Μια ξαφνική, νυχτερινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τουλάχιστον τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αίσθηση. Το Μαξίμου, που επισήμως μιλά για εκλογές τον Οκτώβριο, δεν αποκλείει κανένα σενάριο.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στον Μικροπολιτικό των Νέων: «Εκλογές δεν ξέρω πότε σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου - ξέρω για τις διαφορετικές εισηγήσεις που προσφάτως πήγαν στον Αλέξη Τσίπρα και που δεν κλίνουν για τον Μάιο αλλά για Οκτώβριο αλλά και για ένα σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αναλόγως του αποτελέσματος...»

Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε στο Open ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης.

Κατά τα άλλα, η νυχτερινή συνάντηση στο γραφείο του Τσακαλώτου κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες και σε αυτήν έλαβαν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου, αλλά και πολλά κομματικά στελέχη όπως ο βουλευτής και πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των Ευρωεκλογών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σε δημοσιογράφους που έμαθαν για τη συνάντηση, απάντησε: «Τώρα είστε υπερβολικοί». Η Θεανώ Φωτίου με το δικό της χιούμορ, απάντησε: «Εγώ φτιάχνω τα γεμιστά».

«Σπάνε» δήμους - «Μαγειρεύουν» ημερομηνίες

Πέρα από τα γεμιστά και το χιούμορ, υπάρχουν και άλλες κινήσεις. Ο Αλέξης Χαρίτσης ετοιμάζεται να «σπάσει» τέσσερις δήμους με τροπολογία που θα καταθέσει στην Βουλή.

Συγκεκριμένα οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους. Οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:

1. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας. 2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας 4. Δήμος Αργοστολίου 5. Δήμος Ληξουρίου 6. Δήμος Σάμης 7. Δήμος Σερβίων 8. Δήμος Βελβεντού 9. Δήμος Μυτιλήνης 10. Δήμος Δυτικής Λέσβου

Η τροπολογία που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πώς θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης: Το colpo grosso ΣΥΡΙΖΑ με τις ελληνοποιήσεις

Ένα άλλο ζήτημα που μένει ακόμα σε εκκρεμότητα, είναι το πότε θα γίνει ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά και το αν οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή σταυρό ή ακόμα και με μεικτό σύστημα.

Ήδη, για το θέμα η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη στάση της. Η Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο, 90 ημέρες πριν διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές, να μην έχουν αποσαφηνιστεί οι διαδικασίες.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά να μάθει αν ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει τη λίστα για τις Ευρωεκλογές, αν σκέφτεται να αλλάξει τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών κατά μια Κυριακή και αν ισχύει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μπει ποσόστωση 40% στη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια, σημείωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει μια τέτοια επιλογή.

Γέφυρες και γεφυράκια

Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις φιλίας και η προσπάθεια διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Πριν από ένα 24ωρο έκανε την εμφανισή της η πρωτοβουλία Γέφυρα...

Θα ακολουθήσει η εκδήλωση που διοργανώνουν στις 4 Μαρτίου ο κ. Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη, για ένα προοδευτικό μέτωπο στις ευρωεκλογές, με παρόντα και συμμέτοχο τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν.