Στην κορυφή της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας μπαίνουν οι ελληνογερμανικές σχέσεις, με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τις επανατοποθετεί σε νέο πλαίσιο, τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στο οικονομικό, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων. Στο πολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περάσει στο Βερολίνο το μήνυμα ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά ταυτόχρονα θα απαιτήσει από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσουν τη χώρα να ορθοποδήσει, με πρώτο και πιο σημαντικό μέτρο τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

«Οσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξουμε το αφήγημα: Δεν πρέπει να μιλάμε για μια σχέση οφειλετών και δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία. Πρέπει η συζήτηση να αφορά το μέλλον, τις επενδυτικές ευκαιρίες, το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση», τόνισε χθες από το Μόναχο και την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ασφάλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πώς εννοεί το νέο πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Πέρα από τις πολιτικές, φυσικά, υπάρχουν και τα πρόσωπα και ο κ. Μητσοτάκης έχει οικοδομήσει στενές σχέσεις τόσο με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, όσο και με τα νέα πρόσωπα στη γερμανική πολιτική σκηνή: Τη διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, με την οποία συναντήθηκε χθες στο Μόναχο. Τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του CSU και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη στην πρώτη συνεδρίαση του CSU για το 2019 στη Βαυαρία στις αρχές Ιανουαρίου. Τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ, πρώτο αντιπρόεδρο της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU - CSU. Τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ήρθε για τρίτη φορά στην Αθήνα σε διάστημα λίγων μηνών και τόνισε, μάλιστα, ότι η Κομισιόν (υπό τη δική του προεδρία) θα εξετάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των πλεονασμάτων, ένα αίτημα που τον βρίσκει σύμφωνο. Εκεί, στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα, ο Ελμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής από το 1980 μέχρι σήμερα και άνθρωπος που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αγκελα Μέρκελ, φέρεται να έστειλε μήνυμα ότι καμία αλυτρωτική τάση από τα Σκόπια δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους κατά την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής μας χώρας στην Ε.Ε., δείχνοντας ότι η γερμανική Κεντροδεξιά αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες της Ν.Δ. για το ζήτημα.

Επανακαθορίζοντας τις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να βάλει σε νέες βάσεις και τις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών. «Η νέα φάση στις ελληνογερμανικές σχέσεις αφορά τους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς, τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και το πώς θα εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή των Βαλκανίων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Ε.Ε.», τόνισε πρόσφατα ο ίδιος μιλώντας στους βουλευτές και τα στελέχη του CSU στη Βαυαρία.

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, Γενς Πλέτνερ, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το αφήγημά του αυτό ενώπιον των εκπροσώπων μεγάλων γερμανικών εταιρειών. Μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή - οφειλέτη, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μια ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες στη συνάντηση ήταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας, Lufthansa, της ασφαλιστικής Allianz, της φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim, της Deutsche Telekom, της Bosch, της Mercedes-Benz, της Veridos Ματσούκης (ελληνική εταιρεία με βασικό μέτοχο τη γερμανική Giesecke & Devrient) και της OHB Hellas (θυγατρική γερμανικού ομίλου τεχνολογίας). Τα στελέχη των γερμανικών εταιρειών άκουσαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να εξηγεί πως θα θεσμοθετήσει ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με κύριο πυλώνα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, όπως, π.χ., για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, ότι θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα επιταχύνει, παράλληλα, τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.

Προσφυγικό

Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης καλούσε τη γερμανική επιχειρηματική ελίτ -και όχι μόνο- να επενδύσει στη χώρα μας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, επέστρεφε από το Βερολίνο, ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας που υπάρχει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο στο πεδίο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ο κ. Κουμουτσάκος κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Νόρμπερτ Μπάρτλε, τον διευθυντή του τμήματος Ασφάλειας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Καγκελαρίας, Ντομινίκ Μίτερ, και τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Σίμπιλ Σοργκ. Στις συζητήσεις τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα της ατζέντας Ελλάδας και Γερμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι απόψεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και της Ν.Δ. συμπίπτουν σε πολλά σημεία.

Η Νέα Δημοκρατία, εξάλλου, στήριξε με θέρμη το Σύµφωνο Συνεργασίας Γερμανίας - Γαλλίας, που υπέγραψαν στο Ααχεν η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, δείχνοντας ότι πιστεύει στον γαλλογερμανικό άξονα ως δύναμη προόδου και κινητικότητας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, στο ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, που απασχολεί ιδιαίτερα τη γερμανική Κεντροδεξιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου και θα επιταχύνει τη διαδικασία διαχωρισμού των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ώστε οι τελευταίοι να επιστρέφουν άμεσα στην Τουρκία στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/2/2019