Την απόλυτη αντίθεση ανάμεσα σε έναν εξωστρεφή και έτοιμο να μπει δυναμικά στην τελική ευθεία των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη και σε έναν Τσίπρα βυθισμένο στην εσωκομματική εσωστρέφεια, μετά τη θύελλα «Πολάκη» που πλήττει με σφοδρότητα από προχθές την Κουμουνδούρου, «φωτοσκιάζουν» ήδη επιτελικά κυβερνητικά στελέχη.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παρατηρούσε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ» πως την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύει εντός και εκτός του Λεκανοπεδίου, συνομιλώντας με την ελληνική κοινωνία και διαφημίζοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται... εσώκλειστος στα γραφεία του κόμματός του σε μια μάχη «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και αντιμέτωπος με τις ισχυρές αντιδράσεις του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προοπτική διαγραφής του Παύλου Πολάκη πυροδοτεί κύμα... συντροφικής συμπάθειας προς τον «αψύ Σφακιανό».

Καταδίκη νοοτροπίας

Από το Μέγαρο Μαξίμου επικρίνουν την τάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα, καθώς, όπως τονίζουν, η πολιτική αντίληψη και πρακτική του βουλευτή Χανίων είναι σύμφυτη με το πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, Αλέξη Τσίπρα. Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν, δε, πως τυχόν απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη χωρίς την ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους καταδίκη της νοοτροπίας με την οποία γαλουχήθηκε εδώ και μια 10ετία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνιστά άνευ αντικρίσματος πολιτική υπεκφυγή.

Στο κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά περίπου ως συγκοινωνούντα δοχεία, επιμένοντας ότι η διαγραφή του ενός και η διατήρηση του άλλου στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν πολιτική υποκρισία και ένδειξη ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών που έλκουν από την εποχή του 3%. «Επιβάλλεται, επίσης, η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Εκτός και εάν ο παλαιότερος και στενός συνεργάτης του τον “κρατά” τόσο γερά που μόνο όταν το μάθουμε θα καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουν, έπειτα από μία ομόφωνη καταδίκη, να συμπορεύονται», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν ότι η «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, όπως ορισμένοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν μετά τη δρομολογούμενη «έξωση» του Παύλου Πολάκη από το κόμμα, μόνο δεδομένη κα αυτονόητη δεν θα πρέπει να θεωρείται.

Εκλογική σύσκεψη

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την προκήρυξη των εκλογών, στις 9 Μαρτίου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όπως έχει γράψει εγκαίρως η «Απογευματινή», στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου - Πειραιώς τα επόμενα 24ωρα θα είναι ημέρες διευθέτησης των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε ευρεία εκλογική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό τις επόμενες ώρες αναμένεται να «κλειδώσουν» και τυπικά οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες. Οι εκκρεμότητες πλέον στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια έχουν σχεδόν «κλείσει» και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνουν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού, κάτι που υποδηλώνει και το... προχωρημένο της προετοιμασίας του κυβερνώντος κόμματος, ύστερα από την ενδελεχή επεξεργασία των προηγουμένων μηνών από την... τριανδρία των Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να επικυρώσει την προεργασία που έχει γίνει και στο επίπεδο της διαμόρφωσης του «γαλάζιου» προεκλογικού προγράμματος από τους Άκη Σκέρτσο, Θανάση Κοντογεώργη, Παύλο Μαρινάκη και Χάρη Θεοχάρη.

«Παρών» στη Βουλή

Εξάλλου, στις ημέρες που απομένουν έως το πάτημα του εκλογικού... κουμπιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρέμβει εκ νέου από το βήμα του Κοινοβουλίου επιχειρώντας να ταυτίσει την απουσία ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες με την έμμεση παραδοχή από την Κουμουνδούρου ότι δεν έχει τις απαιτούμενες λύσεις για προβλήματα της κοινωνίας.

Ούτως ή άλλως την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα περνούν από το Κοινοβούλιο σημαντικά νομοσχέδια, όπως η επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής Δικαιοσύνης (αυτή την εβδομάδα) και η καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Επιπλέον, στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, στις 3 Μαρτίου, αναμένεται να εγκριθεί η νέα, τρίτη κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι στη Βουλή στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος, λίγες ώρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/2