Μπορεί το δημοσίευμα του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας εντός Ελλάδος» να είναι περίεργο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και τη χρονική συγκυρία, ωστόσο, σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι με την υπογραφή των «Πρεσπών» και την αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.

Στο Μαξίμου θα ήθελαν να ξεχαστεί η Συμφωνία, να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κυρίως να μη δημιουργεί πολιτική αντιπαράθεση. Και το BBC ήρθε να τους υπενθυμίσει πως ό,τι κι αν κάνουν το «Μακεδονικό» θα παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. 

Το Μαξίμου κρύβεται προς το παρόν πίσω από «διπλωματικές πηγές», οι οποίες χαρακτήρισαν «ανακριβείς και διαστρεβλωμένες» τις πληροφορίες στο ρεπορτάζ του BBC, υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας. Παράλληλα, γνωστοποιούν πως θα στείλουν επιστολή απάντηση στο βρετανικό δίκτυο που θα απορρίπτει τους «απαράδεκτους ισχυρισμούς».

Δριμεία κριτική στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναφέρει: «Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει, σήμερα κιόλας, να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα Μακεδονικής μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα».

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν», συμπληρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής: «Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;»

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε σε ομιλία του. «Η Συνθήκη, πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η πρόκληση Ζάεφ, η ξαφνική σιωπή και το BBC

Yπενθυμίζεται ότι πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχαν οι φόβοι ότι θα εγερθούν ζητήματα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες πριν από την κύρωση της συμφωνίας είχε μιλήσει για «Μακεδονία του Αιγαίου».

Εκείνη η στάση του λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη Συμφωνία, όμως, υπήρξαν συνεννοήσεις με την Αθήνα προκειμένου να σταματήσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Και πράγματι, ξαφνικά από τα Σκόπια σταμάτησαν να κάνουν δηλώσεις με αλυτρωτικό περιεχόμενο, η συμφωνία πέρασε από τα κοινοβούλια, οι τόνοι έπεσαν και οι Ζάεφ και Τσίπρας… πήραν και βραβείο ενώ διεκδικούν και το Νόμπελ.

Μέχρι που ήρθε το BBC.