Σε διάταξη µάχης (και) για τις ευρωεκλογές εισέρχονται τα επιτελεία των κοµµάτων, καθώς αποµένουν µερικές εβδοµάδες έως την 26η Μαΐου. Οι διαδικασίες για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων προχωρούν µε γοργούς ρυθµούς, παρότι στο πολιτικό παρασκήνιο συζητούνται ευρέως οι πληροφορίες που εµφανίζουν τον κ. Τσίπρα να σκέφτεται την κατάργηση του σταυρού και την επαναφορά της λίστας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, ενώ και για την Ευρωβουλή υπάρχει το όριο εισόδου του 3%.

Τα κόµµατα επιδιώκουν να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους πρόσωπα που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους, ενώ αρκετοί είναι οι εν ενεργεία βουλευτές που θα θελήσουν να µετακοµίσουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά και οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές που θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους.

ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη είναι η ζήτηση για µια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, µε δεδοµένο πάντα ότι θα διατηρηθεί ο σταυρός προτίµησης. Και αυτό γιατί, σε περίπτωση λίστας, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εσωκοµµατικές εκλογές για τη διαδικασία ανάδειξης της ευρωλίστας. Την ανανέωση της παρουσίας τους στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσουν οι τρεις ευρωβουλευτές του κόµµατος, ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο αναµένεται να βρεθούν οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουµπλής, Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να αποτυπώνονται και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος τα ανοίγµατα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ακουστεί έντονα το όνοµα της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη, όπως και τα ονόµατα του Σπύρου ∆ανέλλη, που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Μπίστη και του Σωτήρη Βαλντέν.

Παραλλήλως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν πρόσωπα τόσο από την ανανεωτική Αριστερά όσο και από την Κεντροδεξιά. Γι’ αυτό και στο παρασκήνιο συζητούνται τα ονόµατα του προέδρου της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου, της Ελενας Κουντουρά και του Τέρενς Κουίκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για προφανείς λόγους, του ευρωβουλευτή του Ποταµιού Μίλτου Κύρκου, όπως επίσης και του έτερου ευρωβουλευτή του κόµµατος, Γιώργου Γραµµατικάκη. Πρέπει να σηµειωθεί ότι ο κ. Κύρκος έχει ξεκαθαρίσει ότι, στην περίπτωση που το Ποτάµι κατέβει στις ευρωεκλογές, ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με µπροστάρη τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος και σηµαίνον στέλεχος στους κόλπους του «γαλάζιου» δυναµικού Βαγγέλη Μεϊµαράκη ρίχνεται η Ν.∆. στη µάχη του Ευρωκοινοβουλίου. Παρόντες θα είναι, επίσης, στο σύνολό τους οι νυν ευρωβουλευτές, πλην της Μαρίας Σπυράκη, η οποία θα πολιτευτεί στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για τους Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζεµπεργκ, Γιώργο Κύρτσο και Θοδωρή Ζαγοράκη, που θα παλέψουν για την επανεκλογή τους. Ωστόσο, ο «Βαγγέλας» δεν αποτελεί τον µοναδικό εκπρόσωπο της σηµερινής Κοινοβουλευτικής Οµάδας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που αφήνει τα εγχώρια κεκτηµένα διεκδικώντας µια έδρα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Στον ίδιο στίβο θα µπουν τον ερχόµενο Μάιο τόσο η Αννα Ασηµακοπούλου όσο και η Κατερίνα Μάρκου.

∆εδοµένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του προέδρου της ΟΝΝΕ∆, Κώστα ∆έρβου, ενώ απροσδιόριστο παραµένει το αν τελικώς θα εισέλθει στο ίδιο κάδρο και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ν.∆., Σοφία Ζαχαράκη. Στις περιπτώσεις που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, συµπεριλαµβάνονται, επίσης, ο οικονοµολόγος -ειδικός σε φορολογικά ζητήµατα- ∆ηµήτρης Τσαγκάρης, ο δήµαρχος Σάµου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο επικεφαλής του Εµπορικού Επιµελητηρίου ∆ράµας, Στέφανος Γεωργιάδης, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεµλής και Νίκος Γιαννής, ο επιχειρηµατίας ∆ηµήτρης Μελάς και ο προερχόµενος από την ΟΝΝΕ∆,Βαγγέλης Καλαµπόκης.

