αλλά παράλληλα τον μετατρέπουν σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που μεταλλάσσεται στην αριστερά της καρέκλας. Αν και βούληση του Πρωθυπουργού είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της συνταγματικής του θητείας, και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον κάβο της Συμφωνίας, ωστόσο δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά.

Η δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου δεν είναι κάτι που υπολογίζει αυτό τον καιρό και το απέδειξε με το να παραμείνει προσηλωμένος στο νέο αριστερό του αφήγημα και με τις κυβερνητικές επιλογές που έχει κάνει, έχοντας στο υπουργικό του συμβούλιο «λίγο απ’ όλα». Λίγο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, λίγο ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και λίγο ΑΝΕΛ.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι το  Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκε στην κυβέρνησή του ενισχύει την προσπάθεια διεμβολισμού στην Κεντροαριστερά, ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια με τους ΑΝΕΛ. Είναι φανερό ότι ο Τσίπρας θέλει να αποδυναμώσει το ΚΙΝΑΛ, αν όχι να το «τελειώσει», όπως έκανε και με τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, τους ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι έτσι θα δυναμώσει το ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα στελέχη που θα μείνουν άστεγα, θα χτυπήσουν την πόρτα της Κουμουνδούρου.  

Αμφισβήτηση

Ο εναγκαλισμός του Αλέξη Τσίπρα, με το παλαιό πολιτικό σύστημα, που τόσο πολέμησε αρχικά, οδηγεί στα «κάγκελα» πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον βραχνά του Πάνου Καμμένου και τον εξευτελισμό που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ευρώπη με δημοσιεύματα που μιλούσαν για συγκατοίκηση με την ακροδεξιά, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τώρα στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, οξύνοντας το ηλεκτρισμένο κλίμα στην Κουμουνδούρου σχετικά με τις επιλογές του.

Στελέχη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν είναι αυτή η αριστερή πορεία που θα έπρεπε να έχει το κυβερνών κόμμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα να φουντώσουν την γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ και σύντομα από η δυσαρέσκεια να δώσει την θέση της στην… αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

Το σενάριο αυτό μάλιστα φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες όταν οι Συριζαίοι, που αν και προσδοκούσαν μια κυβερνητική θέση, έμειναν απ’ έξω λόγω ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΑΝΕΛ, μείνουν για δεύτερη εκτός, αλλά αυτή τη φορά «εκτός ψηφοδελτίων».

Αν ο Τσίπρας εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τις μεταγραφές από ΑΝΕΛ και Κεντροαριστερά, τότε θα ξεσπάσει η μεγάλη σύγκρουση. Και πολλοί εκτιμούν ότι ήδη πολλοί από τους «πρόθυμους υποστηρικτές της κυβέρνησης» έχουν εξαγοράσει την στήριξή τους και την προθυμία τους, με μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.