Μπορεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας να κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, για την υπόθεση του δανείου, αλλά και τις ηχογραφήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπόθεση για την οποία υπήρξε ήδη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ωστόσο, ήρθαν δύο νέα χτυπήματα για την ομάδα του Μαξίμου.

Η φιλική «Εφημερίδα των Συντακτών» επανήλθε στην υπόθεση Πολάκη, αυτή τη φορά με τα αυτονόητα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Πώς είναι δυνατόν ένας υπουργός να λαμβάνει ένα τόσο μεγάλο ποσό σε καταναλωτικό δάνειο -μάλιστα σε προεκλογική χρονιά.

Με τίτλο «Περί Συμψηφισμών», ο συντάκτης της εφημερίδας διαπιστώνει ότι οι συμψηφισμοί στην περίπτωση του Πολάκη συσκοτίζουν την αλήθεια. Αναρωτιέται επίσης γιατί κανείς δεν απορεί με το δάνειο Πολάκη σε μια προεκλογική χρονιά και προχωρά, παραθέτοντας αυτονόητα ερωτήματα: «Είθισται, αλήθεια, υπουργός να τηλεφωνεί στον κεντρικό τραπεζίτη, να τον μαγνητοφωνεί, να του υποδεικνύει τι να κάνει και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να απειλεί σε περίπτωση που δεν το... πράξει; Μετέπειτα, ενώ έχει εμφανιστεί πλήρως ο διάλογος, είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι δεν ηχογράφησε τη συνομιλία τους; Μας φαίνονται όλα αυτά φυσιολογικά;»

Και καταλήγει: «Βέβαια, θα μου πείτε το ύφος, το ήθος και η αμετροέπεια του κ. Πολάκη είναι γνωστά και θα έπρεπε να έχει πάει σπίτι του εδώ και καιρό, από τότε που εμφανίστηκε με προκλητικό τρόπο σε εκδήλωση στο υπουργείο του να καπνίζει! Αλλά αυτά προφανώς σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δυστυχώς...»

Ήρθε όμως και ένα ακόμα χτύπημα, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο CNBC ουσιαστικά αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις επόμενες εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία. 

Πήγε όμως και ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας οδηγίες για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση, θα πρέπει να ασκήσει αντιπολίτευση. Όπως είπε, «θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε» (σ.σ. μείωση του 3,5% ως ποσοστού για το πρωτογενές πλεόνασμα).

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν βγει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνον επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ.

Η ΝΔ κρατά ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα των πολιτών:

«-Αλήθεια δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι εκταμιεύεται από έναν πολιτικό -και μάλιστα υπουργό- ποσό 100.000 ευρώ ως καταναλωτικό δάνειο; Δηλαδή μετρητά στο χέρι, σε μια προεκλογική χρονιά;
-Δεν προβληματίζει κανέναν η επιλογή της τράπεζας Αττικής να χορηγήσει ένα τέτοιο δάνειο στον κ. Πολάκη;
-Είθισται, αλήθεια, υπουργός να τηλεφωνεί στον κεντρικό τραπεζίτη, να τον μαγνητοφωνεί, να του υποδεικνύει τι να κάνει και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τον απειλεί σε περίπτωση που δεν το… πράξει;
-Και είναι δυνατόν, ενώ έχει εμφανιστεί πλήρως ο διάλογος, να υποστηρίζει ο υπουργός ότι δεν ηχογράφησε τη συνομιλία τους; Σας φαίνονται όλα αυτά φυσιολογικά και θεωρείτε ότι τέτοιες ενέργειες από υπουργούς είναι επιτρεπτές;»

Πάντως, ο κ. Πολάκης βρήκε δύο νέους υποστηρικτές. Στην ουσία, έναν, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αφού ο δεύτερος, ο προϊστάμενός του στο υπουργείο Ανδρέας Ξανθός, δεν έχει και πολλές επιλογές, οφείλει να τον υπερασπιστεί. Έστω και με αστερίσκους.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον τρόπο που ο ίδιος ο Τσίπρας αποφάσισε να καλύψει τον Παύλο Πολάκη, ο αναβρασμός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που μεταφέρουν την έντονη δυσφορία τους για τον τρόπο που κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενώ μέλη του Υπουργικού εκφράζουν κατ' ιδίαν τον προβληματισμό τους για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί συνολικά στην κυβέρνηση.