Την ίδια ώρα, όπως λένε οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς, στην ευρωλίστα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν και ένα-δύο ιδιαιτέρως αναγνωρίσιµα στελέχη, που θα συµβολίζουν το γενικότερο άνοιγµα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου. Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, θα πρόκειται για στελέχη που θα προκαλέσουν αίσθηση και θα προσδώσουν επιπρόσθετη δυναµική σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, µε φόντο και τις θέσεις που διατύπωσε ο αρχηγός της Ν.∆. για το Μακεδονικό, είναι ισχυρό το σενάριο υποψηφιότητας µιας σειράς προσώπων -είτε από τον πολιτικό είτε από τον ακαδηµαϊκό χώρο-, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τη στόχευση της ορθολογικής παρουσίασης των ενστάσεων της Πειραιώς όσον αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και σε εκείνη της µόνιµης ανάγκης για αµφίπλευρη διεύρυνση, κινείται και η περίπτωση του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου.

ΚΙΝ.ΑΛ.

Με ισχυρό χαρτί τον Νίκο Ανδρουλάκη κατέρχεται το Κίνηµα Αλλαγής στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει µεγάλη επιρροή στο ΚΙΝ.ΑΛ., όπως φάνηκε στη διαδικασία της εκλογής ηγεσίας του κόµµατος, αλλά και όπως καταγράφεται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις, που τον εµφανίζουν µε διαφορά πρώτο. Εκτός του κ. Ανδρουλάκη, την παραµονή της στις Βρυξέλλες διεκδικεί η Εύα Καϊλή, ένα πρόσωπο µε υψηλή δηµοτικότητα, ανεξάρτητα από κοµµατικές προτιµήσεις.

Την είσοδό του στην πολιτική επιχειρεί και ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, και µάλιστα σε µια διαδικασία που περιλαµβάνει όλη τη χώρα. ∆εδοµένων των ιδιαίτερων σχέσεων µε τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ένα ερώτηµα πόσο θα τον στηρίξει ο µηχανισµός του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ποιον ρόλο θα παίξει το όνοµα Παπανδρέου. Στη µάχη του ευρωσταυρού θα εµπλακεί και ο δήµαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καµίνης, στοχεύοντας σε ευρύτερα ακροατήρια και όχι µόνο σε εκείνο των στενών ορίων του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καµίνης εδώ και καιρό, ως επικεφαλής των αυτοδιοικητικών εκλογών, οργώνει την Ελλάδα και πραγµατοποιεί µαζικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήµατος Αλλαγής θα βρεθούν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο µετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόµατα του εκδότη της «Μεταρρύθµισης», Γιάννη Μεϊµάρογλου, αλλά και της πρώην ευρωβουλευτού Συλβάνας Ράπτη.

ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στον Περισσό δεν έχουν αποφασίσει ακόµη τον κατάλογο των υποψηφίων, και ιδίως αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι δύο ευρωβουλευτές του κόµµατος, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό και από το αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν ή όχι µαζί µε τις εθνικές εκλογές.

Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα επιδιώξει να εκπροσωπηθεί εκ νέου στην Ευρωβουλή από τον Νίκο Χουντή, ενώ το κόµµα MέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα έχει ισχυρό πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα.

Η Πλεύση Ελευθερίας ετοιµάζει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα ψηφοδέλτιο µε πολλές εκπλήξεις και ονόµατα που θα συζητηθούν, όµως είναι πιθανό, αν οι ευρωεκλογές δεν γίνουν µαζί µε τις εθνικές εκλογές, να είναι υποψήφια η επικεφαλής του σχήµατος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/2/2019